Ugrás a tartalomra

Intelligens gyár épül Topolyán

A Prosperitati Alapítvány támogatásával forradalmasítják a bútorgyártást

Ha egyedi termékekről beszélünk, az jut eszünkbe, hogy az ilyenek termelését nem lehet automatizálni. A két fogalom azonban csak látszólag ellentétes egymással. Topolyán éppen most épül egy olyan bútorgyár, melyben a világ jelenleg elérhető legmodernebb technológiáját felhasználva – digitális vezérléssel ellátott automatikus gépsorokon –, egyedi igényeknek megfelelő termékek legyártása válik lehetővé. Mindemellett nem mellékes, hogy ez a gyártó szempontjából hatékonyabbá és jövedelmezőbbé teszi a folyamatot, a felhasználó pedig olcsóbban juthat jobb minőségű termékekhez.

A topolyai EM Commerce egy teljesen új üzemet épít, ahol többek között egyedi bútorok gyártására is lesz majd lehetőség, valamint a bútorgyártáshoz bútorelemeket, félkész termékeket is gyártanak. A beruházás értéke mintegy 3 millió euró. Gyantár Lajos igazgató elmondta, hogy ebből közel 1 milliónyit a Prosperitati Alap pályázatán nyertek el, szintén közel egymilliót a saját forrásaikból biztosítottak, és az OTP Bank 1,2 millió eurós hitellel járul hozzá a megvalósításhoz. Az egész község gazdaságának szempontjából jelentős beruházásként tekinthetünk erre, hiszen bevételt jelent majd a cég számára, a befolyó adókból és járulékokból a község számára is, és nem mellékesen új munkahelyeket is jelent. Konkrétan 20–25 új munkahely létesül majd az üzemben. A tervek szerint a szintén topolyai i-Modul építőipari vállalat kivitelezésében májusig elkészül a csarnok, és megérkeznek majd a korszerű, számítógépes vezérlésű gépek is egy német gyártótól.

A cég eddig lapszabászattal és lapforgalmazással foglalkozott. Ezt magasabb színvonalra lehet emelni. Az egyedi bútorgyártás is kifizetődővé válik majd ilyen formában. Korábban ugyanis az egyedi megrendelések esetében nem mindig tudták jövedelmezően kielégíteni az igényeket. Mindez a magyar kormány támogatásának köszönhetően, a Vajdasági Magyar Közösségek Terület- és Gazdaságfejlesztési Stratégiájával és a szerb kormány által is prioritásként hangoztatott digitalizációval összhangban.

CSALÁDI VÁLLALKOZÁSKÉNT INDULT

Az EM Commerce Kft. termelési, kereskedelmi és szolgáltatási vállalat családi kisvállalkozásként indult. 1992-ben alakult, amikor irodai kellékek forgalmazásával kezdtek foglalkozni. Egy papírbolt keretében ezt a tevékenységet máig megőrizték. 1998-ban azonban a cég kiterjesztette tevékenységét a nagybani kereskedelemre is, amikor a bútoripar számára bútorlapokat kezdett el szállítani. Kínálatuk folyamatos bővítésével és a vevőkör korrekt kiszolgálásával sikerült elérni, hogy a szerbiai bútorgyártás ágazatában piacvezető céggé nőtte ki magát.

– Üzletpolitikánk alapja, hogy a legminőségesebb külföldi termékeket biztosítsuk a hazai felhasználók számára. Az EM Commerce cég termékkínálata – a minőséget szem előtt tartva – mind mennyiségben, mind választékban évről évre bővült. Ezektől a céloktól soha nem tértünk el, ez cégünk ismertetőjegyévé vált – fogalmazott Gyantár Lajos igazgató. Elmondta azt is, hogy jelenleg 74 alkalmazottal dolgoznak. A cég fő képviselete és disztribúciós központja Topolyán található, ahol kicsiben és nagyban is kiszolgálják vevőiket. A másik regionális ellátást biztosító raktár Jagodinán van. A két elosztóközponton keresztül látják el vásárlóikat Szerbia egész területén.

– A bútorgyártásban szerzett tapasztalataink alapján az utóbbi években olyan utat jártunk be, amilyent a vajdasági vállalkozások többsége szintén végigjárt. Kezdetben olyan bútorokat készítettünk, amelyekre a helyi és környékbeli kisiparosoknak nem volt kapacitása. Ez oda vezetett, hogy később nem kifizetődő projektekbe is belevágtunk. Különféle negatív következményekkel találtuk szemben magunkat. Végül arra a következtetésre jutottunk, hogy nem tudunk elegendő mennyiségű jó minőségű árut termelni. A bútorgyártáshoz szükséges gépek és berendezések gyártóinak azonban ma már van erre megoldásuk. A méretre készülő egyedi bútorok kidolgozásának költségei megközelítik azt a szintet, melyet korszerű berendezésekkel a sorozatgyártásban tudtunk elérni. A korszerű géppark kiépítése és a piaci résztvevők integrálása hatalmas befektetés. Így azonban képesek leszünk a vásárlók különleges igényeit is kielégítő egyedi bútorok megtervezésére és kidolgozására, megközelítőleg olyan költségek árán, melyek a sorozatgyártás jellemzői. A beruházást a Prosperitati Alapítvány támogatása nélkül nem tudnánk megvalósítani – tudtuk meg Gyantár Igorl, a cég tulajdonos-igazgatójától.

Surányi József pénzügyi igazgató szerint a 2017-ben kiírt pályázat megnyerésével a projektet 35 százalékban vissza nem térítendő támogatásból tudják megvalósítani. A maradék 65 százalékot önerőből és az OTP Bank hiteléből valósítják meg. Így tudott összeállni a pénzügyi konstrukció a szerb kormány által is sokat propagált digitális fejlesztéseken alapuló projekt, melynek köszönhetően 20-nál is több új munkahely nyílik meg Topolyán.A MODERN TECHNOLÓGIA A VERSENYKÉPESSÉGET JELENTI

Az építkezés jó ütemben zajlik. Április végéig tervezik befejezni a csarnok felépítését, májusban pedig már a gyártógépek telepítése következik. A gyártósort a német Homag készíti. Németországból érkeznek majd a gépeken dolgozók oktatását végző szakemberek is.

– Így érjük el azt, hogy a termelésünk a mai legkorszerűbb bútorgyártási technológiára épüljön. Az utóbbi két évben részesei vagyunk a szabadkai Politechnikai Szakközépiskola duális képzésének is. Az ott tanuló diákok rendszeresen járnak ide gyakorlati oktatásra. A jövő szakemberei számára ösztöndíjakat is biztosítunk – mondta Gyantár Igor.

Véleménye szerint a sikeres gazdálkodáshoz szükség van a termékskála bővítésére és folyamatosan kell fejleszteni. A fejlesztések során a termelés szervezésén is változtatni kell. A szerbiai bútorgyárakban jelenleg a nagy szériában gyártott bútorok dominálnak. A domináns cégek nehezen tudnak változtatni a már meglévő technológián. Az EM Commerce szakembergárdája számára a cél most egy olyan termelési folyamat kialakítása, amely a digitális technológiát és a hozzá kapcsolódó munka- és termelésszervezést alkalmazza. Így a kis szériában gyártott bútorokat is versenyképes áron tudják kínálni. Más dimenziói is vannak azonban a beruházásnak.

– A kis asztalosműhelyekkel is szorosabb együttműködést alakíthatunk ki. Átadott igényeik alapján gyorsan el tudjuk látni őket félkész termékekkel, ami a megmaradásukat és fejlődésüket is biztosítaná. A vevők is jól járnak, hiszen gyorsan és olcsón jutnak jó minőségű bútorelemekhez. Ezzel tudjuk magunkat megfelelő módon tartósan pozicionálni a piacon. Elmondható tehát, hogy a beruházás egy piaci rést innovatív módon tölt be: feltételeket biztosít a termelés növeléséhez, új munkaerő alkalmazásához, miközben emellett az integrátor szerepét is betöltjük. Megerősítjük a kis- és kezdő vállalkozókat, akik méretre gyártanak bútort. Felmérésünk szerint nagyon sok vállalkozót érintene pozitívan a tervezett beruházás – fogalmazott Gyantár Igor.

A fejlesztés számos pontban illeszkedik a Vajdasági Magyar Közösségek Terület- és Gazdaságfejlesztési Stratégiájához. A dokumentum kimondja: „Fontos az elavult technológiával működő vállalkozások és gazdaságok technológiai fejlesztése, a vállalkozások és gazdaságok gépparkjának a megújítása”, valamint, hogy az elmúlt évtizedekben a fejlesztések és az anyagi források hiányának következtében a vajdasági vállalkozásokban nagymértékűvé vált a technikai és technológiai lemaradás, jóllehet a korszerűsítés elengedhetetlen a piaci versenyben.” Gyantár elmondása szerint ez összhangban van ezzel, egyben pedig hozzájárulunk a stratégiában megfogalmazott célok eléréséhez: a modern, innovatív technológiák használatához, a családi vállalkozások erősítéséhez, a beszállítói vertikumok kialakításához, valamint az egyéni vállalkozások kedvezőbb piaci helyzetbe hozásához.

INTELLIGENS GYÁR

Az épülő üzem az ország egyik első intelligens gyára lesz.

– Az ipar 4.0 és az intelligens gyár fogalmak mögött hatalmas kihívás rejlik. A cél a versenyképesség erősítése, miközben védeni kell az erőforrásokat, az energiahatékonyságot és lépést kell tartani a piac állandó változásaival, az egyre jobban előtérbe kerülő egyénre szabott igényekkel. A digitális rendszerek, a rugalmas és intelligens szoftveres megoldások bevezetése vezethet el ahhoz, hogy az egymással hálózati kapcsolatban álló, önmagukat szervező gyártórendszereket lehet létrehozni. Az „intelligens gyár” a hálózati gyártás egy formája. A hálózatba kapcsolt számítógépek és gyártóberendezések összekapcsolásával kialakított vonalak az európai gyárakban már a valóságot jelentik. Az egyedi megrendelések alapján készített termékek a sorozatgyártásnak megfelelő áron állíthatóak elő és forgalmazhatóak. Az így kialakításra kerülő rendszernek számos összetevője lehet. Az egyéni vállalkozó asztalostól kezdve a 10 munkást foglalkoztató kisvállalkozásokon át egészen a nagy rendszerekig, melyek több száz alkalmazottal dolgoznak, mind egy egészet képeznek, és ellátják a bútorgyártással kapcsolatos igények kiszolgálását. Az ilyen rendszerekben létfontosságúak a legkisebb egységek is, melyek összekötő kapcsot képeznek a méretre készülő bútorgyártás és az alapanyagok forgalmazása között. A hazai bútorgyártás kiviteli potenciálja igen alacsony, aminek okát a termékek alacsony minőségében kereshetjük. A hazai termékek alapvetően nem konkurensek, kivéve a sorozatbútor-gyártás legolcsóbb szegmenseit, amelyről sajnos az utóbbi évek során „elhíresültünk”. Az új gyárban üzembe helyezik majd a termékek tervezéséhez szükséges rendszert. Ezzel lesz meghatározható a méretezés és az anyagot is ki lehet választani. Gyantár Igor elmondása szerint az automatikus gyártási rendszer a terv alapján járulékos költségek nélkül állítja elő a kívánt bútorokat. A szintén automatizált raktárkészletből választja ki a szükséges anyagot, majd azt a szabást és a vágást végző gépre helyezi. A kiszabott elemek vonalkód alapján címkéződnek, minden darabot automatikusan dolgoznak fel. A termelés ilyen módjával a kidolgozással járó közvetlen kiadások csökkentésén és a kapacitás magas szintre emelésén kívül csökkennek a járulékos költségek is, amelyek a bútorgyártás hagyományos módjánál emberi tényezőkből eredő hibák miatt vannak jelen, valamint az erőforrások nem teljes kihasználásából eredően. Minden gyártásra kerülő termék tervezése egy igen kifinomult bútortervezési rendszer által történik.

– A szoftverrendszer integrációjával a gépeket minden információval el tudjuk látni, ami a bútorgyártáshoz szükséges. Irodák, üzlethelyiségek, hotelok egyedi igények szerinti berendezését tudjuk majd vállalni. Reményeink szerint a különféle versenypályázatokon is sikeresen szerepelhetünk majd, hiszen el tudjuk vállalni állami intézmények, bankok bebútorozását. Céljaink megvalósításának reményében hosszútávon biztonságos, újításokkal gazdagított folyamatnak nézünk elébe a bútorgyártás teljes ágazatában, és vállalkozásunkkal pozitív jövőkép elé tekinthetünk. Topolyán nagy hagyománya van a bútorgyártásnak. Jelenleg azonban nincs valódi bútorgyár. Ezért úgy éreztük, hogy a magánasztalosok mellett – azokat is egyben segítve – egy nagyobb cég is kell, hogy foglalkozzon ezzel a tevékenységgel. Komoly gépek, megfelelően képzett szakemberek, jól kihasználható számítógépes programok állnak majd ehhez a rendelkezésünkre. Mindezek mellett, de nem utolsósorban, a bútorgyártással több új szállítóval is forgalmat generálunk, ez is a tervezett beruházás pozitív hatásaként említhető – fejtette ki Gyantár Igor. 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tóth Péter
Többi hír