Ugrás a tartalomra

Iratkozzunk fel a külön magyar választói névjegyzékre!

Ha már megtettük, ellenőrizzük le személyes adatainkat, ha valamilyen változások történtek – javasolja Lulić Emil, az MNT jogásza

Fontos tudni, hogy csak azok adhatják le voksukat a november 4-ei nemzeti tanácsi választásokon, akik feliratkoztak a külön magyar választói névjegyzékre. A listára nem automatikusan kerülnek fel a magyar nemzetiségű választók, mindenkinek egyénileg kell azt kérnie, ha a négy évvel ezelőtti választások előtt még nem tette meg. Ha valakinek valamilyen oknál fogva változás történt személyes adataiban, akkor azt is jelentenie kell. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókról Lulić Emilt, az MNT jogászát kérdeztük.

- Aki négy éve szavazott és azóta semmiféle változás nem következett be a személyi adataiban, nem változtatott például nevet vagy esetleg lakcímet, az most is ugyanolyan problémamentesen szavazhat, mint 2014. őszén.

Azoknak kell leellenőrizniük adataik pontosságát, akik férjhez mentek és felvették férjük vezetéknevét, illetve lakcímet változtattak akár önkormányzaton belül vagy azon kívül. Ezekben az esetekben érdemes egyeztetni az adatokat. Azok, akik az elmúlt, 2014. évi választások óta szereztek általános választói jogot, azaz azóta betöltötték 18. életévüket és most fognak először szavazni, azoknak külön fel kell iratkozniuk a lakcímük szerinti önkormányzatban a külön kisebbségi magyar választói névjegyzékbe.

- A személyigazolványon kívül más dokumentumra szükség van-e?

- Nincsen, csak az igazolványt kell felmutatniuk. A szükséges kérdőív elérhető online is, de megkapják a polgárok az önkormányzatokban is és segítenek is nekik a kitöltésében. Újdonság, hogy ezen űrlap mellett még egy másikat, egy adatkezelési nyilatkozatot, beleegyezést is alá kell írniuk, de ezt ott a helyszínen adják át a polgároknak. Tehát a személyigazolványon vagy esetleg ahelyett egy érvényes útlevélen kívül semmi másra nincs szükség.

- Ha valakinek az országos választói névjegyzékben valami oknál fogva nem szerepel a neve, ő kérheti-e azt, hogy a kisebbségi választói névjegyzékbe viszont beiktassák a nevét?

- Nem. A nemzeti tanácsi választások egyik alapfeltétele, hogy a polgár rendelkezzen általános választójoggal, tehát, hogy a központi, egységes választói névjegyzékbe szerepeljen a neve. Aki nincs ezen a listán, az nem kérheti azt, hogy a kisebbségi névjegyzékre felvegyék.

- Természetesen azt is fontos tudni, hogy ha valakinek a neve szerepel a központi választói névjegyzékben, s négyévente rendszeresen szavaz az önkormányzati, tartományi, köztársasági választásokon, még nem biztos, hogy a kisebbségi névjegyzékre is feliratkozott. Ez jobb leellenőrizni.

 

- Pontosan! Az általános választói jogon kívül a nemzeti tanácsi választásokon való részvételhez szükséges az az önkéntes momentum, hogy valaki nyilatkozik, hogy ő igenis magyar, és szeretne részt venni az MNT- választásokon. Ez valójában a feliratkozás a kisebbségi választói népjegyzékre. De ezt nagyon könnyű leellenőrizni akár otthonról is. Ha valaki nem biztos benne, hogy korábban feliratkozott, vagy esetleg nem emlékszik, hogy megváltozott személyi adatainak módosítását kérte-e, jobb, ha ezeket leellenőrzi. Az ellenőrzés online is elvégezhető az Államigazgatási- és Helyi Önkormányzati Minisztérium honlapján. (https://upit.posebanbirackispisak.gov.rs )

A link a Magyar Nemzeti Tanács honlapján is megtalálható a www.mnt.org.rs címen. Szeretném kihangsúlyozni, hogy a nemzeti tanácsi törvény módosításával kiküszöbölték a változtatások bejelentésének kötelezettségét.

Tehát, aki az elmúlt napokban változtatott lakcímet, nevet, illetve más személyes adatot, azok esetében ezek a változások már automatikusan bejegyzésre kerültek a kisebbségi külön névjegyzéken is, tehát nincs szükség újra bejelenteni azokat, de a régi rendszer esetében nem volt ilyen automatizmus. Természetesen megeshet, hogy hivatalból az önkormányzatban néhol módosították ezeket az adatokat korábban is és minden rendben van, de érdemes leellenőrizni, hogy biztosan tudjunk szavazni november 4-én, ha megjelenünk a szavazóhelyen.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Németh Ernő
Többi hír