Ugrás a tartalomra

Álmodni, tervezni ajánlatos. Sőt, kell!

Ismét a Topolyai Múzeum önállósulásáról

Amikor a szabadkai Városi Múzeum kihelyezett tagozataként 2002-ben megnyílt a Topolyai Múzeum, nyomban felmerült annak gondolata is, hogy egyszer önállósuljon. Tavaly ősszel, a tízéves fennállásról való megemlékezés során már nyíltan elhangzott egy ilyen igény, ezt követően azonban alább hagyott a kezdeti fellángolás. Érthető, hiszen a jelenlegi gazdasági körülmények közepette a legjobb akarat még nem elegendő. Álmodni, tervezni viszont ajánlatos. Sőt, kell!

 A Topolyai Múzeum önállósulásának első lépéseként, véleményem szerint, átszervezéssel, jó alapot nyújthatnak a következők:

 1. A múzeumhoz tartozzon a jelenleg Művelődési Házhoz tartozó tájház.

 2. A kovács- és bognárműhely, amely ugyancsak a Művelődési Ház égisze alatt van, szintén a múzeum részlegét képezze.

 3. Az ún. levéltár – a Művelődési Ház hatáskörébe tartozik, és a múzeum épületében nyert elhelyezést – ugyancsak a múzeum része legyen.

 Ezzel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a szabadkai Történelmi Levéltár egyik munkatársa évek óta naponta Topolyáról utazik Szabadkára, a munkahelyére. Személyi jövedelmét és más, ezzel járó járandóságot a topolyai önkormányzat biztosítja. A Történelmi Levéltár a szakmunkatársat hajlandó áthelyezni topolyai megbízatással. Ezzel a múzeum személyi állománya egy fővel gyarapodna, amire igazán nagy szükség lenne, hiszen a megnyitás óta csak egy (jelenleg múzeumpedagógus) személy látja el a feladatokat.

 4. Az 1953-ban megalakult Topolyai Művésztelep az idén ünnepelné megalakulásának 60. évfordulóját – ha még létezne. Legfeljebb csak emlékezni lehet rá. (Már a félévszázados jubileumról is megfeledkeztek!) Helyét a múzeum földszintjén kiállítások szervezésével és megnyitásával a néhány évvel ezelőtt létesült Art Gallery vette át. A Topolyai Múzeumhoz kell ezt is integrálni, miként a Topolyai-tó partján védelem alatt álló topolyai szélmalomról való szakmai gondoskodást is.

 5. Évekkel ezelőtt a Művelődési Ház indította el a népszerűvé lett Múzeumi esték rendezvénysorozatot. Többnyire csak januártól márciusig tartják, heti egyszeri alkalommal. Színhelye a Művelődési Ház kiállítási terme. A logikus talán az lenne, ha ezen a néven a múzeum a hordozója, de nem zárva ki, hanem megtartva a Művelődési Házat „társszervezőként”, miként eddig is volt rá példa. A Múzeumi esték szervezésében ugyanis rendszeresen részt vett az Arcus természet- és környezetvédelmi civil szervezet is. Az időnkénti ilyen összefonódás, együttműködés aligha jelentene hátrányt a város művelődési életében, sőt talán még elkerülhető lenne az utóbbi évek azon rossz gyakorlata, hogy gyakran ugyanazon a napon (leginkább pénteken), és ugyanabban az időpontban (órában) két különböző helyen kezdődik valamilyen műsor, közben a hét más napjai e tekintetben eseménytelenek.

 A Topolyai Múzeum „terebélyesedése, hizlalása” nagy és jelentős lépés lehetne a régen megálmodott és dédelgetett önállósulás megvalósításának rögös útján.

 Ezzel kapcsolatban szükségszerűen felvetődik a törvényben előirányzott szakemberek biztosításának a kérdése. A gyakorlati megoldására van jól bevált lehetőség. Vegyük példának a zentai múzeumot. Már évtizedekkel ezelőtt megállapodás kötött a szabadkai Városi Múzeummal, amely egyes olyan szakfeladatokat lát el, amelyekre a Tisza-parti város intézményének nincs megfelelő szakembere (például régész), vagy nem is áll szándékában alkalmazni, mert többe kerülne, mint a ,,kölcsönzés”. Topolya ehhez hasonló módon így oldhatná meg ilyen gondjait.

 6.Végül, de nem utolsósorban: Topolya jelenleg x összeget juttat a szabadkai múzeumnak a Topolyai Múzeum fenntartására. Állítólag, ha ezt az évi összeget egymillió dinárral növelné, már adott lenne a Topolyai Múzeum önállósulásának minimális alapfeltétele.

 Ha a kinyilatkoztatott szándék a Topolyai Múzeum önállósítására a Kray-kastélyban egyértelmű, miként annak hangot adnak, a többféle megoldás lehetőségével folyamatosan foglalkozni kell, hogy ne kerüljön ad acta sorsra, miként már oly sokszor a topolyai park rendezésének az ügye. Megannyi terv készült arra is jelentős ráfordítással. Az eredmény szemmel látható: nem történt semmi, sőt évről évre szégyenletesebb az állapota.

Lovas Ildikó, az MNT kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa:

Helyzetbe kell hozni a szakembereinket!

– A vajdasági magyar kulturális stratégiában valóban szerepel a Topolyai Múzeum önállósodása, és ez szerepelt a Magyar Nemzeti Tanács 2012-es évi programjában. Az önkormányzati vezetőkkel ebben egyet is értettünk. Az eredeti terv az volt, hogy 2012. december 31-ig elindul a Topolyai Múzeum önállósodási folyamata, de ez nem teljesült. Az önkormányzat ebben a partnerünk, és akkor úgy érezte, hogy ez túl nagy anyagi terhet róna rá. Közben kiderült, hogy nem kerülne akkora összegbe, mint amekkorára a topolyai önkormányzat gondolt, és az azóta folytatott beszélgetésekben sikerült olyan helyzetet kialakítanunk, hogy nyitottabbá vált az önkormányzat, emellett az MNT magára vállalta – már a 2012-es programban is – hogy támogatni fogja az önállósulást, pénz volt előirányozva erre a célra. Amikor a tárgyalásokat elkezdtük, abban egyeztünk meg az önkormányzattal, hogy az első két évben a költségek felét az MNT állja, azt gondolom, hogy 2014 vonatkozásában is vállalni tudja ezt az MNT – mondta el Lovas Ildikó, az MNT kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa, aki nagyon fontosnak tarja, hogy a fiatal szakemberek munkát kapjanak. – Topolyán okleveles régész van, kiváló és nagyszerű fiatal szakemberek élnek Topolya községben, tehát megoldható lenne a káderállomány. Helyzetbe kell hozni a szakembereinket! Ahhoz ragaszkodunk, hogy a fiatal szakembereket helyzetbe hozzuk, valamint, hogy az intézmény önálló legyen, és ne a Művelődési Ház egyik fiókrészlege.

Úgy gondolom, hogy közösségi összefogás eredményeképpen el tudjuk indítani, és be is tudjuk fejezni az önállósulási folyamatot a 2014-es évben. 2014 második felétől a Topolyai Múzeumnak önállóan, megfelelő szakemberi állománnyal működnie kellene. Hogy miért fontos az önállósulás? Topolya annyira kinőtte magát, és olyan jelentős örökséggel rendelkezik, hogy ezt rendbe kellene tenni. Amikor az örökségvédelemmel foglalkozunk, akkor időnként rendet kell tenni, és az intézmény önállósulása lehet a megoldás. Azt, hogy a múzeum a Művelődési Házba olvadjon, nem tartanám jó megoldásnak, mert a kortárs művelődési programok és az örökségvédelem két különböző dolog. A Topolyai Múzeumnak nagyszerű helye van, nagyszerű szakemberei lehetnek. Úgy gondolom, hogy a szakembereket a szakintézményekben kell munkához juttatni, és nem mindent beolvasztani egyetlen tégelybe, mert a szakmai építkezés szempontjából ez nem jó megoldás – hallottuk a művelődési tanácsostól.

Kókai Mernyák Melinda, Topolya polgármestere:

 – Meggyőződésem, hogy egy közösség fejlődéséhez és fennmaradásához is hozzájárul kulturális, hagyományápoló intézményei működése, fejlesztése, fenntartása. Az MNT kulturális stratégiájába foglalt, a Topolyai Múzeum önállósítására vonatkozó tervezet kidolgozásában részt vevők, vagyis az MNT, a szabadkai Városi Múzeum szakemberei és a Topolyai Múzeum múzeumpedagógusa az elmúlt év második felében a téma kapcsán fel is keresték a topolyai önkormányzatot. Hangsúlyoztuk: önkormányzatunk is feladatának tekinti, hogy felkaroljon egy ilyen jelentős kezdeményezést, különösen azért, mert az önállósulási folyamat lefolytatása, végrehajtása munkahelyteremtő projektumként is értelmezhető – szögezte le Topolya polgármestere, Kókai Mernyák Melinda, amikor a Topolyai Múzeum önállósulási törekvései apropóján kértük fel nyilatkozatra.

 – Több magasan szakképzett fiatal számára jelentene munkahelyet múzeumunk önállósulása. E projektum kivitelezése pozitív hatással lenne a turizmus fejlesztésére is környezetünkben. Sajnos azonban az önállósítással járó költségek jelentős tételt jelentenének az önkormányzati költségvetésben. Egy ilyen nagy horderejű döntést, lépést önkormányzati szinten csak a községi képviselő-testület jóváhagyásával lehet megtenni. Mindez az önkormányzat vezetősége részéről pénzügyi és közösségi hatástanulmány kidolgozását követeli meg. Dolgozunk a projektumon, az MNT stratégiája foglalt irányelvek figyelembe vételével, annak alapján a kívánt időintervallumban, 2018-ig, a Topolyai Múzeum önállósítását befejezzük – nyilatkozta Topolya polgármestere.

Szerző (Forrás)
Szabó József , Tápai Renáta Szabó Anikó, Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen