You are here

Továbbra is állandó a migránsok jelenléte Magyarkanizsán. Folyamatosan próbálkoznak a határon átjutni Magyarországra.

Többségük Szíriából és Afganisztánból jött és Nyugat-Európába tartanak. A témával kapcsolatban sajtótájékoztatót szerveztek Magyarkanizsán, amelyen a község polgármestere, Fejsztámer Róbert valamint Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője szólalt fel. Továbbra sem szűnik a migráns áradat Magyarkanizsa községben. Napi szinten 200-300 migráns fordul meg a város központjában. A helyiek félnek és dühösek is, az illetékesektől és az államtól várják elsősorban a megoldást.
Vörös József:
„Józan ésszel ehhez nem lehet hozzászólni. Ez érthetetlen mindenkinek, már nem minthogy érthetetlen, hanem nem itt kellene keresni, hanem picikét feljebb azoknál, akik hívják őket. Mert az ő lelkiismeretük vagy defektes, vagy értelmetlen őnekik, de nekünk ez szörnyű.
A Magyarkanizsán tartózkodó migránsok egy csoportja már megszokottan a buszállomáson üldögélt hétfő délelőtt. Többségük Szíriából érkezett és elmondásuk szerint szeretnének továbbhaladni Szerbiából. Napi szinten próbálkoznak átjutni a zöldhatáron, de eddig minden próbálkozásuk kudarcba fulladt. Ma is megpróbáltunk átjutni Magyarországra az éjjel. De jöttek a rendőrök helikopterrel, megláttak minket és engem és a barátaim is elkaptak, és eljöttünk ma ide.

A migránsok egyre nagyobb jelenlétével kapcsolatban sajtótájékoztatót szerveztek Magyarkanizsán, amelyen a község polgármestere, Fejsztámer Róbert kiemelte, hogy ezt a problémát önkormányzati szinten sajnos nem tudják megoldani, viszont köszönetet mondott Pásztor Bálint, képviselőnek, hogy a parlamenti ülésen felszólalt a község érdekében. Ezt a problémát nem az önkormányzat, vagy Magyarkanizsa község polgárai okozták, és sajnálatos módon nem is mi fogjuk tudni megoldani. Azonban a Vajdasági Magyar Szövetségen és a koalíciós partnereinken keresztül igyekszünk majd valamilyen enyhítőbb megoldásokat találni a mindennapos problémára.

Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti frakcióvezetője elmondta, hogy pártjuk nem támogatta a szerb kormány migrációs törvénymódosítási javaslatát, mivel az egy szövegen belül emlegeti a migrációs politikát, illetve a népességi politikát. Mi azért szállunk síkra, hogy az ország védje elsősorban a déli határait, hogy ezek az egyébként gazdasági migránsok, tehát nem háború elől menekülő emberek az esetek 99 százalékában hanem gazdasági migránsok ne tudjanak az országba bejönni. A kormány a mi észrevételeink nyomán ezt a törvényjavaslatot visszavonta.
Pásztor Bálint hozzátette, arra kérte az ország ezzel a témával foglalkozó szerveit, hogy együttműködéssel tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a 2015-ös állapotok ne ismétlődjenek meg.

 

Szerző: 
Pannon RTV