You are here

A YEPP, az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezete a tavalyi év folyamán meghívta a VMSZ Ifjúsági Fórumát a soron következő tanácsülésre, Helsinkibe, ezzel formálisan is megkezdve az ifjúsági fórumunk integrációját a kontinentális ernyőszervezetbe.

A tanácskozás első napján Finnországgal, az Európai Unióval és annak politikáival foglalkoztunk, főleg finn perspektívából.

Az előadások egyike a finn oktatásról és a sajtószabadság hagyományáról szólt Finnországban, melyet Heikki Kuutti Uusitalo tartott, aki tanácsadó a kultúrával foglalkozó minisztériumban. A nap további részében bemutatták nekünk az exportra és a Nokiára épülő finn gazdaságot és megkezdtük a tanácskozást a rezolúciókról, melyeket a tagszervezetek javasoltak.

Az első rezolúció fő védnöke az olasz FIG volt. Azt javasolták, hogy az iskolákba be kell vezetni egy olyan tantárgyat, amelyből a gyerekek EU ismereteket szereznének, hogy ezzel ellensúlyozzák a populizmus terjedését az unión belül. Ez teljesen érthető, ha figyelembe vesszük az öt csillagos mozgalom térhódítását az olasz politikai szintéren, akik az európai populizmus egyik fő megtestesítői.

De mit is jelent a populizmus szó, amit olyan gyakran hallani manapság a hírekben? Populistának azokat a politikai szereplőket nevezzük, akik mindenki számára érzékeny témákat és problémákat fújnak fel olcsó politikai pontszerzésért, mindeközben nem kínálnak megoldásokat az adott problémákra, vagy lehetetlen, ám az emberek számára csábító megoldásokat kínálnak (pl. fal USA és Mexikó határán, amit a mexikóiak fizetnek ki).

A második rezolúciót a FIDELITAS javasolta, melynek fő célja az ún. „Geo blocking” megszüntetése volt a közös európai piacon. Mint ahogy tudjuk, az unió alappillérei a munkaerő, a tőke, az áru és szolgáltatások szabad mozgása az unió teljes területén, ezzel teremtve meg a közös piacot. Másrészről az internet világában még mindig előjön a következő üzenet: „Ez a tartalom nem elérhető az ön országában”, valamint online vásárlás során a felhasználó IP címe alapján (amivel beazonosítható tartózkodási helye) diszkrimináció áldozata is lehet a vásárló árazás szempontjából.

Második nap főleg az EU külső kihívásairól esett szó. Mivel Finnországban tartózkodtunk, fő témánk az Orosz Föderáció esetleges agressziójának lehetősége volt, azt boncolgattuk, illetve a térség biztonságpolitikai kihívásairól is szó esett.

Meg kell említenem még az ún. „white papert”, melyben a YEPP az Európai Unión belüli biztonságpolitikai együttműködés kibővítését és elmélyítését szorgalmazta. Az itt kialakult eszmecsere hűen tükrözte a kontinensen uralkodó politikai viszonyokat és kiéleződni látszott az a megosztás a tagszervezetek között, melyek támogatnák egy esetleg uniós közös hadsereg felállítását, illetve azok között, akik úgy gondolják, hogy ezt a feladatot már a NATO ellátja.

Az Igazgatótanács (Board) ülésén beszámoltam a VMSZ IF tagságának számáról, tevékenységeiről, valamint az általános politikai helyzetről Vajdaságban és Szerbiában. Felmerült a kapcsolati viszonyunk a Szerb Haladó Párttal, illetve román részről, hogy milyen a VMSZ IF kapcsolata a romániai magyar ifjúsági szervezettekkel. Másnap a tanácsülésen, ahol szintén felszólaltam a VMSZ IF nevében, Andrea Vodanovic a YEPP főtitkára, pozitív hozzászólásával támogatásáról biztosított minket.

A tanácskozás alkalmat adott arra, hogy megismerjem és beszélgessek Karlo Resslerrel, Plenkovic kormányfő közvetlen munkatársával, Josef Svedaval és Vojtech Marekkel, a cseh MKD-től, Christian Kreiserrel a Junge Uniontol, aki a düsseldorfi képzés során már találkozott a VMSZ IF képviselőivel, és elismerően rázott velem kezet. Továbbá megalapoztam a személyes kapcsolataimat Eileen Lynchel és Michal Warddal az ír YFG-től, Katja Berk Becvvel a Mlada Slovenijatol, Josko Pekassal a svájci JCPV-től, Anna Zandberggel a holland CDJA-tól, valamint Adrian Plescaval Moldovából, aki az EUPAST képviselte.

Idén lesz az egyik legjelentősebb YEPP esemény Rómában, a szervezet fennállásának 20. évfordulója.  A jeles eseményre a VMSZ IF is meghívást kapott.

 

Sztantity Szebasztián