Ugrás a tartalomra

Áprilisan folytatódhatnak a munkálatok a szabadkai Y-elágazáson

A tervek szerint 2018-ig befejeződhet a Békova és a kelebiai határátkelő közötti Y-elágazás kiépítése – mondta el Kern Imre a Pannon Televízió Közügyek című műsorának felvételén. Az Építésügyi, Közlekedési és Infrastruktúrafejlesztési Minisztérium államtitkára úgy véli, a tárcának sikerül majd előteremteni a beruházás befejezéséhez szükséges forrásokat.

Az elmúlt 26 évben az Y-elágazáson zajló munkálatok többször leálltak, majd újrakezdődtek. Idén áprilisban folytatódhatnak a munkálatok – mondta Kern Imre. Az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium VMSZ-es államtitkára kifejtette, az idei évben a köztársasági költségvetésből 197 millió dinárt különítettek el erre a célra. Hangsúlyozta, a rendelkezésre álló forrásokból mintegy 30 milliót a tervdokumentáció kidolgozására fordítanak. A forrás maradékát pedig az elágazás munkálatainak kivitelezésére költenék. “A 167 millió dinárból körülbelül 2 kilométert tudunk befejezni a 26-27 kilométerből. Ezt a két kilométert úgy gondoltuk, hogy a legcélszerűbb arra fordítani, hogy az autópályától a békovai útig mindenféleképpen befejezzük. Ha ez befejezésre kerül, akkor Szabadka déli része csatlakozást kap az autópályára. Főleg a sándori ipari övezet, illetve a Sándor és Szabadka déli részén lakó polgárok számára lesz érdekes ez a leágazás, hiszen sokkal rövidebb és gyorsabban megközelíthető, mint Palicson vagy a Zentai úton keresztül.”

Az államtitkár a szerb-magyar határátkelőkről is beszélt. A tavalyi évben megnyílt a Horgos-Röszke kettes számú kishatárátkelő. Ez az átlépő már a személyforgalom előtt is nyitva áll. Akik ezen az útvonalon szeretnének eljutni az Európai Unióba, azok ezt 7 és 19 óra között tehetik meg. Kern Imre elmondta, hogy az elkövetkező időszakban több kisebb átjáró kiépítését is tervezik. “Zombor Község területén a Hadikháza és Bácsszentgyörgy között. Rastina a szerb neve ennek a falunak. A bekötőutak kiépítése IPA projektből lesz finanszírozva. Ez 2017 közepén vagy 2017 végén fejeződik be. A másik ilyen határátjáró a Kübekháza-Rábé. Ez Bánátban van. Ennek a megnyitását, úgy gondoljuk, hogy az IPA pályázati ciklus végén, a 2019-2020-ban tudnánk elérni.”

Az államtitkár reményei szerint az Y-elágazás teljes 28 kilométeres szakaszának kiépítésére 2018-ban kerülhet sor. A legutóbbi kalkulációk értelmében a munkálatok befejezésére még legalább 15-16 millió euróra lenne szükség.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír