Ugrás a tartalomra

Érvényesülnek vagy csorbulnak a kisebbségi jogok?

Kovács Elvira lett az Európa nyelvi, etnikai, kulturális és nemzeti sokszínűségének megóvásáért felelős jelentéstevő

Kovács Elvirát, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselőjét választotta meg az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése az Európa nyelvi, etnikai, kulturális és nemzeti sokszínűségének megóvásáért felelős jelentéstevőnek. A politikusnő lapunknak nyilatkozva elmondta, decemberben már sor kerülhet a közmeghallgatásokra, és néhány országba is ellátogat, hogy felmérje, a Kisebbségi Keretegyezményt ratifikáló országok megfelelően alkalmazzák-e a keretegyezményben foglaltakat, és ennek megfelelően a jövő év közepére elkészülhessen a jelentés.

Az Európa Tanács kisebbségekre vonatkozó legfontosabb dokumentuma az 1995-ben elfogadott Kisebbségi Keretegyezmény. Kovács Elvira elmondta, hogy a legutóbbi jelentések csak azokkal a tagállamokkal foglalkoztak, amelyek még nem ratifikálták a Kisebbségi Keretegyezményt, éppen ezért miután tavaly januárban őt választották meg az esélyegyenlőségi és megkülönböztetésmentességi bizottság elnökének, indítványozta, hogy készüljön egy olyan jelentés, amely azokra az országokra is koncentrál, amelyek ratifikálták a '95-ös keretegyezményt, és ezáltal derüljön ki, hogyan alkalmazzák az egyezményt, illetve ratifikálása milyen konkrét eredményeket hozott a kisebbségek számára. Ez a folyamat már a múlt év első felében elindult. Erre a feladatra a bizottság Miren Gorrotxategi baszk jelentéstevőt választotta ki, akinek több elképzelése is volt, hogyan készüljön el a jelentés. Erre két év állt volna a rendelkezésére. A képviselőnő a kisebbségi nyelvhasználatra fektette volna a hangsúlyt.

– Mivel azonban Spanyolországban választások voltak, Miren már nem tagja a bizottságunknak, ezért új jelentéstevőt kellett választani. A titkárság és a bizottsági tagok többsége úgy gondolta, hogy miután az elnök asszony többségében nemzeti kisebbségi témákkal foglalkozik, ő készítse el a jelentést is. Így lettem én a jelentéstevő – magyarázta Kovács Elvira a megválasztásának körülményeit, illetve mutatott rá azokra a háttérgondokra, amelyek miatt rövidebb idő áll a jelentéstevő rendelkezésére, hogy a témakörben elkészülhessen a jelentés.

– A jelentés elkészítésének több előkészítési fázisa van. Sajnos ezen a képviselőnő nem sokat dolgozott a spanyolországi választások miatt, így csak a bevezető dokumentum készült el. Úgyhogy  felgyorsulnak majd a folyamatok, mert a hivatalos határidő a jelentés elkészülésére június végén lejár – tudtuk meg Kovács Elvirától. Folytatta: – Az a célom, hogy minél előbb sor kerüljön a közmeghallgatásra. Mivel a bizottság következő ülése Párizsban lesz december elején, most azon dolgozunk, hogy akkorra megszervezhessük a közmeghallgatást 2-3 szakértő bevonásával – mondta.

Elmondta, hogy a bizottság előkészítésének egyik fázisa a helyzet áttekintése, amikor is az esélyegyenlőségi és megkülönböztetésmentességi bizottság azon tanácsadói testületeinek jelentéseit tanulmányozzák át, amelyeknek a feladata követni, hogy mely országok hogyan alkalmazzák a Kisebbségi Keretegyezményt. Illetve készül egy határozat, ami alapján a jelentéstevő, illetve a titkárság meghatározott országokba látogat majd el. Mint Kovács Elvira hangsúlyozta, noha a bizottság dönt arról, hogy mely országokba látogatnak el, ő eleget kíván tenni a romániai meghívásnak.

– Természetesen az erdélyi magyarság helyzete miatt szeretnék ellátogatni Romániába. De a walesiek is megkerestek minket, illetve lettországiak is, ahol az orosz kisebbség oktatási jogai csorbulnak. Gondolom a decemberi bizottsági ülés után születik meg a döntés, hogy a jelentéstevő a következő fázisban hova fog ellátogatni, és mely kérdésekre fog koncentrálni – emelte ki, majd hozzátette: – Az elődöm elsősorban a nyelvi jogokra koncentrált, hiszen ő korábban is ilyen jelentéseken dolgozott, és ezért is keresték meg őt a walesiek. Jómagam nem csak a nyelvi jogokra koncentrálnék. Azt szeretném, ha december elején a bizottsági ülésen a jó szakemberek szakértelméből merítenénk, és ez alapján készülne el a jelentés – mondta.

Kovács Elvira kiemelte, miután az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése elfogadja a jelentést, az a Miniszterek Tanácsa elé kerül, majd az elfogadott határozatot ajánlások formájában továbbítják a tagállamoknak. Ezek azonban sajnos nem kötelező érvényűek, mégis, véleménye szerint, egyre nagyobb súlyt kaptak az elmúlt időszakban, az Európai Unió egyre többször alkalmazza az Európa Tanács ajánlásait.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, mh
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen