Ugrás a tartalomra

Gépesített falugondnoki szolgálat

Az idős emberek számára megnyugtató, hogy számíthatnak a falugondnokokra

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a CMH iroda együttes erőfeszítésének köszönve a közelmúltban új személygépkocsikat, különféle szerszámokat kapott a falugondnoki szolgálat. Bővítették a felszerelésüket egész Vajdaságban.

Sövényvágók, fűnyírók és létrák mellett új autókat is kaptak, mindez nagyban megkönnyíti és hatékonyabbá teszi a falugondnokok munkáját. A VMSZ két évvel ezelőtt hívta életre a falugondnoki szolgálatot, amelynek anyagi hátterét a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a CMH iroda biztosítja.Katona Endre tornyosi falugondnok elmondta, hogy: – December óta végzem ezt a munkát, a közelmúltig kerékpárral jártam a terepet, esőben, szélben.

Nagy segítség az autó, Tornyoson több mint harminc, hetven évnél idősebb emberhez járok rendszeresen. A gépkocsival nemcsak szerszámokat és a felszerelést tudjuk szállítani, hanem, ha szükség van rá, az orvoshoz is el tudom vinni az időseket, akár Nagykikindára is. Télen elsősorban a tüzelőgondok, illetve a tüzelő bekészítése volt a legfőbb tennivalója a falugondnokoknak. Ahogy tavaszodott, egyre több a kerti munka, a ház körüli tennivaló, emellett gyógyszerért is elmegyünk, ha kell, kicseréljük a villanykapcsolót vagy a biztosítékot. 

Az ügyintézés sokkal gyorsabb, a nyugdíjak és más ügyek intézése gyorsabbá vált, több idő marad foglalkozni az idős személyekkel. Havonta húszezer dinárt költhetünk üzemanyagra, ebbe a keretbe be tudunk illeszkedni – mondta Endre.

A csókai községben Tóth Albert végzi a falugondnoki teendőket, Csókán, Tiszaszentmiklóson és Padén harminc idős személynek segít a mindennapi tennivalók ellátásában:

– Amíg nem volt mind a húsz vajdasági falugondoknak biztosítva a gépjármű, a zentai Tarapcsik Tiborral közösen használtunk egy autót, de Tibor úgy döntött, hogy ő inkább kerékpárral járja a zentai igénylőket, hogy ne kelljen egymásra várnunk. Időközben Zentára is jutott gépkocsi, így már ő is minden felszerelést magával tud vinni. Kaptunk fűnyírót, szerszámokat, létrát, minden olyan felszerelést, ami a ház körüli munkák elvégzéséhez szükséges. 

A csókai szociális központ nyilvántartása alapján a segítségre leginkább rászoruló harminc idős polgárnak segítek Csókán, Tiszaszentmiklóson és Padén. A ház körüli munkák közül ilyenkor legtöbb a fűkaszálás, permetezés, a kisebb-nagyobb javítások, kicserélem az eltört tetőcserepeket, az elromlott ajtózárat, kitisztítom az esőcsatornát, tehát minden olyan munkát, ami aktuális a ház körül, amelynek gazdája már egyedül nem tudná elvégezni ezt a munkát. Ha valaki beteg, elviszem az orvoshoz, kiváltom a gyógyszereket.

Folyamatban van a személyi igazolványok cseréje, ami miatt a falvakból Csókára kell utazniuk az embereknek, meg egyéb ügyes-bajos elintéznivalók is akadnak, ezért jó, hogy rendelkezésünkre áll a falugondnoki szolgálat gépkocsija.

Zentán Tarapcsik Tibor látja el a falugondnoki szolgálatot:

– Mi eddig a kollégámmal ketten kaptunk egy autót, ezt sehogy sem tudtuk elosztani, mivel nagy a terep. Mindketten harminc felhasználóhoz járunk el havonta. Én a városban ténykedek, leginkább kerékpárral, gyalog vagy a saját kocsimmal közlekedtem.

A városban nagy igény van a szolgálatra, sok az idős magányos, rokkant, szinte magatehetetlen ember. Április elsejétől bővült ki a falugondnoki szolgálat húsz személyre, és most már mindenki saját gépkocsival és szerszámkészlettel dolgozik.

A kocsikat június 20-án kaptuk meg, hetente, kéthetente egy-egy alkalommal keressük fel a felhasználókat. Én 33 személlyel tartom a kapcsolatot, sok közöttük a kisnyugdíjas. Megbíznak bennem, a bankkártyával felveszem a nyugdíjukat, kifizetem a számláikat, és átadom a maradék pénzt. Télen gyakrabban látogatjuk meg őket, hogy ne legyen fennakadás a fűtéssel. Még a kémény kotrását is elvégezzük.

Az élet olykor produkál váratlan meglepetéseket, feladatokat is. Az egyik idős asszony kutyája például felcsavargózott a fára és megfulladt. Nem volt mit tenni, leszedtem és eltemettem. Mindig az adott élethelyzethez és körülményekhez kell alkalmazkodnunk.

Nem kizárólag idős személyek szorulnak segítségre, van például 1964-es születésű magányos, szélütött, magatehetetlen személy, aki ugyancsak segítségre szorul, hozzátartozója nincs vagy nem él a közelben. 

A ház körüli teendők elvégzése mellett legalább olyan fontos, hogy beszélgessünk az idős emberekkel, hiszen számukra lényeges, hogy legyen, aki meghallgatja őket, kipanaszkodhatják magukat. Sokuknak semmilyen társasága nincs, napokig nem nyitja rájuk senki az ajtót, mi vagyunk a testi-lelki támaszuk, ezért is különösen hasznos a falugondnoki szolgálat beindítása – mondta Tarapcsik Tibor.

Takács Irén az egyedüli nő a falugondnokok között. Kelebián és környékén tevékenykedik, az asszonyok bizalmasabbak vele. Szereti a munkáját, szívesen süt kalácsot is a rászorultaknak, mint mondta, nagyon nagy az igény arra, hogy az idős magányos emberekkel beszélgessen valaki, mert sokukra hetekig rá se nyitná az ajtót senki, nincs senkijük, akivel megoszthatnák napi gondjaikat. Elmegyek a boltba bevásárolni, ha kell, temetésre elviszem őket. Nagyon hálásak az idős személyek, de nekünk is hálásnak kell lennünk.

Ricz Gábor, a Caritas segélyszervezet szabadkai koordinátora felszerelést osztott szét a falugondnokok között. A falugondnoki tevékenységről nagyon sok pozitív visszajelzést kapnak és építőjellegű kritikát.

Mint monda, nagyon jó munkatársakat sikerült választani, lelkiismeretesen végzik a munkájukat. Olykor még hétvégeken is szolgálatban vannak, ami már nem lenne kötelező. Az idős emberek számára megnyugtató, hogy tudják, számíthatnak a falugondnokra, és ily módon biztonság van az életükben.

Többi hír