You are here

A környezetvédelem szerintem címmel hirdetett nemrég rajzpályázatot a Vajdasági Magyar Szövetség zentai községi szervezetének Ifjúsági Fóruma, amelynek illetékesei ilyen módon szerették volna felhívni az általános iskolás és a középiskolás diákok figyelmét a környezetvédelem fontosságára. A pályázat díjátadóját ma délelőtt tartották meg a Városháza dísztermében.

"A pályázatot annak az apropóján írtuk ki, hogy idén Párizsban tartják a világ vezetőinek csúcstalálkozóját, ahol a klímaváltozásról beszélnek, illetve tárgyalnak. Ez abban nyilvánul meg, hogy minden országnak meg kell fogalmaznia, hogyan kíván hozzájárulni a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentéséhez. Az Ifjúsági Fórum egyik célja az, hogy a fiatalok minél aktívabban részt vegyenek a társadalmi életben, és mivel a környezetvédelem, illetve a klímaváltozás egy olyan téma, ami igen nagy hatással van ránk, és a jövőben még nagyobb hatással lesz ránk, úgy gondoljuk, fontos, hogy a fiatalok már most elkezdjenek foglalkozni ezzel a kérdéssel. Olyan pályázatokat is kaptunk, amelyekre a diákok ráírták, hogy a környezetvédelem szerintük az összefogással kezdődik. Nagyon jó ötleteket is kaptunk tehát amellett, hogy sok jó rajz is érkezett hozzánk. Úgy gondolom, hogy ezeket az ötleteket talán még inkább ki kellene emelni, hiszen azt mutatják, hogy a fiatalok igenis gondolkodnak erről a témáról, sőt, kritikusan gondolkodnak róla", mondta Stantić Szebasztián, a VMSZ Zentai Ifjúsági Fórumának elnöke. "A pályázatra közel száz munka érkezett be. Úgy gondolom, hogy a gyermekek a környezetvédelem azon részét, amely arra vonatkozik, hogy ne dobjuk el a szemetet, vagy szelektíven gyűjtsük a hulladékot, ismerik, hiszen ezekkel foglalkoznak a mindennapok során. Az üvegházhatás, a gázkibocsátás és az egyéb globális dolgok viszont még távoliak számukra, hiszen ezeknek a jelenségeknek a közvetlen hatásait egyelőre még nem érzik", tette hozzá.

A legjobbaknak ítélt rajzok készítőit a szervezők ajándékokkal jutalmazták. Az egybegyűltek meghallgathatták Menyhárt Ákos biológus környezetvédelemmel kapcsolatos előadását is. A díjkiosztón jelen volt Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, Lőrinc Csongor, a VMSZ zentai községi szervezetének elnöke, valamint Juhász Attila tartományi művelődési segédtitkár is, akik szintén a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozták a gyermekek számára.