Ugrás a tartalomra

Exkluzív interjút adott a Pannon Televíziónak mai szabadkai látogatása során a magyar miniszterelnök

Orbán Viktor elmondta, a gazdaságfejlesztést a vajdasági magyarok maguknak köszönhetik. Kitért az április 8-i magyarországi országgyűlési választásra is.

Magyarország miniszterelnöke elmondta, több tétje is van a mostani választásnak. Az egyik az, hogy Magyarországnak nemzeti érzelmű kormánya marad-e, a másik pedig kulturális problémát érint.

A szerb-magyar államközi kapcsolatok régen voltak olyan jó állapotban, mint most, vagy talán még soha nem is voltak ilyen jók - mondta el a magyar miniszterelnök a Pannon Televíziónak. Egyrészt a helyzet megfelelő kell legyen egy ilyen viszonyhoz, de személyfüggő is - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Mindig kettőn áll a vásár, a tangóhoz legalább két ember kell, úgyhogy én szeretnék köszönetet mondani Vučić elnök úrnak, aki személyesen mindig is elkötelezett volt a jó szerb-magyar kapcsolatok mellett, és elkötelezett volt amellett, hogy bátorítsa az anyaország és a vajdasági magyarok közötti politikai, kulturális és gazdasági együttműködést. Szóval azt gondolom, hogy a mostani helyzetben a mostani szerb elnöknek a személyes teljesítménye is benne van.”

Egyre meghatározóbb eleme lesz a két ország viszonyrendszerének a gazdasági együttműködés, mondta a magyar miniszterelnök. Kitért arra is, hogy határon túli területek gazdaságfejlesztését először Vajdaságban kezdték el, hisz amikor a magyar kormány a kulturális megerősödés után a gazdaság felé fordult, itt már kész tervek várták.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „A VMSZ, illetve a vajdasági magyarok maguknak köszönhetik, hogy fölkészültek voltak arra a pillanatra, amikor az anyaország már nem csak a kulturális élet, nem csak a kulturális önazonosság, hanem a gazdaságfejlesztés területén is tudott szerepet vállalni, és voltak kész tervek, hogy hogy kell a gazdákat támogatni, hogy kell falusi házakat vásárolni, hogyan kell integrálni a mezőgazdasági termelést az élelmiszeripar irányába, hol vannak a magyar nagyvállalkozók, ezek mind nagy vonalakban készen álló tervek voltak, a részleteket kellett csak utána tisztáznunk, és a program megindulhatott.”

A magyar miniszterelnök az április 8-i magyarországi országgyűlési választásra is kitért.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Van egy olyan tétje a mostani választásnak, hogy nemzeti érzelmű kormányunk marad-e, hogy ne hibázzuk el azokat a lehetőségeket, ne fecséreljük el azokat az esélyeket, amelyeket az elmúlt nyolc év munkájával a vajdasági magyarok számára, meg a többi határon túli magyar terület számára is kinyitottunk.”

A másik tétje az április 8-i választásnak egy kulturális problémát érint - mondta Orbán Viktor. Hozzátette, számos kormány bevándorlókat hoz Európába és ezzel átalakítja Európa hagyományos kulturális arculatát.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét