Ugrás a tartalomra

Brüsszel is fontos pontja lesz a vajdasági magyar politizálásnak

Az Európai Bizottsággal, az Európai Néppárttal és az Európai Parlamenttel kiépített kapcsolatrendszer erősítése a célja a Vajdasági Magyar Szövetségnek Brüsszelben. A küldöttség 11 tárgyaláson van túl a belga fővárosban. Az elkövetkező időszakban Brüsszel is fontos pontja lesz a vajdasági magyar politizálásnak.     

Fontos, hogy az unió figyelje a kisebbségi jogok megvalósulását, valamint a decentralizációt, a regionalizációt és Vajdaság helyzetét Szerbián belül, ezért a VMSZ ezen adatok bekerülését szorgalmazza a brüsszeli országjelentésekbe – mondta Pásztor István, a párt elnöke. „Fontos, hogy elmondjuk azokat a prioritásokat, amelyek nekünk számítanak. Van erre fogadókészség és igény, tartalmasabbá teszi a Szerbiáról kialakult képet. Ebből a látogatásból táplálkozva, biztos, hogy az elkövetkező hónapokban, években többet leszünk itt, mert meggyőződésünk, hogy az érdekérvényesítésnek a brüsszeli megjelenés egy fontos lehetősége.”

A Vajdasági Magyar Szövetség a szerb kormány része, jelen van a szerbiai parlament Integrációs Bizottságában, és európai parlamenti képviselővel is rendelkezik. Varga László, az Integrációs Bizottság elnökhelyettese elmondta: „Mindezekkel a lehetőséggel élve, lehetőségünk van arra, ahogy haladnak a csatlakozási tárgyalások, olyan kérdéseket, amelyek vajdasági magyar szempontból fontosak, azokat felvessük, és azok megoldódjanak, még a csatlakozási tárgyalások befejezése előtt.”

Nem csak Szerbiáról volt szó a tárgyalásokon, hanem az Európai Unió többi szomszédos országairól is. Ugyanazon gondokkal szembesülnek ezeken a területeken is, azaz a jogállam megteremtésével, az igazságszolgáltatás megreformálásával, a korrupció elleni harccal. Lényeges ezek érdekében tevékenykedni, hogy a nagy nemzetközi cégek befektethessenek a Balkánon – mondta Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke. „Nagyon tág témakör ez, Szerbia, mely engem annál inkább érdekel – hiszen barátaink a kormány tagjai –, hogy mi és hogyan történik Szerbiában, hogyan készül az ország az európai csatlakozásra, mik az ezzel kapcsolatos álláspontok, hogy állunk a jogállamiság kérdésével, mi a helyzet az igazságszolgáltatással, a korrupció elleni harccal. Minderről egyeztettem elnök úrral, akit egyébként is meghívtunk a december 18-i csúcsértekezletre, mert most ő a mi hivatalos képviselőnk mindezen ügyekben – Szerbiát illetően – itt, az Európai Néppárt keretén belül.”

Deli Andor meghívására érkezett Brüsszelbe a VMSZ küldöttsége. Politikai jellegű látogatásról van szó, ahol a vendégek személyesen tudnak találkozni befolyásos európai döntéshozókkal – mondta a vajdasági származású néppárti EP-képviselő. „Elsősorban kiemelném Daul urat, aki az Európai Néppárt elnöke, ugyanúgy a parlamenti frakció néppárti elnökével, Weber úrral is volt találkozó, és ezen túl a szomszédos régiók delegációs vezetőivel is találkoztunk.”

Javuló irányt mutat Szerbia megítélése Brüsszelben – szögezte le Deli Andor. Az EP-képviselő szerint a jelenlegi szerb kormányzat egyre nagyobb elvárásoknak is eleget tud tenni, és ez egy elégedettséget eredményez az európai félnél.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen