Ugrás a tartalomra

Felelősséggel a szórványért

Törökbecsén tizenhat magyar elsős kisdiák — tizenkét helybeli és négy beodrai gyermek — kapta meg a Rákóczi Szövetség egyszeri, 10 000 forintos ösztöndíját.

A Rákóczi Szövetség a beiskolázási programjával, az anyanyelven való tanulás népszerűsítésével és az anyagi támogatásával igyekszik minél több szülőt meggyőzni arról, hogy a magyar oktatás mellett döntsön. A bánsági településen ezúttal is ünnepi műsorral fogadták a szervezet képviselőit. A Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület tagjai néptánccal, a Teleház versmondói a költemények üzenetével, a kis elsősök pedig énekkel köszöntötték a vendégeket.

— Négy gyereket iskoláztatunk — mondta Király Hilda családanya. — Az ikrek, Csenge és Csaba az idén indultak elsőbe, s már meg is beszéltük, hogy a kapott összegből könyvet vásárolunk, hiszen a kicsik szeretik a meséket, és ily módon gyakorolhatják majd az olvasást, fejleszthetik a kifejezőkészségüket, gazdagíthatják a szókincsüket.

— Ez a támogatás nem más, mint az anyaország kéznyújtása felénk. Szép gesztusnak tartjuk, mely mindenképp segíti a szülőket gyermekeik iskoláztatásban — jegyezte meg Polák Fehér Ágota osztálytanító.

— A Rákóczi Szövetség immár ötödik éve járja Vajdaság szórványvidékeit azzal a céllal, hogy beiratkozási támogatásban részesítse a magyar iskolakezdőket, arra biztatván őket és szüleiket, hogy ily módon is őrizzék magyarságukat, anyanyelvüket — emelte ki Csáky Csongor, a szövetség főtitkára. — A Kárpát-medencében több mint 200 helyszínen mintegy 6000 gyermeknek adjuk át a 10 000 forintos ösztöndíjat, mellyel az anyaország szeretetét, a szórványban élő emberek iránti felelősségérzetünket, elismerésünket fejezzük ki.

Azt gondoljuk, hogy a családokkal való találkozás megerősítést eredményez, és mindannyian értékelik azt az eszmeiséget, amelyet a Rákóczi Szövetség közvetít.

Több esetben az érzelmek és az összetartozás a mi szemünkből is könnycseppeket csal elő. Az ösztöndíj egy elismerő gesztus, és természetesen tudjuk, hogy ennek az összegnek más az értéke Pozsonyban, Beregszászon vagy Törökbecsén, viszont azért egyfajta segítségnyújtó szerepe is van.

A Délvidéken a Magyar Nemzeti Tanáccsal valósítjuk meg az együttműködésünket, az MNT-t tekintjük fő partnerünknek.

A nemzeti tanács javaslata alapján állapítjuk meg, melyek azok a községek, települések, ahol a magyarok aránya nem éri el a 30%-ot, hogy részeseivé válhassanak ennek a programnak. Természetesen arra törekszünk, hogy a forrásbázisunk, a támogatóink számának a növekedésével próbáljuk ezt az ösztöndíjat újabb és újabb területekre kiterjeszteni — hallottuk Csáky Csongor főtitkártól. 

Báló Tibor elnök az elhangzottakhoz hozzáfűzte, hogy lelkes, idősebb pedagógusok jóvoltából hat éve alakult meg a törökbecsei Rákóczi Szövetség helyi szervezete. Azóta már több fiatal is csatlakozott a munkájához azzal a céllal, hogy segítse a szórványban élő magyar közösség boldogulását.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Zséli Ágnes
Többi hír