Ugrás a tartalomra

Árokproblémák

A tavaszi esőzések alatt Topolya több pontján gondot okozott a felgyülemlő víz – A Komgrad már dolgozik a probléma megoldásán – mondta el a vállalat igazgatója

A közelmúltban arról számoltunk be, hogy Topolyán özönvízszerű eső esett, és sok helyen a víz nem tudott lefolyni az árkokon keresztül. Azóta az önkormányzat és a Komgrad Közvállalt azon dolgozik, hogy a jövőben ne alakulhassanak ki ehhez hasonló helyzetek. Mgr. Szombathy Zoltán, a Komgrad Kv. igazgatója elmondta, hogy a korábbi hiányosságok okoztak most jelentős gondokat.

– Az utóbbi időben a megszokottnál nagyobb mennyiségű csapadék hullott. Néha egy hónapnyi eső is leesett fél óra alatt, és ez a tavaszi időszakban többször is előfordult. Volt egy nagyon nagy esőzés is, amikor is egy óra alatt több mint 50 liter eső hullott négyzetméterenként. Mivel Topolya völgyben van, a vízelvezető árkok hatalmas terhelésnek voltak kitéve, és megmutatkoztak azok a hiányosságok, amelyek évek óta problémát jelentenek. Az egyik ilyen gócpont a gimnázium és a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény központi épületének környéke. Itt a parkba torkollanak a vízelvezető árkok, onnan pedig csövön keresztül jut a víz a Krivajába. Ez a csővel ellátott rész sajnos ekkora mennyiségű csapadékot nem tud elvezetni, és az összegyűlt víz folyamatosan problémát okozott. Ezt úgy oldottuk meg, hogy gimnázium tornaterménél kialakítottunk egy nyitott árokrendszert, amely nagyobb kapacitású, és ezen vezetjük le a vizet. A rendszer kialakításához fel kellett szednünk a járdát, és jelen pillanatban a járda újrabetonozása folyik – mondta el Szombathy.

A felgyülemlő víz nemcsak a gimnázium környékén okozott gondokat, hanem a Dr. Hadzsy János Egészségház főépületét övező területen is, hiszen ez Topolya egyik legmélyebben fekvő része.

– Az egészségház környékével az a probléma, hogy ez ennek a városrésznek a legmélyebben fekvő pontja, az összes esővíz ide zúdul le. Innen kell a Krivajába  levezetni a vizet. Az is nehézség, hogy a patak alján az elmúlt évtizedekben felgyülemlett az iszap, ezt el kellene távolítani, van azonban egy 600-700 méteres szakasz, melyet a DTD Közvállalat munkagépei a kertek elhelyezkedéséből kifolyólag nem tudnak megközelíteni. Ezen a részen az iszap lecsökkenti a Krivaja vízelvezető képességét, és emiatt is fennakadások vannak – számolt be az igazgató. További problémákat okoz, hogy a 60-as években mélygarázsok építését engedélyezték ezen a területen. Ezek a garázsok a vízszint alatt vannak, és az esőzések során ellepte őket a víz – mondta el Szombathy Zoltán, majd rögtön hozzáfűzte: már dolgoznak ennek a problémának az elhárításán is.

– Az egészségház környékén is elkezdtük ásni az árkokat, gyakorlatilag szélesítjük és mélyítjük őket, megduplázva ezzel az áteresztő képességüket. Korábban ezek az árkok megfelelőek voltak, de az időjárásunk átalakult, és olyan hatalmas záporokat kapunk, amelyre nem lehet vízelvezető rendszert tervezni. A legjobb rendszerek esetében is elő fog fordulni, hogy fölszaporodik a víz, ám a kibővített árokrendszernek köszönhetően ez a víz egy idő után le fog folyni a Krivajába – részletezte az igazgató, s arról is beszámolt, hogy ezek a munkálatok nem zajlanak akadálymentesen. Ez a város egyik legsűrűbben lakott része, s ügyelni kell a víz-, áram-, gáz- és telefonvezetékekre, mert azok a talajban találhatók.

A Komgrad igazgatója lapunknak nyilatkozva végezetül arról is beszámolt, hogy három-négy éve folyamatosan dolgoznak a város területén levő árok újraárkolásán és mélyítésén, a polgárok ugyanis több helyen részben vagy teljesen feltöltötték őket.

 

Szerző (Forrás)
L.J., Magyar Szó
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto