Ugrás a tartalomra

Az EU aggályosnak tartja a tévé-előfizetés eltörlését

A szerb kormány döntése, miszerint az RTS és az RTV finanszírozását a továbbiakban az állami költségvetésből oldják meg, aggodalmat váltott ki az Európai Unió sajtószabadsággal foglalkozó képviselőinek körében – tudta meg a Danas.

A lap szerint az EU képviselői attól tartanak, hogy az állami pénzek bevonása a közmédia finanszírozásába a szerkesztéspolitika ellenőrzéséhez vezethet, ami ellentétes minden EU-szabvánnyal.

Egyik nagy probléma, mindenekelőtt a nézők számára, az lesz, hogy az RTS és az RTV a jövőben nem vásárolhat állami pénzen olyan kommerciális tartalmakat, mint például a Bajnokok Ligája futballmérkőzése vagy a hollywoodi kasszasikerek. A saját marketingbevételéből kellene fizetnie ezeket, amire a közszolgálatnak nincs elég pénze – írja a Danas.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az RTS-nek és az RTV-nek szét kell választani a jövedelmét, és minden egyes dinár elköltéséről számot kell adniuk.

Az EU-ban figyelmeztetnek, hogy nincs ideális megoldás az RTS és az RTV számára, de az „EU-nak nagyon fontos a közszolgálat megléte” és az, hogy „hosszú távú és stabil pénzforrása legyen”, ahogyan az is, hogy „az RTV számára minőséges megoldást találjanak”, mert az egy olyan közmédia, mely nagyon fontos egy olyan multietnikus közösség számára mint Vajdaság.

Az elektronikus médiáról és a közszolgálatokról szóló törvény tervezetét a kulturális miniszter segédjének, Dragan Kolarevićnak a jelentése szerint ma vagy holnap kellene közzétenni.

A közszolgálatokról szóló törvény tervezete előirányozza a tévé-előfizetés eltörlését, az RTS és az RTV pénzellátása pedig a következő két évben a költségvetésből történik.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Danas
Többi hír