You are here

A Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának képviselői kedden délután Újvidéken fogadták a Junge Union, a németországi CDU és CSU ifjúsági szervezeteinek delegációját.

Mivel a vendégek figyelemmel kísérik David McAllister, európai parlamenti képviselő, szerbiai jelentéstevő munkáját, leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy a VMSZ IF tagjai mit várnak Szerbia uniós csatlakozásától. 

A Junge Union delegációjának tagjait érdekelte a VMSZ IF tagjainak álláspontja a migránsválság kapcsán, valamint az, hogy a Magyarország és Szerbia határán felhúzott kerítés milyen reakciót váltott ki az itt élőkből. A VMSZ IF delegációjának tagjai egyértelműen támogatták a kerítés felépítését, és emlékeztettek arra, hogy a problémára elsőként a VMSZ hívta fel a figyelmet a szerbiai parlamentben, kihangsúlyozva, hogy elsősorban a saját polgáraink érdekeit kell szem előtt tartanunk.

A VMSZ IF tagjai beszámoltak a gazdaságfejlesztési programról és arról a hatalmas támogatásról, amit Magyarország kormánya biztosít az itt élő magyar közösség számára.

A vendégek nagy érdeklődést tanúsítottak a kisebbségek helyzete, a társadalmi megbecsülés témakör iránt is. A házigazdák elmondták, hogy a vajdasági magyar közösség minden kétséget kizáróan ma megbecsült része a szerbiai társadalomnak, amiért a VMSZ sokat dolgozott, hiszen ma ez a párt képezi a Szerbia és Magyarország közötti hidat, a két ország közötti viszony pedig a legmagasabb szinten van. 

Ezenkívül szó esett még az ifjúsági szervezetek és az anyapártjaik közötti viszonyról, amelyet mindkét ifjúsági szervezet pozitívan értékelt, hiszen a fiatalok előtt nyitottak a lehetőségek, és valóban számítanak rájuk. 

A Junge Union tagjai ígéretet tettek, hogy megadnak minden szükséges támogatást a VMSZ IF-nek, így a YEPP-en belül is. Folyamatosan figyelemmel kísérik a VMSZ IF munkáját és bizakodóak azzal kapcsolatban, hogy a VMSZ IF elnyeri a teljes jogú tagságát a YEPP-ben.