Ugrás a tartalomra

Juhász Bálint: Az idén zárunk, elemzünk, jövőre folytatjuk!

A Prosperitati Alapítvány ügyvezetőjét kérdezzük az eddigi tapasztalataikról és arról, hogy milyen programok folytatódnak majd a következő fejlesztési ciklusban

Az ősz folyamán lezárul a Vajdasági Magyar Térség- és Gazdaságfejlesztési Program első hároméves ciklusa. A falusi házvásárlási pályázat benyújtási határideje pár nap múlva, szeptember 10-én, hétfőn jár le. Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője kérdésünkre elmondta, mintegy 200 pályázóra számítanak és reményeik szerint minden teljes, az összes kiírási pontnak megfelelő pályázatot, illetve jogosult személyt támogatni tudnak.

- Az utolsó pályázatok elbírálása után az értékelés következik, és a következő kör körvonalazása – mondja Juhász Bálint. - Elbírálás alatt vannak az ötödik kör pályázatai is, ezzel fogjuk lezárni az első hároméves fejlesztési ciklusunkat. Az idei évben zárunk, elemzünk, a jövő évben pedig folytatjuk. Felméréseket, konzultációkat tervezünk… Biztos lesz olyan intézkedés, amit meg tudunk ismételni, illetve meg kell ismételni, mert akkora sikere volt. Bizonyára lesz olyasmi is, amit módosítani kell. Ez még a következő hónapok kérdése.

- A házvásárlás iránt volt az egyik legnagyobb érdeklődés. Folytatják ezt a programot?

- A falusi házak vásárlását támogató program biztosan folytatódni fog! Erre kiemelt feladatként tekintünk. Fontos az, hogy önállósodhassanak, saját lábra állhassanak a fiatalok. Ezzel tudjuk megalapozni a jövőjüket itt helyben. Később, jó esetben újra pályáznak gazdálkodóként, vállalkozóként, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy folytatni fogjuk a házvásárlási kiírásokat.

- A földvásárlási támogatások iránt mekkora volt az érdeklődés?

- Mintegy 560 hektárnyi föld megvásárlását tudtuk támogatni, összesen cirka 200 ilyen projekt volt az elmúlt időszakban. Azt tapasztaljuk, hogy nagy az érdekelődés a termőföld iránt. A kereslet nagy, a kínálat ugyanakkor kicsi, s amint piacra kerül egy parcella, azonnal lecsapnak rá. Így van ez az egész Vajdaságban. A termőföld nagy érték, nehéz a pályázatokat kivárni és úgy vásárolni, hiszen a készpénz mindig előnyt élvez az eladónál. Mire a pályázat eredményei megszületnének, közben elkel a föld. Ennek ellenére mégis szép számban sikerült megvalósítani ilyen jellegű projekteket, és úgy gondolom, földvásárlásra is folyamatos lehetőséget kell biztosítani, hogyha valahol eladásra kerül egy-egy parcella, annak megvásárlásához támogatást tudjanak az emberek kapni.

- Ugyancsak prioritás volt a családi vállalkozások indításának támogatása. Ez így marad-e?

 

- A mikro- és kisvállalkozások támogatása két pályázati körben is prioritás volt és azt mondhatom, hogy nagyon szép eredményeket értünk el. Több mint 1300 ilyen vállalkozás van a rendszerünkben. Ez is egy nagyon szép szám, arról tanúskodik, hogy a vajdasági magyarság körében a vállalkozói szellem még mindig jelen van, az ötletek, a fejlesztési elképzelések megvannak, a készség is, hogy ezeket sikerre vigyék. A földműves gazdaságok támogatása mellett a vállalkozások támogatása is mindenképpen fontos szerepet kap majd a jövőben is – mondta Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, aki arra figyelmezteti az érdeklődőket, hogy a jelenlegi falusi házvásárlási pályázatok benyújtási határideje, szeptember 10., hétfő 14 óra.

 

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír