Ugrás a tartalomra

Fontos elemekkel gazdagodik az országjelentés

Az Európai Parlament külügyi bizottsága elfogadta a Deli Andor által kezdeményezett kiegészítések többségét

Az Európai Parlament külügyi bizottsága tegnapelőtt megvitatta a Szerbiáról szóló országjelentést, tegnap pedig szavazást tartottak a beadott módosítási indítványokról. Deli Andor EP-képviselő lapunknak adott nyilatkozatában azt mondta: egyetért azzal az értékeléssel, hogy David McAllister jelentéstevő egy kiegyensúlyozott jelentést készített. Mint mondta, a kiegyensúlyozottságot két dologban látja megvalósulni.

– A jelentés egyrészt elismeri és méltatja a szerb kormány igyekezetét, ami további ösztönzést adhat az otthoni kormányzatnak, hogy kitartson az EU-ba vezető úton. Hogy ez így alakult, ehhez mi is aktívan hozzájárultunk sikeres módosítóinkkal, amelyek kifejezve Magyarország támogatását és baráti politikáját, bevitték a szövegbe azokat a szerb kormány által eddig megtett reformintézkedéseket, amelyek fontosak a gazdasági átalakulás és a vonzóbb befektetési légkör megteremtéséhez, de a mi módosítónk hangsúlyozta ki Szerbia EBESZ-elnökségének egyik fontos pontját, a regionális együttműködés kérdését is, amely nélkül elképzelhetetlen a magyar–szerb jószomszédi viszony további építése – fejtette ki a képviselő.

A kiegyensúlyozottság másik jeleként Deli egy, a magyarság szempontjából rendkívül fontos tényt említett.

– A módosított jelentés méltó helyet adott a kisebbségi kérdéseknek is. Ide vonatkozó módosító indítványaink nyolcvan százaléka bekerült a szövegbe, amit nagyon jó eredményként könyvelhetünk el. Így helyet kapott a nemzeti tanácsok szerzett hatásköreinek védelme, de kihangsúlyoztuk a nemzeti tanácsok finanszírozásának fontosságát is. Ami azonban még nagyobb siker, hogy belekerült a kisebbségek megfelelő részarányú foglalkoztatásáról szóló elvárás is, de hangsúlyozza a kisebbségi akcióterv elkészítésének jelentőségét is. Ezt eddig nem sikerült elérni. Beépítettük azt az elvárásunkat is, hogy tovább kell folytatódnia a rehabilitációs és restitúciós törvények módosításának, amely egy igazságosabb, könnyebb és gyorsabb alkalmazást jelentene. Megjelenik az országjelentésben az a régi-új követelés is, hogy kerüljön mielőbb elfogadásra a vajdasági hatásköröket és finanszírozást szabályozó törvény – foglalta össze az eredményeket Deli.

Véleményének adott hangot, hogy „Szerbia jól járt David McAllister német jelentéstevővel”.

– Jól ismert tény, hogy Németországnak mekkora befolyása van az európai nagypolitikában és hogy a német álláspont meghatározó Szerbia további eurointegrációs törekvéseinek vonatkozásában. A jelentés alapján elmondhatjuk, hogy a német álláspont tárgyilagos és szigorú, de egyúttal bizakodó és pozitív is Szerbiát illetően. Ami pedig talán a legfontosabb: nem befolyásolják azt olyan könnyen a balkáni bilaterális viszonyok sokszor látványosan viharos alakulásai – állapította meg a Fidesz–KDNP listájának EP-képviselője.

Szerző (Forrás)
Virág Árpád, Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen