Ugrás a tartalomra

Az ellátás zökkenőmentes

Helyzetjelentés a Távfűtőművekből és a Gázművekből

Az idei tél több szempontból is rendkívülinek mondható, kezdve az enyhe időjárással, ami a fűtés szempontjából is nagy jelentőséggel bír, a magasabb külső hőmérséklet kevesebb fűtéssel jár, ami alacsonyabb fűtés- és gázszámlákat eredményez, illetve kevesebb tüzelőanyag-fogyasztást.

Noha a tél és a fűtési időszak egyelőre még nem ért véget, kíváncsiak voltunk, hogy milyen a helyzet a két legnagyobb szabadkai hőszolgáltató, a Távfűtőművek és a Gázművek esetében, a közvállalatok szolgáltatásait igénybe vevők tudtak-e spórolni az enyhe télből kifolyólag.

A Szabadkai Távfűtőművek esetében a fűtési szezon normál esetben október 15-én kezdődik, ez a dátum ugyan nincs kőbe vésve, és ezúttal a meleg október miatt körülbelül egy héttel kitolódott. A Távfűtőműveknek pillanatnyilag megközelítőleg 10 500 felhasználója van. Az elmúlt időszak történései kapcsán felkerestük Ábrahám Attilát, a Szabadkai Távfűtőművek ellátórendszerének főmérnökét, aki lapunk kérésére elmondta, hogy a fűtés a tél folyamán végig zökkenőmentes volt, és reményeik szerint ez a fűtési idény végéig így marad.

– December 27-én volt egy üzemszünetünk, amit előre be is jelentettünk. Az elhúzódó közbeszerzés miatt elmaradt karbantartási munkát kellett bepótolnunk, amit sikerült terv szerint, időben elvégeznünk, így a fogyasztóink nem észlelhették az üzemszünetet. Az idei fűtési szezonban üzemeltettük be az új kazánunkat, amely pillanatnyilag is problémamentesen funkcionál – tudtuk meg Ábrahám Attilától.

A Távfűtőművek munkatársa azt is elárulta, hogy az enyhe télnek köszönhetően észrevehetően kisebb volt a fogyasztás. A januári fogyasztás a tavalyi év azonos hónapjához képest körülbelül 30 százalékos megtakarítást eredményezett.

A Szabadkai Gázművektől kapott információk alapján kijelenthetjük, hogy akik a gázfűtés mellett döntöttek, szintén bizonyos mennyiségű megtakarítást könyvelhettek el. A közvállalatnak jelenleg közel 10 000 felhasználója van, ebből mintegy 650 az úgynevezett ipari fogyasztó.

A gáz esetében nem lehet pontosan behatárolni a fűtési idény kezdetét sem annak végét, ugyanis a gázszolgáltatás egyik előnye a távhővel szemben, hogy nincs idényhez kötve. A fogyasztó bármely időszakban használhatja a gázt háztartása fűtésére. Természetesen a hideg beálltával növekszik a fogyasztás, tudtuk meg Ződi Ildikótól, a Gázművek igazgatójától.

A Gázművek esetében is elmondhatjuk, hogy az idei fűtési idényben eddig nem volt semmilyen fennakadás, a gázszolgáltatás zökkenőmentes. Nem voltak nagy meghibásodások, és gázhiányról sem beszélhetünk.

– Az idei tél sokkal enyhébbnek bizonyult mint az előző. Ez természetesen a fűtés számlákon is meglátszik. A polgárok 2017 decemberében a 2016-os év decemberéhez viszonyítva 10 százalékkal kevesebb gázt használtak.

A Gázművek a legnagyobb fogyasztást tavaly, azaz 2017 januárjában mérte, akkor 40 százalékkal nőtt a gázfogyasztás.

A 2017. decemberi hőmérsékletekhez képest a 2018-as év januárja hasonlóképpen alakult, ebből kifolyólag a polgárok fogyasztása is várhatóan a 2017. decemberi fogyasztás szintjén lesz.

Ez azt jelenti, hogy a 2018-as januári gázszámlák lényegesen alacsonyabbak lesznek, mint a 2017 januárjában voltak. Ha valaki racionálisan fűtött, akár a felére is csökkenthette az idei januári gázszámlaösszegét a tavaly januárihoz képest, ugyanis év közben nem volt lényeges gázárkorrekció – fogalmazott Ződi Ildikó. Emellett azt is megtudtuk, hogy a megfizettetés aránya több mint 90 százalék.

Mindezek alapján kijelenthetjük, hogy az idei tél kedvezett a pénztárcáknak, és remélhetőleg a tél már nem csökönyösködik túl sokáig, hogy végre lejjebb tekerhessük a hőszabályzókat.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B.em
Többi hír