Ugrás a tartalomra

Egyelőre várni kell a diplomahonosító központra

Októbertől fog teljes gőzzel működni az intézmény

Megkezdte munkáját Szerbiában is az ENIC/NARIC Központ, amely a külföldi felsőoktatási dokumentumok honosítását végzi, egyelőre azonban csak a konzultációk szintjén.

Az intézmény munkájának megkezdése több dolog miatt is csúszik, ezért az előzőlegesen bejelentett március helyett csupán októberben fog teljes erőbedobással működni.

A késésnek több oka is van. Egyes egyetemek pl. nem mutattak hajlandóságot arra, hogy az eddig véghezvitt honosítások adatait eljuttassák a központnak. Az egységes adatbázis pedig egy jól működő intézmény alapja. Gondot okoz a közszférai létszámstop is, amely értelmében az állami intézményekbe (mint amilyen a központ is) nem vehetnek fel alkalmazottakat. Továbbá a szakemberek képzése is hátráltatja a folyamatok elkezdését.

Mint kiderült, a központ működésbe lépése után csupán pár helyen tapasztalható majd érdemleges változás. Az elbírálásában például nem várható könnyítés.

 Tehát ha egy külföldi felsőoktatási intézményben egy bizonyos szakon szerzett oklevél honosítását elutasították, akkor ezt az ENIC is minden bizonnyal el fogja utasítani. Ha viszont elfogadta, akkor az ugyanott szerzett okleveleket ugyanígy jóvá fogja hagyni. Ha pedig feltételhez kötötten (azaz különbözeti vizsgával) fogadta el, akkor ez a továbbiakban is így működik majd.

Ezenkívül az eljárás olcsóbb lesz, viszont továbbra is lesznek különbözeti vizsgák. A már egyszer honosított diplomákat pedig további gondok nélkül nosztrifikálja a központ is.

Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) köztársasági parlamenti képviselője szerint a helyzet jelenlegi állása meglehetősen bizonytalan.

– Képlékeny dologról van szó, amelynek végkimenetele megjósolhatatlan. Az eddigi tényállás szerint késik a folyamat, ameddig pedig nem rendeződnek az idevágó előfeltételek, csak találgathatunk, hogy valójában mi lesz a végkimenetel. Annyi tanácsot adhatok, hogy informálódjanak az érdekeltek, kérdezzék meg ismerőseiket, hogy milyenek a tapasztalataik e téren. Persze, fel kell keresni a felsőoktatási intézményeket is, ők is kötelesek választ adni ezekre a kérdésekre. Továbbá minden érintettnek azt ajánlom, hogy kezdje el mielőbb a honosítási procedúrát, mert már eleve sajnos időt veszítettek, amikor fél évet arra vártak, hogy beinduljon a központ, és most lám, újfent halasztásra került sor, tehát még fél évet kellene várni... – húzta alá Vicsek.

Lukács Lilla szabadkai friss diplomás neveléstudományi szakember még a központ munkájának megkezdése előtt sikeresen honosíttatta oklevelét, viszont kissé vegyes érzelmekkel vélekedik a dologról.

– Az egyetemet Szegeden végeztem, neveléstudományi mesterszakon 2014-ben. Úgy döntöttem, hogy itthon, Szabadkán próbálok meg munkát keresni, úgy voltam vele, hogy ha nem sikerül elhelyezkednem, Magyarországra még mindig visszamehetek. Persze, ahhoz, hogy itthon a szakmámban tudjak állást találni, a diplomámat honosíttatni kellett. Az okleveles neveléstudomány szakos bölcsész végzettségem az itthoni pedagógia mesterszaknak felel meg, erre kértem a honosítást az Újvidéki Egyetemen. Az idekapcsolódó összes információhoz az egyetem honlapján hozzá lehet jutni, minden szükséges formanyomtatványt is le lehetett tölteni innen. Itt található meg az a táblázat is, amely tartalmazza, hogy mely képzési szint honosításáért mennyit kell fizetni. Nekem 36 000 dinárt kellett fizetnem, továbbá minden dokumentumot, diplomát, leckekönyvek, tantárgyak részletes leírását is le kellett fordíttatni bírósági tolmáccsal, ami szinte ugyanennyibe került. Az egyetem rektorátusán kellett leadnom a kérelmet. Keddenként és péntekenként 10-től 12-ig fogadtak. Október közepén adtam át a kérelmet, március végén kaptam meg a honosítási végzést – mesélte tapasztalatait lapunknak a diplomás fiatal, akinek csak egy panasza volt a folyamattal kapcsolatban:

– Nem mondhatni, hogy segítőkészek voltak a tolóablak másik oldalán. A legtöbb kérdésemre az ügyeletes azt válaszolta, hogy minden információt megtalálhatok az interneten, ott nézzem meg. Ez kicsit igazságtalan hozzáállás, hiszen nem csinál az ember mindennap ilyesmit. Nem azt mondom, hogy nem tudtam kitölteni a papírokat, viszont túl drága mulatság ez az egész ahhoz, hogy egy apró hiba miatt esetleg visszavonják a kérelmem. Másokkal is így viselkedtek, ez pedig egy eléggé keserű ízt hagy maga után – fejezte be Lilla, aki azt is elárulta, hogy a Szekeres László Alapítvány visszatérítette a honosítás összköltségeinek a 70 százalékát, ez pedig rengeteget segített rajta mint pályakezdő diplomáson.

 

Szerző (Forrás)
Szecsei Szabolcs, Magyar Szó
Többi hír