You are here

„Harmincezer szavazat elveszett”

A VMSZ meglátása szerint a vasárnapi választásokon meglopták a pártot

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján azon szilárd meggyőződésének adott hangot, hogy a vasárnapi általános választások több szintjén is meglopták a pártot. A szavazatok leadása és a szavazatszámlálás, valamint a szavazóhelyek bezárása és kedd este között a VMSZ nagyjából 30 ezer szavazatot veszített el egyelőre megmagyarázhatatlan módon, közölte Pásztor, hozzátéve, hogy a sajtótájékoztatót azért hívta össze, hogy erkölcsileg ugyanolyan erősek maradjanak, mint amilyen erősek politikai értelemben maradtak.

A VMSZ nem veszített a vasárnapi választásokon, a párt minden tervét megvalósította, és politikailag ma erősebb, mint amilyen tegnap volt – szögezte le Pásztor.

– A vasárnap éjszakai és hétfői adatok értelmében 91 400 szavazatot szereztem a köztársasági elnökválasztáson, ez a szám mostanra furcsamód 63 262-re csökkent. Amikor ezt az eredményt a bizottság közzétette, a topolyai, kishegyesi, szabadkai és magyarkanizsai szavazólapokat tartalmazó zsákok még Szabadkán voltak. Köztársasági szinten két nap alatt 95 375-ról 67 841 szavazatra csökkent teljesítményünk. Az első szavazatszám értelmében hét köztársasági parlamenti mandátum járt volna pártunknak, így már csak öt. Tartományi szinten vasárnap éjfél előtt 20 százalékos szavazatfeldolgozás után közölték, hogy a VMSZ a voksok 6,4 százalékát szerezte meg, 100 százalékos feldolgozottság után most pedig azt állítják, hogy csupán a szavazatok 6,15 százaléka a miénk – összegezte Pásztor.

A VMSZ elnöke a sajtótájékoztató folytatásában a következőket mondta:

– Hogyan lehet az, hogy Szabadkán alig 16 ezer szavazatot kaptunk? Az idén januártól elvégzett felmérések értelmében a VMSZ Szabadkán a polgárok több mint 30 százalékának a támogatását élvezte folyamatasosan, a DP támogatottsága azonban egyik felmérésben sem haladta meg a 18 százalékot. Ezeket a felméréseket a DP rendelte meg. Hogyan lehet az, hogy hétfő éjszaka 1 órakor 40 százalékos feldolgozottság alapján a Demokrata Párt már közzétette a szabadkai választási eredményeket? Egyesek annyira hülyének igyekeznek feltüntetni a magyarokat, hogy megpróbálják elhitetni: az öt szavazólap mindegyikén másként szavaztak. A VMSZ logikája szerint pártunk – vagy bármelyik másik párt – támogatói mindegyik szavazócédulán ugyanazt a politikai opciót támogatják. Hogyan lehet az, hogy Zentán megnyerjük az önkormányzati választást, az elnökválasztáson Zentán azonban veszítek Boris Tadićtyal szemben? Hogyan lehet az, hogy Kishegyesen, ahol kétszer annyi mandátumot szereztünk, mint a DP, az elnökválasztáson csak 12 szavazattal kaptam többet Tadićnál? – fogalmazott Pásztor.

Első látásra a választásokról, valójában azonban arról van szó, hogy milyen elvek mentén működik a szerbiai társadalom, fejtette ki a VMSZ elnöke, aki a folytatásban azt is gyanúsnak nevezte, hogy Szabadkán több mint 3 ezer érvénytelen szavazócédula volt, ezek közül is a legtöbb a Sétaerdei és Újvárosi szavazókerületekben került átadásra.

– Miért akarják egyesek úgy beállítani, hogy a Sétaerdei és az Újvárosi szavazókerületekben sok olyan abnormálisan hülye ember van, aki érvénytelenítette szavazólapját? A VMSZ a vasárnapi választások egyetlen elemét sem fogadja el. Követeljük a szavazatok újraszámlálását és a tények megállapítását. Minden lehetséges procedurális lépést megteszünk az igazság feltárásának érdekében. Az elnökválasztás második fordulóját illetően ma már nem érvényes semmi sem, amit eddig elmondtam. Hogy mi lesz érvényes az elnökválasztás második körére vonatkozólag, az még kiderül – részletezte Pásztor.

Magyar Szó

Szerző: