Ugrás a tartalomra

A jó iskolához jó pedagógusok kellenek

Szabadkán elkezdődött a 17. Szabadkai Nyári Akadémia

Mintegy 300 részvevővel kedden kezdetét vette a 17. Szabadkai Nyári Akadémia, ahol kilenc csoportban folyik a munka a képzésnek otthont adó szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában.

De Negri Ibolya, az akadémiát szervező Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke üdvözlőbeszédében elmondta, az oktatási rendszer alapja a jó iskola, a jó iskolához pedig jó pedagógusok kellenek, éppen ezért fontosak a továbbképzések, amelyek arra keresik a válaszokat, hogy melyek azok az új módszerek, amelyek felkeltik és fenntartják a diákok érdeklődését. A szakmai ismeretek szerzésén túl pedig az ilyen összejövetelek barátkozásra, ismerkedésre is kiváló alkalmat adnak.

Az akadémiát támogató Emberi Erőforrás Minisztérium képviseletében a rendezvény megnyitóján tiszteletét tevő dr. Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrás Minisztérium köznevelésért felelős államtitkára emlékeit idézte fel arról, hogy amikor gimnáziumi oktatóként maga is részt vett különféle pedagógusképzéseken, nyári akadémiákon, azok mindig feltöltötték, és örült, hogy azt látta, a kollégák komolyan veszik, hogy a jó pap is holtig tanul.

Mint Hoffmann Rózsa mondta, az ilyen képzéseken olyan kapcsolatépítésre is lehetőség nyílik, mint sehol máshol. Elégedettségét fejezte ki az 17. Szabadkai Nyári Akadémia programját látva, amiért a köznevelésben, oktatásban most oly aktuális témákkal foglalkoznak, véleménye szerint a szervezők jól ráéreztek arra, mi az, ami lényeges. Végül sok módszertani ötletet kívánt a pedagógusoknak, hogy még eredményesebben nevelhessék, oktathassák a gyerekeket, ifjakat.

Dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti tanács elnöke a szervezőknek további kitartást és hitet kívánt e szakmai képzés megszervezéséhez, és beszámolt az MNT eddigi, oktatási kérdésekkel kapcsolatos sikereiről. Mint mondta, a legnagyobb munkát az oktatás fejlesztésébe fektették, s az erőfeszítések máris eredményeket hoztak: sikerült megerősíteni a tudatot, hogy a kitörési lehetőséget a képzettség jelentheti, egyre több fiatal választ érettségit biztosító képzést és felsőoktatási tanulmányokat, továbbá a magyar nyelvű oktatás tekintélyét is sikerült erősíteni.

Pásztor Bálint parlamenti képviselő megjegyezte, hogy amikor azon gondolkodott, hogy a parlamentben nehezebb a képviselők figyelmét fenntartani, vagy a gyerekekét az osztálytermekben, arra jutott, hogy ma már olyan világban élünk, hogy valószínűleg az utóbbi oldalára billen a mérleg, hiszen ma már sokkal nehezebb pedagógusnak lenni, mint amilyen 10-20 évvel ezelőtt volt. Ma már nem elegendő bemenni az osztályterembe, és diktálni, s ezért van nagy szükség az ilyen továbbképzésekre.

Kern Sólya Mária, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke is köszöntötte a megnyitón megjelenteket, és az anyanyelven való tanítás, tanulás fontosságát hangsúlyozta.

A Kárpát-medencei pedagógusszövetségek nevében Berki Károly, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség módszertani központjának vezetője szólalt fel. Ő elsősorban a szakmai kapcsolatok kialakulási lehetőségeinek örül, melyet egy-egy ilyen akadémia nyújthat.

Mert mint mondta, ma már szakmai összefogásról beszélhetünk, hiszen hasonlóak a gondjainak, és hasonlóak a vállalt feladatok is: a magyar iskolák, magyar tagozatok fennmaradásának segítése.

A zenés műsorszámokkal tarkított megnyitóünnepség után a pedagógusok máris beültek az iskolapadokba, hogy hazai és külföldi előadóktól egyebek mellett olyan témákról halljanak, mint a kreativitás fejlesztése, képességfejlesztés, gyermekközpontúság, szövegértés fejlesztésének pedagógiája, tehetséggondozás...

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tápai Renáta
Többi hír