Ugrás a tartalomra

Elég, ha ezerből csak ketten felelőtlenek

Beszélgetés Dobó Mártával, a Palics—Ludas Közvállalat megbízott igazgatójával.

A Palics—Ludas Közvállalat hatáskörébe a Szabadka környékén található természetvédelmi területek tartoznak, emellett a mezőőrszolgálatot is a közvállalat működteti. Rendszeresen érkeznek bejelentések az illegális szeméttelepekről, sok szemetelőt tetten is érnek, de a büntetés mértéke nem elég magas, nem rettenti el a felelőtlen embereket a szabályszegéstől.

— A Palics—Ludas Közvállalat nagyon régi múltra tekint vissza, de sokan összemossák a Palics Park Kft.-vel, mely szintén több mint tíz éve működik — mondja az igazgatónő. — A Palics—Ludas Közvállalat a védett területek kezelője, azok ellenőrzésével és a természeti értékek védelmével foglalkozik. Tudni kell, hogy öt természetvédelmi területünk van: három köztársasági szintű (a Szelevényi-puszták Speciális Természeti Rezervátum, a Szabadkai-homokvidék Különleges Értékű Táj és a Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátum), illetve kettő városi szintű (a Palicsi Kocsányos Tölgyek Természeti Emlék és a Palics Természeti Park).

A tó környékén élőket vagy az idelátogatókat ilyenkor, nyár elején általában egy kérdés foglalkoztatja igazán: vajon lehet-e fürödni a Palicsi-tóban? Mert hiába a szépen kialakított strandok, hiába a csodálatos környezet, ha nem lehet strandolni, a látogatók többsége más úti célt választ a nyári hónapokban. A hőségre a tó hűvös vize lehetne a legjobb „gyógyír”, de nem mindegy, hogy egy-egy megmártózással mennyire sodornánk veszélybe magunkat.

— Én erre azt mondanám, hogy elsősorban jó sok türelemre van szükség — állítja az igazgatónő. — A tavaink nem egy év alatt kerültek ilyen állapotba. Ha valamit évtizedekig folyamatosan szennyezünk, nem várhatjuk el, hogy egyik pillanatról a másikra megszűnjön a probléma forrása. A Palicsi-tó esetében — ha a német KfW Német Fejlesztési Bank által ígért támogatás megvalósul, és a víkendtelep rácsatlakozik a szennyvízelvezető hálózatra — ez már tervben van. A Palicsi- és a Ludasi-tó biodiverzitásának megőrzése lenne a célja ennek az együttműködésnek. A Ludasi-tó akkor „könnyebbül meg”, ha Palics is rákapcsolódik a kanalizációra. Reméljük, hogy ez a projektum mielőbb megvalósul majd. Ezenkívül köztudomású, hogy a védősávok kialakítása a Palicsi-tónál már elkezdődött, a kisajátítási folyamat már elindult, a Ludasi-tónál pedig majd csak ezután lesz aktuális. Ez egy igen hosszadalmas folyamat, de az a lényeg, hogy a végén ott is kialakítják majd a védősávokat, melyek meggátolják a vegyszerek, a különféle gyomirtók és a mérgező anyagok vízbe jutását. Egy tó esetében ugyanis ezek a szerek hatalmas veszélyforrások.

Ma már sokkal jobb a helyzet, mint néhány évvel ezelőtt, de a vizeink minősége még mindig messze nem tökéletes. Mindenestre biztató, hogy a javulás már ellenőrizhető a tavakban.

— Most mindkét tó vizéről el lehet mondani, hogy mikrobiológiailag rendben van, és lassú, de folyamatos javulás tapasztalható, melyet a foszfor- és a nitrogénszint csökkenése mutat. Mivel azonban mind a Palicsi-, mind a Ludasi-tó sekély, a javulás nem olyan gyors és látványos. Most azt is elmondhatjuk, hogy az oxigénháztartás mindkét tóban megfelelő. Mivel a hőmérséklet olyan-amilyen, és a tóban még mindig sok a növényi tápanyag, ha folytatódik a felmelegedés, ismét beindul majd az algásodás, de egyelőre még azt mondhatom, hogy a tavak állapota — önmagukhoz képest — jónak mondható.

A másik nagy veszélyforrás, mely elsősorban a természetvédelmi területeket érinti, az emberi felelőtlenség. Az igazgatónő elmondta: számára érthetetlen, miért egyszerűbb egyeseknek kivinni a határba a háztartási hulladékot, és ott elszórni, mint inkább az arra kijelölt helyre elszállítani.

— Főként a természetvédelmi területeken, ám máshol is előfordul szennyezés, sajnos rendszeresen. A Palics— Ludas Közvállalathoz tartozik a mezőőrszolgálat is Szabadka területén, nyolc mezőőr végzi a munkát. A polgárok nagyon sok feljelentést tesznek az illegális szemétlerakással kapcsolatban. Sajnos olyan esetekről is beszámolhatok, amikor a mezőőrök tetten érték a természetvédelmi területen hulladékot elszóró személyt. Fel is szólították, hogy ne hordja oda a szemetét. Tudjuk, hogy a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalatnál egy utánfutónyi hulladékot ingyen is le lehet rakni, ennek ellenére egyesek mégis a természetvédelmi területre viszik. Az a baj, hogy az embernek nincsenek olyan eszközei, amelyekkel ezt megakadályozhatná. Elég, ha ezer lakosból csak ketten ennyire felelőtlenek, ők már nagyon nagy mértékben szennyezik, rongálják a természetet, a környezetünket, nem beszélve azokról az élőhelyekről és védett állatokról, növényekről, amelyeknek az életét, létezését sodorják veszélybe ezzel.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Balázs Szilvia
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen