Ugrás a tartalomra

Gyászmise az 1944/45-ös ártatlan áldozatok emlékére

Halottak napja alkalmából és az 1944-45-ben ártatlanul kivégzettek emlékére gyászmisét tartottak csütörtök este Kelebián. A mise után körmenettel és gyertyagyújtással is emlékeztek az elhunytakra.

Szinte teljesen megtelt a kelebiai templom a gyászmisére. A legkisebbektől a legidősebbekig sokan lerótták tiszteletüket.

Bogner István, elnök, Kegyeleti Bizottság, Szabadkai Önkormányzat: „Itt, ahogy a harangszó is megszólalt, ez tulajdonképpen egy záró szentmise, amikor lezárjuk ezt a megemlékező sorozatot, és tekintettel arra, hogy jómagam is érintett vagyok benne, valahogy éppen a harangszó, és az egész rendezvénysorozat bizonyos megnyugvást ad az embernek, hogy hát mégis 73 év után is az emberek szépen összejönnek, és azok, akiket kegyetlenül elhurcoltak és kivégeztek, mi megemlékezünk.”Paskó Csaba kelebiai plébános szerint a halottak napja ezen a vidéken még hangsúlyosabb, hiszen az 1944-45-ös ártatlan áldozatokról is megemlékezünk. „A napokban is a terrorcselekményekről hallva, tapasztaljuk azt, hogy az ember az embernek farkasa sokszor, fájdalmat és értelmetlen halált tud az egyik ember a másiknak okozni. Ilyen ez a 44-45-ös megemlékezés, talán tanít bennünket arra, hogy ilyen ne forduljon elő, ugyanakkor nekünk pedig, akik jó szándékkal és egyfajta hittel tekintünk a halálra, kötelességünk ezekről az emberekről megemlékezni.”

A gyászmisét gyertyás körmenet követte, amelynek végén mindenki leróhatta kegyeletét egy gyertyával a templom keresztjénél.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír