You are here

BRÜSSZELI LEVELEK

Bizonyára mindenki, aki szerb–magyar kettős állampolgár és regisztrált a külhoni választói névjegyzékbe, már megkapta a Nemzeti Választási Irodától az április 8-ai országgyűlési választások szavazólapját és a válaszborítékot. Abban is biztos vagyok, hogy már legtöbbjük szavazott is, és a szavazatát átadta külképviseleten, a szavazásban segítő aktivistáknak vagy azt postázta. Aki még ezt nem tette meg, április 7-e, szombat 22 óráig megteheti a külképviseleteken, aki pedig rendelkezik magyarországi lakcímmel, külképviseleten vagy magyarországi lakóhelye szerint adhatja le voksát április 8-án. Abban is szintén biztos vagyok, hogy legtöbbjük a jelenlegi nemzeti kormányt adó Fidesz–KDNP koalíciót támogatta szavazatával. Miért is fontos ez? Miért is fontos, hogy minél nagyobb számban regisztráljunk a külhoni választói névjegyzékbe, és minél többen éljünk szavazati jogunkkal, amikor erre sor kerül most és a jövőben is?

2010 óta a magyar nemzetpolitika új dimenziói nyíltak meg a Kárpát-medencében. Míg 2004-ben a Gyurcsány-féle kormány megtagadta a határon túli magyarságot, addig a Fidesz–KDNP koalíciója alkotta magyar kormány 2010-es első intézkedései között, kijavítva ezt az igazságtalanságot, megadta a kettős állampolgárság megszerzésének lehetőségét egyszerűsített honosítás révén a külhoni magyaroknak. Majd később a határon túli kettős állampolgárok szavazati jogot is kaptak.

Orbán Viktor miniszterelnök úr vezette kormánya pótolhatatlan segítséget nyújt a határon túli intézményeknek, amelyek szerepe az identitás, a kultúra, az anyanyelven történő oktatás és tájékoztatás megőrzése. Gondoljunk csak az újvidéki Európa Kollégiumra, az MNT ösztöndíj-programra, a nemrég átadott szabadkai zsinagógára, a Pannon médiaházra, hogy csak a legnagyobb beruházásokat említsem, amelyek a jelenlegi magyar kormány támogatása nélkül nem jöhettek volna létre.

Európában, de talán a világon is egyedülálló módon a Fidesz–KDNP alkotta kormány a kisebbségvédelemben, a szülőföldön való megmaradásért és érvényesülésért folytatott harcban egy új nemzetpolitikai eszközt vezetett be: a külhoni gazdaságfejlesztési programokat, amelyet nálunk Vajdaságban a Prosperitati Alapítvány bonyolít le. Ezzel példaértékűen egy mindent átfogó és teljes körű Kárpát-medencei külhoni kisebbségvédelmi keret jött létre.

A jelenlegi magyar kormány többször tanúbizonyságot tett róla, hogy szilárdan hisz benne, hogy Magyarország és a magyar nemzet, akkor lehet erős, ha egységes és összetart határokon innen és túl. A nemzetpolitika közös ügy, amelybe minden magyarnak, éljen bárhol e világon, beleszólási joga van.

A tét nagy! Ha azt szeretnénk, hogy Magyarországnak továbbra is nemzeti kormánya legyen, aki nem tesz különbséget határon innen és túl élő magyarok között, akkor (aki még nem tette volna meg) szavazatával támogassa a Fidesz–KDNP koalícióját az április 8-ai országgyűlési választásokon.