Ugrás a tartalomra

„Felemelő érzés a közösség hasznos tagjának lenni”

Ótott Róbert: Itthon is érvényesülhetünk, ha vállaljuk a kihívásokat!
Ótott Róbertet mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdőgazdasági titkárhelyettesi feladatokkal bízták meg a folyamatban lévő négyéves mandátum alatt. Először afelől érdeklődtünk, hogy a jelenlegi munkája előtt mivel foglalkozott, hogyan jutott el a titkárhelyettesi tisztség betöltéséig. Kérdéseinkre elektronikus úton válaszolt.

– Tartományi mezőgazdasági titkárhelyettessé való megválasztásom előtt a törökkanizsai községi képviselő-testület titkáraként dolgoztam, amely egészen más jellegű feladatköröket, teendőket jelentett. A képviselő-testület üléseinek előkészítése, a megvitatásra kerülő anyagok szakmai értelemben történő pontos megfogalmazása és kidolgozása, a különböző szakbizottságok munkájának segítése és követése, illetve a hatáskörömbe tartozó más megbízatások olyan feladatokat jelentettek, amelyeket hivatástudattal, odafigyeléssel igyekeztem ellátni. E munkakörből adódóan felelősségteljes, szigorú határidőkhöz kötött, olykor fejtörést is okozó, ám szerethető munkafeladataim voltak.
Végzettségem szerint okleveles jogász vagyok. Mindenki, aki hivatásaként tekint e végzettségre, tudja és tapasztalja, hogy a törvény betűjének ismerője a szakmai előrelépés mellett egy olyan életpálya mellett kötelezte el magát, amely a tanácsadásról, útmutatásról szól – hiszen az embereknek manapság, a szövevényes előírások, törvények útvesztőjében egyre több élethelyzetben van szükségük segítségre. A képviselő-testület titkári munkakörét megelőzően a helyi adóügyosztály jogászaként dolgoztam, ahol szintén sokan fordultak hozzám, s nemcsak az ilyen-olyan okból felhalmozódott adóhátralék miatt, de egyéb jogi vonatkozású kérdésekben is. Megkeresésüket, bizalmukat mindig megtiszteltetésnek éreztem, s ügyes-bajos dolgaik intézésében készségesen segítettem.
Az önkormányzati munka mellett a törökkanizsai község területén tevékenykedő civil szervezetek és egyesületek munkájához is hozzájárultam, fiatalként és a VMSZ tagjaként is igyekszem folyamatosan kivenni részemet a közösségépítés törekvéseiből. Számtalan helyi rendezvény szervezésében vállaltam, s ha időm engedi, vállalok ma is aktív szerepet. Nemes egyszerűséggel szólva azért, mert felemelő érzés, ha tudod, hasznos tagja vagy egy közösségnek, mert ténykedésed mindig az igazi értékek felé terel mindannyiunkat. S ha már a közösségépítést említettem, hadd mondjam el, hogy egy nagyon elszánt és törekvő törökkanizsai csapat tagja vagyok.

Miben látja a legnagyobb különbséget a mostani és a korábbi munkája között?
– Jelenlegi munkám teljesen más. Önkormányzati teendőim során koncentrált feladatkörű munkakörben kellett helyt állnom, a tartományi titkárságban viszont sokkal szélesebb körű munkát végezhetek, hiszen nem kizárólag szakmai kérdésekkel tudok foglalkozni.
A vajdasági emberek életének megkerülhetetlen része, lételeme a termőföld, a mezőgazdaság. Sokaknak ez jelenti a betevő falatot, mások csak kiegészítő jövedelemszerzésként művelik a földet, vagy vágtak bele az állattenyésztésbe, gyümölcs- és zöldségtermelésbe. Akárhogyan nézzük is, szinte minden vállalkozás vagy üzem kapcsolatban van a mezőgazdasági termelés valamely formájával. Ezért gondolom úgy, hogy az agrárágazat területén talán az eddiginél még hatékonyabb lehet a segítségem... Szem előtt tartva azt a fontos tényt, hogy a VMSZ az önkormányzati, a tartományi, a köztársasági szinteken és az EU intézményeiben egyaránt jelen van, úgy vélem, biztosan közelebb tudjuk hozni az emberekhez egyrészt titkárságunk munkáját, másrészt a pályázati lehetőségeket. Ez utóbbinak megkülönböztetett figyelmet szentelünk, hiszen a támogatások jelentik a gazdaságok, vállalkozások további fejődésének egyik alapját, teret s módot adva arra, hogy az ágazat megfelelhessen a korszerű gazdálkodás követelményeinek hazai és világviszonylatban is. Állandó fejlesztések, beruházások nélkül elképzelhetetlen a piac- és versenyképes termelés, ezért biztatok mindenkit, használja ki a pályázatok nyújtotta lehetőségeket! Munkámhoz a VMSZ tartományi munkatársaitól is minden segítséget megkapok, s közösen hatékonyabban tudjuk megoldani a feladatokat. A jelenlegi Tartományi Kormányban egyébként sok képzett fiatal kapott lehetőséget, ami azt a személyes meggyőződésemet erősíti, hogy a tehetséges emberek tudásukkal, tenni akarástól vezérelve itthon is érvényesülési lehetőséghez juthatnak, ha felvállalják a kihívásokat!

Négy hónapja működik az új tartományi adminisztráció. Milyen feladatokkal találta szembe magát? Mit tudott megvalósítani az eddigiek folyamán?
– Kivételes megtiszteltetést jelent, hogy egy ilyen fontos tisztségre választottak meg. Számomra óriási lehetőség, amit, remélem, elsősorban (ahogy mondani szokás) jól elvégzett munkával tudok megköszönni. A sokrétű munkakörömből csak egy momentumra szeretnék kitérni, mégpedig arra, hogy az elmúlt időszakban számos rendezvényen vettem részt, amelyeken közvetlen beszélgetést folytattam a helyi termelőkkel, agráregyesületekkel. Ezek a találkozások nagyon hasznosak mindkét fél számára, hiszen észrevételeket, tapasztalatokat cserélhetünk, illetve olyan információk hangzanak el a gazdák részéről, amelyeket titkárságunk be tud építeni pályázataiba, annak érdekében, hogy a támogatások minél kiaknázhatóbbak, ésszerűbbek lehessenek. Mint tudják, néhány pályázatunk már megjelent. S már a pályázatokról szóltam, hadd mondjam el, hogy jelenleg a pályázati anyagok beérkezését várjuk, mégpedig az öntözőberendezések és felszerelések beszerzésének támogatására, vissza nem térítendő támogatásokra és befektetésekre a méhészet terén, valamint vissza nem térítendő támogatásokra különböző technikai- technológiai eszközök beszerzésére, hűtőházak, szárítók felszerelésére, a feldolgozáshoz szükséges eszközök beszerzésére és olajos növények feldolgozására. A fentieken kívül a 2016-os év végéig pályázati kiírások várhatók még többek között a mezőőrszolgálatok felszerelésére, helyi fejlesztési stratégiák megvalósítására, erdőtelepítésre, az erdei utak állapotának javítására, leromlott erdők helyreállítására, valamint a vadgazdálkodás területén.

Mi határozza majd meg a mandátum előttünk álló részét? Milyen céljai vannak?
– Mindenekelőtt az a cél, hogy VMSZ-es tisztségviselőként azon munkálkodjak, hogy a magyar közösség mezőgazdaság terén jelenlévő gondjaira igyekezzek megoldásokat találni. Természetesen ez csak úgy tud megvalósulni, ha jó együttműködést tudok kialakítani az önkormányzatokkal és az agráregyesületekkel, hiszen rajtuk keresztül jutnak el titkárságunkhoz leggyorsabban az információk, amelyeket továbbítani tudunk a köztársasági minisztériumhoz, amely az ország agrárpolitikáját irányítja. A VMSZ és az SZHP között létrejött koalíciós szerződés olyan konkrét célokat fogalmazott meg a mezőgazdaság terén, mint a mezőgazdasági támogatási rendszer módosítása, a nyugdíj- és rokkantbiztosítási törvény módosítása (amely megoldja a kistermelők arányos járulékfizetési kötelezettségeivel kapcsolatos problémákat), a közlekedési törvény módosítása (amelynek értelmében azok a kapcsolható eszközök kikerülnek a kötelező bejegyzés alól, amelyek gyárilag nem teljesítik a bejegyzés feltételeit), valamint a kistermelői szabályzat meghozatala. Ezek a célok nem kifejezetten tartományi hatáskörbe tartozó feladatok, de meglátásom szerint olyan horderejű kérdések, amelyek előmozdítását, megoldását lehetőségeinkhez mérten a legmesszebbmenőkig segítenünk kell.

Szerző (Forrás)
Virág Árpád, Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen