Ugrás a tartalomra

A gyümölcsárat az időjárás alakítja

A cseresznye és a barack megsínylette az „évszakváltozásokat” A közelmúlt szélsőséges időjárása rányomta bélyegét a gyümölcsökre.

A hó, a hideg és a jég megtizedelte a termést a cseresznyésben, emellett a sárgabarackosban is jelentős károkat okozott. Helyszíni szemlénk alkalmával ifjabb Somogyi János hajdújárási gyümölcstermesztővel a gyümölcsösében beszélgettünk, ahol a gazda megmutatta a gyümölcsökön keletkezett kárt.

– A havazás a korai fajtákban nem tett kárt, ugyanis ezek a fajták ekkorra már elvirágoztak és kialakultak a kis gyümölcsök, viszont a kései fajtáknál a virágcsomókból elsőként kifejlődött gyümölcsök maradtak csak meg, a többi pedig mind elfagyott a hidegben.

Mondhatni, hogy először a hó miatt kapott sokkot a gyümölcsfa, majd erre a hideg csak rátett egy lapáttal.

Mindazok a fák, amelyek ebben az időszakban virágoztak, nem hoznak termést az idén.

A múlt pénteken délután pedig jég esett. Erre egyáltalán nem gondoltunk, a fák nyugati oldalát érte a jég, és az ott lévő termést mind elverte, azok a gyümölcsök, amelyek túlélték a havat és a hideget, a jég miatt két-három ütés nyomát is magukon viselik. Lesznek olyan gyümölcsök, amelyeken bár meglátszik a jég nyoma, a fa ki tudja nevelni, sajnos azonban vannak olyanok is, amelyek már emiatt rothadni kezdtek.

Az idén cseresznyefánként fél kilogramm termésre számítottam, de az időjárási viszontagságok miatt esetleg tíz dekagramm cseresznyére számíthatunk reálisan cseresznyefánként. Tekintettel arra, hogy mindenkinek elfagyott a termése, az idén a cseresznyének meglesz az ára. A közösségi fórumokon értesültem arról, hogy egész Európában az időjárási viszontagságok miatt megtizedelődött a cseresznye.

Okultam a történtekből és tudom, hogy jövőre hangsúlyt fektetek a jégvédelemre. Bízom benne, hogy a korai cseresznyék május 25-e után megjelennek, ami az árat illeti, legalább két euró lesz kilogrammként a piacokon.

A későbbi fajták szedése és értékesítése júniusban esedékes – magyarázta a gyümölcstermesztő. A sárgabarackfákon gyöngyfüzérként ékeskedtek a gyümölcsök, szép termésre számítottak a gazdák, de a múltheti jég beleszólt a kalkulációba.

– A sárgabarackot a hó nem viselte meg, viszont a havazás utáni nagy lehűlést már megérezték a sárgabarackfák, 1,5 és 2 méteres magasságban jócskán elfagytak a gyümölcsök, a jég pedig megtizedelte a termést, ami megmaradt, azokon a gyümölcsökön jól láthatóak a jég nyomai, egyesek olyan ütést kaptak, hogy a jég megrepesztette a sárgabarack vastag héját.

Már megpermeteztük, hogy elejét vegyük a fertőződésnek, hogy ne rothadjon a sárgabarack. A jég itt is a gyümölcsfák nyugati oldalát károsította meg, az egy holdnyi területen három tonna sárgabarackra számítunk, ha nem szólt volna közbe az időjárás, ez a mennyiség legalább öt tonna lett volna. A kiskereskedelmi ár a sárgabaracknál egy euró lesz. Az első sárgabarackok június végén jelennek meg a piacokon, de addig még jó néhány éjszakát kint kell „aludniuk” – mondta ifjabb Somogyi János gazda.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Paszterkó Erika
Többi hír