Ugrás a tartalomra

Fókuszban a pályakezdő gazdák

Csaknem egymilliárd dinárral támogatja a vajdasági gazdákat a mezőgazdasági titkárság

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság az idén 8,7 milliárd dinárból gazdálkodik. A hét végén 935 millió dinár értékű, vissza nem térítendő támogatásra írtak ki – hét vonalon – pályázatokat.

A mezőgazdasági titkárság pályázatai közül a legnépszerűbbek a startup pályázatok. A fiatal, pályakezdő gazdákat és mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozókat az idén 270 millió dinárral támogatja a titkárság. Pályázóként legalább ötszázezer, legfeljebb egymillió-ötszázezer dinárra adhatják át kérelmeiket a gazdák és a termelők. Olyan 18 és 40 év közötti fiatalok tudnak pályázni, akik az idén január 1-je után jegyeztették be a gazdaságukat vagy a vállalkozásukat, de azok is igényelhetik a támogatást, akik még csak készülnek a bejegyeztetésére – tudtuk meg Ótott Róbert mezőgazdasági titkárhelyettestől.

– A pályázók tej- és hústermelésben, illetve zöldség- és gyümölcstermesztésben használatos eszközöket tudnak vásárolni, de állatállomány megvásárlására és a feldolgozás megvalósítására is fordíthatják az elnyert eszközöket. Az idéntől a pálykezdő gazdák és termelők mellett olyan kézműves vállalkozások is jelentkezhetnek a pályázatra, amelyeknek a tevékenysége kapcsolódik a mezőgazdasághoz. Így például kis sörfőzdék megalapítását is támogatja a mezőgazdasági titkárság – tette hozzá Ótott Róbert, kiemelve, hogy a startup pályázatok esetében a nettó megpályázott összeg 90 százalékáig igényelhető a vissza nem térítendő támogatás.

A titkárság támogatásával tavaly több mint 2720 hektáron épültek ki ÖNTÖZŐRENDSZEREK Vajdaságban. Az intézkedés idén is prioritást élvez, így erre a célra 340 millió dinárt különítettek el – mondta a titkárhelyettes, aki kiemelte, hogy a zöldség-, a gyümölcs- és a szőlőtermelők mellett azok is benyújthatják kérelmeiket, akik egyéb szántóföldi öntözőrendszerek megvalósítását tervezik.

A titkárság fontosnak tartja a JÉGVÉDELMI RENDSZEREK kiépítését is, így megvalósításuk támogatására 120 millió dinárt fordít az idén. Ótott Róbert elmondta, hogy elsősorban a gyümölcsösök és szőlőültetvények védelméhez próbálnak segítséget nyújtani. Főként jégvédő hálók, oszlopok vásárlására, illetve a fagy elleni védekezést szolgáló kerítések építésére pályázhatnak a termelők.

A FÓLIASÁTRAK beszerzésére és fejlesztésére, illetve az ÁLLATTENYÉSZETEK eszközbeszerzésére pályázatonként 80 millió dinárt különített el az idén a titkárság, a MÉHÉSZEK viszont összesen 25 millió dinárra pályázhatnak. A hetedik pályázati vonalon a CIVIL SZERVEZETEK is átadhatják kérelmeiket. A mezőgazdasági tevékenységhez szorosan kapcsolódó hagyományőrző rendezvények, vásárok, kiállítások, találkozók, képzések és bemutatók szervezését az idén 20 millió dinárral támogatja a titkárság.

A startup kiírására, az öntözőrendszerek kiépítésére, a jégvédelem megvalósítására, illetve a fóliasátrak és az állattenyészetek eszközbeszerzésére kiírt pályázatokra február 21-éig jelentkezhetnek a gazdák és a termelők, a méhészek részére előirányzott keretösszegre viszont február 28-áig adhatják át kérelmeiket az érdeklődők. Az odaítélésnél továbbra is előnyt élveznek a 40 évnél fiatalabbak és a nők, az ő esetükben ugyanis a titkárság által biztosított költség-visszatérítés tíz százalékkal magasabb.

EGYRE SIKERESEBB PÁLYÁZÓK A MAGYAR GAZDÁK

Ótott Róbert mezőgazdasági titkárhelyettes kiemelte, hogy évről évre több vajdasági magyar gazda és termelő érdeklődik a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság pályázatai iránt.

– A magyar kormány által nyújtott gazdaságfejlesztési programokat lebonyolító Prosperitati Alapítványnak köszönhetően a vajdasági magyar gazdák megtanulták, hogy a pályázatoktól nem kell félni. A sikereken felbuzdulva sokan keresik a további lehetőségeket, és találják meg azokat a tartományi forrásokban, illetve a minisztérium által kiírt pályázatokban. A lehetőségek népszerűsítése alapvető célkitűzése a Vajdasági Magyar Szövetség által szervezett találkozóknak is. Ennek eredményeképpen a magyar gazdák párhuzamosan több projekttel is pályáznak, különböző forrásokból. Ehhez viszont nehezen tudják biztosítani a szükséges önrészt, így manapság a szakpolitikusok egyre inkább gazdasági stratégia kidolgozására buzdítják a gazdákat: a cél a terveik megvalósítását szavatoló pályázat kiválasztása és vegyítése egy kedvezményes hitelkerettel. Sokan párhuzamosan használják az állami forrásokat és a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap kölcsöneit, az itt kínált hitelvonalak ugyanis megegyeznek a pályázatok kiírásaival. Így egyazon előszámlával megvalósítható a kölcsön és a pályázat is, hisz a befektetés visszatérítését követően a hitel terhelésének nagysága az önrészre csökken. Nagyon sok magyar gazda használja ki ezt a lehetőséget, amely gyorsabb fejlődést biztosít számára.

Ótott Róbert kiemelte, hogy a titkárság munkatársai mellett a VMSZ szakpolitikusai is a magyar gazdák rendelkezésére állnak, amennyiben egy-egy projekt megvalósításában tanácsra és segítségre van szükségük.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tóth D. Lívia (Fotó: Dávid Csilla)
Többi hír