Ugrás a tartalomra

Deli: A tanács elvárja Szerbia külpolitikájának közelítését az EU felé

Nem jelölték ki Szerbia számára a csatlakozási tárgyalások folytatásának pontos dátumát az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsán. Az országnak fokozatosan kell megvalósítania a harmonizációt az EU jogrendjével. A döntést egy tágabb keretben kell értelmezni – fogalmazott Deli Andor vajdasági EP-képviselő a Pannon RTV-nek adott interjújában.

A tárgyalási időpont, a konkrét fejezetmegnyitás elhalasztása egy nagyobb manőverezési teret biztosít Szerbia számára – véli Deli Andor. A vajdasági EP-képviselő elmondta, a tanács elvárja az ország külpolitikájának közelítését az EU felé. „Ez is egy időigényes folyamat, amelynek fokozatosan eleget kell tenni. Azt gondolom, hogy a későbbi nyitás ilyen szempontból egy újabb lehetőséget teremt arra, hogy mire egy fejezetet megnyitnánk, addig Szerbia előrelépést tudjon felmutatni ebben a témakörben is.”

Deli Andor az Európai Parlament hétfő esti plenáris vitáján a Déli Áramlat leállításával kapcsolatban szólalt fel. Fontosnak tartom, hogy az energiaunióért felelős alelnök, Maroš Šefčovič mihamarabb kezdeményezzen konzultációt a tagjelölt Szerbiával is, ahogyan azt tette a többi érintett tagállammal – hívta fel a figyelmet a néppárti politikus. „Ugyanúgy kezelve folytasson Szerbiával is egy konkrét tárgyalássorozatot, hogy az ország érezze az EU támogatását ebben a témakörben, és hogy ezzel hozzájáruljanak a belpolitikai, az orosz és az EU közötti ingadozás megszüntetéséhez.”

A Közép- és Kelet-Európa–Kína csúcstalálkozót figyelemmel kíséri az EU – tette hozzá Deli Andor. Szerinte a megkötött üzletek és meghirdetett projektek minden bizonnyal befolyásolják majd az Európai Bizottság végső értékelését Szerbiáról.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto