Ugrás a tartalomra

Hátrányból lehetőség

Pásztor István: Megtaláltuk a magyar közösség számára legkézenfekvőbb megoldást

A mögöttünk álló héten a köztársasági parlament a választási feltételeken változtató törvénymódosításokat fogadott el.

Mint arról lapunkban is beszámoltunk, a képviselőház napirendjén két jogszabály szerepelt: a parlamenti képviselők megválasztásáról szóló törvény és az önkormányzati választásokról szóló jogszabály módosítása, viszont mindez két-két beterjesztésben. Amíg a Szerb Haladó Párt mindkét törvény esetében a választási küszöb csökkentését kezdeményezte a korábbi 5-ről 3 százalékra, Gordana Čomić, az ellenzéki Demokrata Párt képviselője a nők részarányának növelését indítványozta 30-ról 40 százalékra. A ház elfogadta a törvénymódosítás mindkét javaslatát, azzal, hogy a választási küszöb csökkentése esetében azt is  figyelembe vették, hogy a kisebbségi pártok ne kerüljenek hátrányos helyzetbe. A Vajdasági Magyar Szövetség által benyújtott módosítási indítvány is a jogszabály részévé vált, melynek értelmében a mandátumok kiosztásánál a kisebbségi lista által begyűjtött szavazatok 35 százalékkal többet érnek majd. A törvénymódosítások értelmében tehát több párt kap esélyt arra, hogy bejusson a parlamentbe, a kisebbségi pártok pedig – melyekre a természetes küszöb érvényes – nem veszítenek a képviselői tisztságek megszerzésének lehetőségéből. A változásokkal és a sikeres VMSZ-javaslattal kapcsolatban Pásztor István pártelnököt, a tartományi parlament elnökét kérdeztük.

– Kettős cél mozgatott bennünket: egyrészt az, hogy a változtatások alkalmazkodjanak a társadalmi igényekhez, igazságosak legyenek, megteremtsék minél több társadalmi-politikai opció parlamenti képviseletének a lehetőségét, ami a parlamentáris demokrácia egyik általános követelménye. Másfelől, el szerettük volna kerülni, hogy a kisebbségi közösségeknek ezekből a változásokból hátrányuk származzon. Elfogadtuk a választási küszöb csökkentésére vonatkozó indoklást, és hogy a nemek arányát is megváltoztassák a választási listákon. A négy évvel ezelőtti negatív tapasztalatokat is orvosolni szerettük volna, kiszűrni, ellehetetleníteni a visszaéléseket a kisebbségi listák állítása során. A választási küszöb változtatásakor meg kellett találnunk azt a megoldást, amely a magyar közösséget nem hozza rosszabb helyzetbe, mint amilyenben volt az ötszázalékos küszöbnél. Mindkét problémára sikerült megoldást találni, s ezek a megoldások részét képezik a szombaton elfogadott módosításnak – nyilatkozata Pásztor.

Bejelentette, hogy a következő két hétben egy hasonló szabálymódosításra is sor kerül tartományi szinten is, tehát minden szinten ugyanolyan szabályok szerint zajlanak majd az ugyanaznap tartott választások.

Kérdésünkre, hogy a VMSZ a kampányban milyen témákra fekteti majd a fő hangsúlyt, Pásztor válaszként közölte: jelenleg véglegesítik a párt választási programját.

– Nem késtünk el, az előkészületek jól haladnak. Ahhoz kérjük majd a polgárok támogatását, hogy járuljanak hozzá a VMSZ legitimitásának a szavatolásához, annak a – meggyőződésünk szerint – hasznos parlamenti munkának a folytatásához, amelyet az előző ciklusokban kifejtettünk. Ez a vajdasági magyar közösség tagjai számára rendkívül lényeges. Ha megnézzük a politikai mezőnyt, azt kell látnunk, hogy efféle politikai szerepvállalásra most másik erő nem is lenne képes – fejtette ki Pásztor István.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár (Fotó: Ótos András)
Többi hír