Ugrás a tartalomra

9. Nemzeti Vágta

Elkezdődött ma a Nemzeti Vágta Budapesten. A már hagyományossá vált rendezvényt idén is a Hősök terén tartják. Alovasverseny mellett kirakodóvásár, ételek és italok, valamint a különböző települések, tájegységek standjai várják az érdeklődőket, ahol helyi jellegzetes finomságok és turisztikai prospektusok széles kínálata várja a vágtára kilátogatókat.

Idén az eső nehezítette meg a lovasok és a nézők dolgát is Budapesten, a Hősök terén. Ennek ellenére sokan kilátogattak a hagyományos lovasversenyre.

Már a szombat délelőtti órákban több százan ültek a lelátókon a futamokra várva, vagy sétáltak a kirakodóvásárban.

A különböző települések, tájegységek standjai között természetesen idén is megtalálhattuk a Vajdaság, illetve Szerbia turisztikai látványosságait és ételeit, italait népszerűsítő standot.

Amióta van Vajdasági Vágta, tehát négy éve, a stand is megtalálható a Hősök tere melletti Andrássy úton a többi településé mellett.

Mirić Námesztovszki Kornélia, koordinátor: „Minden alkalommal hozunk szóró anyagot, reklám anyagot, de úgy is mondhatjuk, hogy ez száraz anyag. Ezért igyekszünk jellegzetes vajdasági, szerbiai ételekkel, italokkal közelebb hozni az embereket mind a standhoz, mind Vajdasághoz, Szerbiához.

A felvidéki standnál is sok érdekességgel találkozhattunk. A helyi turisztikai látványosságok mellett helyi ételeket is kínálnak a látogatóknak. Kocsis Erzsébet, igazgató, Csallóközi Idegenforgalmi Szervezet: „Ezek Szlovákiában, Csallóközben termesztett zöldségek, gyümölcsök, amelyek szintén Csallóközben vannak feldolgozva és értékesítve. Mindenféle kémiai, mesterséges anyagoktól mentes, cukor és adalékanyagok nélkül vannak gyártva.”

A Hősök emlékkövének megkoszorúzásával, a versenyző 71 település lovasának ünnepélyes fogadalomtételével és történelmi lovas felvonulással megkezdődött a 9. Nemzeti Vágta Budapesten, a Hősök terén.

A temerini Morvai Zoltán, a Vajdasági Vágta ezüstérmese harmadikként futott be a célba a Nemzeti Vágta előfutamán. A Zobnaticát képviselő lovas hatodikként, míg a Topolyát képviselő Víg Dániel másodikként futott a célba, így ő már biztos részt vesz vasárnap a Vágta középfutamán.

A budapesti Hősök terén vasárnap tartják a Nemzetközi Vágtát, valamint a Nemzeti Vágta középfutamait és döntőjét is. Emellett számos érdekességgel, díjugratással, méneshajtással, történelmi lovas felvonulással, kishuszár vágtával, beszélgetésekkel és filmekkel várják a lovak szerelmeseit.

Előzmény:

Koszorúzási ünnepséggel, majd a versenysorozat ünnepélyes megnyitójával, a 71 versenyző település lovasának fogadalomtételével és az előfutamokkal kezdődik ma délelőtt a kilencedik Nemzeti Vágta a fővárosi Hősök terén.

A verseny a kishuszár vágta, a 71 versenyző település és a fogatvágta előfutamaival veszi kezdetét. A programot többek közt történelmi lovas gála, mesehősök vágtája, méneshajtás és egyéb lovas bemutatók színesítik. A közmédia sátraiban egész nap várják az érdeklődőket családi programokkal, közönségtalálkozókkal. Este a versenypálya mellett kialakított Vágtadombon Kassai Lajossal, A Lovasíjász című film főszereplőjével hallgathat beszélgetést a közönség, majd levetítik a Kaszás Géza rendezésében készült filmet is.

Vasárnap sor kerül a további versenyekre, a középdöntőkre, valamint a nemzetközi futam és a Nemzeti Vágta döntőjére.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV, MTI
Többi hír