Ugrás a tartalomra

Előremutató projektumok a Zentai Gimnáziumban

A hétvégén tartják meg a Fábri Géza Biológiaverseny és a Máriás Vilmos Kémiaverseny döntőjét

Karriertervező címmel indított igen izgalmas rendezvénysorozatot nemrég a zentai BeeHome Közösségi Ház és a Zentai Gimnázium. Az intézmény végzős tanulóinak kezdeményezésére életre hívott rendezvénysorozat célja, hogy a fiatalok közelebbről is megismerkedjenek egy-egy szakmával, a pozitív és negatív oldalával, mindeközben olyan hasznos életvezetési tanácsokat is kapjanak, amelyek meghatározóak lehetnek számukra döntéseik meghozatalakor.

– Az intézményünk pszichológusa a negyedikes diákjaink körében a közelmúltban felmérést végzett, amelynek eredményeiből kiderült, hogy a tanulók sok esetben nem a megfelelő tudatossággal döntenek arról, milyen pályát válasszanak, hanem sokkal inkább a szüleik vagy a környezetükben élők hatására, mégpedig azért, mert sok szakmával kapcsolatban nem rendelkeznek elegendő ismerettel. Ezt a hiányosságot maguk is felismerték, és azt kérték, találkozhassanak olyan személyekkel, akik segíthetnek nekik, hogy megismerjék egy-egy szakma pozitív és negatív oldalát, belelássanak a szakterület képviselőinek mindennapjaiba, valamint abba, mit csinál például egy jogász, közgazdász, informatikus, mérnök vagy éppen egy újságíró. Ezért kértük fel a BeeHome Közösségi Ház vezetőit, hogy legyenek a partnereink egy ilyen rendezvénysorozat elindításában, ezt követően közösen határoztuk meg azoknak a névsorát, akiket meghívunk ezekre az estekre. A projektumba mindenképpen szerettük volna bekapcsolni azokat az egykori diákjainkat, akik sikeresek a saját szakmájukban, ennek köszönhetően a fiatalokat olyan hasznos tanácsokkal láthatják el, amelyek nemcsak most, hanem akár hosszabb távon is motiválják őket. Nagyon fontosnak tartottuk továbbá, hogy ezek az összejövetelek ne előadások, hanem beszélgetések formájában valósuljanak meg, így a diákok is bátran fel tudják tenni a vendégeknek azokat a kérdéseket, amelyek a leginkább foglalkoztatják őket, vonatkozzanak azok akár arra, hogy valaki miért döntött úgy, hogy itthon szeretne érvényesülni, akár arra, hogy milyen a munkaideje vagy éppen mekkora a keresete – mondta Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatónője. A Karriertervező első összejövetelének vendégei Kazinczy Szilveszter agrármérnök, egyetemi tanár, Rúzsa Tuza Laura építőmérnök, Sztantity Szebasztián politológus, Török Ákos programtervező matematikus és Volford Tibor edző voltak, a második rendezvényen Kállai Göblös Nikoletta újságíró, Lálity Zsolt agrármérnök, egyetemi tanár, Máriás Endre újságíró, andragógus, vállalkozó és Táborosi Margaréta színész, rendező, egyetemi tanár meséltek nekik a pályaválasztással kapcsolatos tapasztalataikról. Az igazgatónő hozzátette, a diákok saját bevallásuk szerint nagyon örülnek annak, hogy létrejött ez a programsorozat, hasznosnak érzik az összejöveteleket, és máris azt szorgalmazzák, hogy az eredetileg tervezett négy eseményt követően további alkalmakat biztosítsanak számukra.

A Zentai Gimnázium szintén kiemelt fontosságú projektumként idén első ízben hívta életre a Fábri Géza Biológiaversenyt és a Máriás Vilmos Kémiaversenyt, amelyeknek döntőjét – a rendkívül sikeres első fordulót követően – november 17-én, szombaton tartják meg.

– A Zentai Gimnázium több mint száznegyven éves hagyományának fontos részét képezi az is, hogy az elmúlt évtizedek során számos kiváló pedagógus dolgozott az intézményben. Ezekre a személyiségekre egykori diákjaik a mai napig úgy emlékeznek, mint akiknek a munkássága meghatározónak bizonyult nemcsak a középiskolai éveik szempontjából, hanem a pályaválasztásuk, ezáltal az egész életük alakulása szempontjából is. Mivel évek óta igyekszünk népszerűsíteni a természettudományi tagozatunkat, idén úgy döntöttünk, ennek jegyében életre hívunk egy biológia- és egy kémiaversenyt, amelyek a Zentai Gimnázium egykori kiváló tanárainak nevét fogják viselni, ezáltal nemcsak az emléküket, hanem a szellemiségüket is tovább éltetik, amely a mai napig példaértékű. Így született meg a Fábri Géza Biológiaverseny és a Máriás Vilmos Kémiaverseny, az elindításuk hosszas előkészítő munkát igényelt. Ebben a folyamatban kulcsszerepet játszott az intézményünk két tanára, Máriás Ildikó kémiatanár és Rózsa Sipos Mónika biológiatanár, akik mellett természetesen a gimnázium többi dolgozója is kivette a részét a munkából – fejtette ki a Zentai Gimnázium igazgatónője, aki elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy a versennyel kapcsolatban kizárólag pozitív visszajelzések érkeztek hozzájuk.

– A verseny két védnöke dr. Bálint Béla és dr. Fábri Miklós, akik örömmel tettek eleget a felkérésünknek, csakúgy mint a szakmai bizottság tagjai, akik között az Újvidéki Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem szakemberei is képviseltetik magukat, több olyan személy is, akik egykor az intézményünk diákjai voltak. A biológia- és a kémiaversenyt is két-két kategóriában hirdettük meg: az egyikben a középiskolák első és második, a másikban a harmadik és negyedik osztályos tanulói versenyeznek. A diákok párban vesznek részt a megmérettetésen, amivel az együttműködési készségük és a csapatban való gondolkodásuk fejlesztéséhez is szeretnénk hozzájárulni – magyarázta Ujházi Éva. A verseny első része, a levelező forduló igen sikeres volt, biológiából összesen tizennégy, kémiából huszonnégy csapat küldte be a kitöltött feladatsorokat, és mivel valamennyien kiválóan teljesítettek, úgy határoztak, mind a harmincnyolc csapat meghívást kap a döntőre, ahol először egy újabb feladatsort kell megoldaniuk, majd be kell mutatniuk a megmérettetésre készített önálló kutatásukat. Ennek központi témáját a helyi értékek fontosságának hangsúlyozása jegyében a víz, illetve maga a Tisza képezi: biológiából A Tisza mint élettér, kémiából A tiszai ciánszennyezés címet adták meg központi témaként a szervezők.

A rendezvény megnyitóünnepségét november 17-én, szombaton 9.30-tól tartják meg a zentai Művelődési Házban, ahol a gimnázium tanulói adnak alkalmi műsort, magára a versenyre a BeeHome Közösségi Házban kerül sor, ahol a résztvevőknek lehetőségük nyílik egymás megismerésére és a kötetlen tapasztalatcserére is. A Fábri Géza Biológiaverseny és a Máriás Vilmos Kémiaverseny a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta község önkormányzata támogatásával valósul meg.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, H. Sz.
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen