Ugrás a tartalomra

Eredményes munkát aktív közösségben

Évértékelő beszélgetés Kókai Mernyák Melindával

A szabadkai Közgazdasági Egyetemen diplomázott, majd négyéves gazdasági és pénzügyi, valamint ügyviteli munkát követően kezdett iskolában tanítani. Öt évig oktatott számítástechnikát a topolyai Mezőgazdasági Iskolában Kókai Mernyák Melinda, aki a tanítás mellett a későbbiekben igazgatóhelyettesként, majd igazgatóként is tevékenykedett ugyanott.

2012 júliusától Topolya község első embereként önkormányzati szinten törekszik hasonlóan sikeres vezetői tevékenységre. Ezúttal a 2012. június 28-ai beiktatása óta eltelt egyéves polgármesteri tapasztalatairól beszélgettünk vele.

Célkitűzései megfogalmazásánál is első helyen szerepelt, hogy szükségesnek tartja az eredményes csapatmunka kiépítését.

– Az elmúlt egy év alatt azon dolgoztunk, hogy minél egységesebb csapattá formálódjunk. Célom, hogy a jövőben még összeforrottabbá váljon a vezetőség. Az első évet az ismerkedésre, a mind mélyebb, tartalmasabb, átfogóbb kapcsolatrendszerek kiépítésére fektettem a polgárok, a költségvetés felhasználói, valamint kül- és belföldi lehetséges befektetők, továbbá partner- és testvértelepüléseink képviselői irányában.

Milyen mértékben sikerült, sikerült-e aktívabb közösséggé, érdeklődőbbé, nyitottabbá tenni a Topolya községi polgárokat?

– A polgárok pozitívan értékelték, hogy a heti rendszerességgel tartott, nekik szervezett fogadások alkalmával ténylegesen meghallgatásra találnak a problémáik. Ha módunkban áll, közösen törekszünk azokra megoldást is találni községi szervek, szervezetek, többek között a helyi közösségek, közvállalatok, a Topolya és Kishegyes Községi Szociális Védelmi Központ és a Topolyai Vöröskereszt illetékeseinek bevonásával. A hozzám fordulók közül legtöbben munkát keresnek. Eligazítást, lehetőséget, megerősítést várnak. A viszontagságos időjárás következtében sokan károsultak, így a megoldásra váró kommunális problémáik tárgykörében is folytatok informatív beszélgetéseket. Sokan szociális problémáikkal fordulnak hozzám. Hetente átlagosan hatan-heten keresnek fel a hivatalomban. A polgárok közül többen a fehérjefeldolgozó gyárból kiáramló kellemetlen szag és az öntödéből kiáramló por miatt panaszkodnak. Feljelentéseiket követően ellenőrzőseket végeztek városunkban, és az illetékes szervek megállapították: mindkét esetben a megengedett határérték alatti értékeket kaptak az ellenőrző vizsgálatok alkalmával. Nemcsak közvetlen módon, hanem civil szervezetek, helyi közösségek közvetítésével, közvetetten is juttatnak el kérelmeket hozzánk a polgárok. Tehát nemcsak személyes jelenlétükkel és véleményük kinyilvánításával mutatnak egyre nagyobb aktivitást. Többek között a gyakorta szerveződő sporteseményeken való részvételükkel, a még rendszeresebben tartandó községi szintű művelődési rendezvények során szervezőként, résztvevőként vagy érdeklődőként való fellépésükkel, a civil szervezetekbe való bekapcsolódásukkal is bizonyítják aktív fellépésüket Az említett szférák, körök működéséhez, programjaik társtámogatásához az önkormányzatunk is hozzájárul pályázati rendszereken keresztül elbírálandó, biztosítandó hozzájárulás formájában. A tudomány terén való fejlődést, aktivitásukat pályázaton nyerhető ösztöndíj formájában is támogatjuk, a 2012/2013-as tanévben kilencvenkét általános iskolás és hét, kiemelt szakon tanuló községbeli egyetemi hallgatót díjaztunk ily módon, 759 középiskolásunknak útiköltség-támogatást biztosítottunk, 284 elsős kisdiáknak a tanévkezdéshez szükséges csomaggal kedveskedtünk.

 

A tervmegvalósítások tekintetében mit tart a legmeghatározóbb, legpozitívabb fejleménynek?

– Én is azt a törekvést és a belőle fakadó következményeket tartom a legpozitívabb fejleménynek, amelyet már az elődöm is igyekezett kieszközölni, sikerre vinni: azt, hogy önkormányzati szinten az összes településen biztosítsunk fejlődést. Ne történjen meg, hogy csak a város és néhány település helyzete, valamint lakóinak életkörülményei változnak pozitív irányban. A községi költségvetési keretösszeg felét kommunális és infrastrukturális fejlesztésekre szánt eszközök teszik ki. A 2012-es évben – Topolya városon kívül – a többi, tizennégy helyi közösségben megvalósuló fejlesztésekre szánt keretösszeg 78 millió dinárt tett ki, ebben a költésvetési évben is hasonló keretösszegből gazdálkodhatnak. Az elmúlt egy évben vízvezeték-hálózat épült, valamint kutakat fúrtunk Bajsán, Gornja Rogaticán (Angyalbandin), Gunarason, Njegoševón, Pannónián, Pobedán, Tomislavcin. Az állami földek bérbeadásából származó jövedelem jelentős részét is az ivóvíz-minőségének javítására, a vezetékhálózatok kiépítésére, felújítására, csatornázásra, (határ)utak létrehozására tudjuk szánni. (Kerékpár)utakat, járdákat javítottunk Bajsán, Karađorđevón, Pacséron, Krivaján, Pobedán. A közvilágítás fejlesztésbe fektetett be Zentagunaras helyi közösség és Cserepes. Templomokat, temetőket és siralomházakat rendeztek önkormányzati pénzeszközökből Cserepesen, Gornja Rogaticán (Angyalbandin), Karađorđevón, Pannónián, Pobedán. Többek között civil szervezetek, helyi közösségek, sportegyesületek és -létesítmények, egészségügyi létesítmények, iskolaépületek felújítása zajlott Gornja Rogaticán (Angyalbandin), Gunarason, Kisbelgrádban. Njegoševón, Pacséron, Bácskossuthfalván, Pannónián, Pobedán, Tomislavcin.

Ha kommunális, infrastrukturális fejlesztésekről beszélünk, említést kell tennünk arról, hogy az erre szánt költségvetési keretösszeg hatvan százalékát Topolya város fejlesztési céljaira szavazta meg a községi képviselő testület.

– Az elmúlt egy évben az ipari park fejlesztésére összpontosítottunk, a kiépített két körforgalmi csomópont közül az egyik az oda vezető zavartalan közlekedést biztosítja. Komoly siker a villanyáram bevezetése az ipari parkba és az ahhoz szükséges pénz biztosítása. Épülőben van hat játszótér. Tervek születtek a Zentai úti vasúti átkelőhely felújítására, csakúgy, mint a városi kerékpárutak bővítésére. Az utóbbi esetében már a kivitelezés is kezdetét vette a Tito marsall utca egy szakaszán. A tervünk az, hogy még az idei év folyamán megindulhassanak az építkezések, és a jövőben a déli városrészt a Zobnaticai-tóval kerékpárút köthesse össze, továbbá Bajsa központjától a Zentai úti körforgalomig is bicikliút vezethessen. Kerékpárutak kiépítésére az idei évi költségvetésben tizenhétmillió dinárt irányoztunk elő. Megkezdődik a városközpont rendezése is, ami többek között magába foglalja a közvilágítás rekonstrukcióját, a víz- és szennyvízelvezető rendszer felújítását, a zöldfelületek rendezését, a valamikori Izbor áruház előtti terület, valamint a posta épülete és a mellette lévő biztosítóintézet közötti tér rendezését, kialakítását. Remélem, hamarosan befejeződik a Felvonulás tér rendezése, sétányok és zöldövezet fogadják majd az oda látogatókat. Az év folyamán szintén prioritásként kezeljük az esővíz elvezetését a város központjában, valamint a folytatásban a Dr. Hadzsy János Egészségház környékén jelentkező súlyos kommunális jellegű gondok orvoslását, amelyeket többek között a magas talajvíz, a szennyvízelvetés problémája vált ki. Sikerként könyvelem el, hogy az elmúlt egy évben számos hazai és külföldi pályázaton szerepelt eredményesen önkormányzatunk, például IPA-pályázatokon. Egy, az energetikai hatékonyságot célzó, a horvátországi Tovarnik községgel közös projektumunk ennek köszönhetően már folyamatban van, a magyarországi Kelebiával közösen nyert pályázatnak köszönhetően épülhet ki a kerékpárút a Mezőgazdasági Iskola tanüzemétől Bajsa központjáig. A napokban kaptam a jó hírt: Jánoshalmával közösen írt IPA-pályázatunk is nyertes lett, annak köszönhetően megkezdődhet a Topolyai Művésztelep épületkomplexumának felújítása.

A gazdasági élet vonatkozásában mennyire látja sikeresnek Topolya községet, milyen változások várhatók?

– A topolyai önkormányzat területén négyszázhét bejegyzett vállalat és ötszázötvenhét vállalkozó működik, községünkben mégis nagyon jelentős probléma a munkanélküliség. Az ipari park fejlesztése továbbra is aktuális, nem állhat meg. A gáz és az áram biztosítását követően a víz- és a szennyvízhálózat kiépítése az egyik fő cél. Tervekkel már rendelkezünk. Célunk megtartani a mostani befektetőket, és községünkbe vonzani az újonnan érkezőket. A legtöbb érdeklődő Németországból érkezik hozzánk. Topolyán már most is állnak olyan gyárlétesítmények, csarnokok, amelyeket a befektetők meg is tudnának vásárolni, vagy ki is bérelhetnek. Topolyán állandóan bővül a szennyvízelvezető-hálózat, hosszú távú terveink között van, hogy a környezet- és természetvédelmi szempontból is létfontosságú szennyvíztisztító is elkészüljön a városban. Meggyőződésem, hogy a városban létre kell hozni egy multifunkcionális termet is, hiszen a topolyaiak több éve kénytelenek színházterem hiányában megszervezni gazdag kulturális életüket. Ez állandó jelleggel komoly fejtöréseket okoz. A zöldfelületek karbantartása és bővítése mellett terveink között szerepel szélvédő sávok kialakítása is a szükséges területeken. Nemcsak a termőföld mozgása következtében van szükség erre. Ha ezen lépések elmaradnak, a jövőben más alkalmakkal is abba a nehéz helyzetbe kerülhetünk, mint az elmúlt télen történt nagy havazás idején.

Mik a legnegatívabb tapasztalatai?

– Meglátásom szerint az önkormányzat munkáját leginkább a hosszúra nyúló, lassú adminisztratív eljárások késleltetik, gátolják a sikerben. Példának említeném: előirányoztunk a költségvetésben tizenkét millió dinárt a Zentai úti vasúti átjáró felújítására. Mindkét oldalon biztonságos kerékpár- és gyalogátkelőhely kialakítását irányoztuk elő. A vasúti átjáró ügyében az elmúlt év augusztusában tárgyaltunk a Szerbia Vasutak illetékeseivel, megállapodtunk a közös megvalósításban. Azt követően 2013 áprilisában kaptuk meg írásban tőlük a tervünk jóváhagyását igazoló dokumentumot, amit csak ezt követően tudott önkormányzatunk a közlekedési minisztériumnak postázni...– közölte a polgármester.

Szerző (Forrás)
Szabó Anikó, Magyar Szó
Többi hír