You are here

A kisebbségi kérdés megoldása nélkül nincs nyugat-balkáni stabilitás. Mi a VMSZ-ben úgy gondoljuk, hogy az autonómia különböző formáinak a jogrendbe való beillesztése nélkül szintén lehetetlen stabilitást teremteni a Nyugat-Balkánon. Négy éve elindultunk egy úton, elindult egy folyamat, melyre tudunk építeni.

A Magyar Nemzeti Tanács a délvidéki magyarság parlamentje. A törvény meghozatala nagy eredménye a Vajdasági Magyar Szövetségnek. A VMSZ által támogatott Magyar Összefogás listának három és fél évvel ezelőtt 3/4-es többsége lett a nemzeti tanácsos választásokon.

Mint ismeretes, az MNT munkájában, az értelmiségiek, egyházi elöljárók, valamint a civil szféra képviselői mellett a VMSZ politikusai is részt vesznek. Az MNT munkájára méltán lehetünk büszkék, ugyanis számtalan programmal gazdagította már a délvidéki magyarság mindennapjait.

2009 óta van egy Nemzeti Tanácsokról szóló törvény, melyre folyamatosan külön figyelmet fordítunk. Követjük, hogy ebben a törvényben foglaltak ne csorbuljanak más törvények meghozatalával.

A nemzeti tanácsoknak tehát sikerült beilleszkedniük a szerb jogrendbe, és amint az MNT elnöke a múlt héten a szerb fővárosban tartott előadásában kihangsúlyozta "sok helyen tudtak kimozdítani olyan évtizedes problémákat a holtpontról, amelyeket korábban a magyar érdekképviselet képtelen volt megoldani". A költségvetés meghozatalánál, illetve annak módosításánál, figyelünk a nemzeti tanácsok pénzelésére is. Ez elengedhetetlen a tanács kitűnő működése érdekében.

A stratégiai elképzelések jelentős része már megvalósult, az igazán tartós eredményekhez és a szerkezeti változásokhoz azonban folyamatosság kell, ezért a nemzeti tanácsoknál is fontos lenne az, hogy a megkezdett építkezéseket folytassák.

Részemről talán ez az utolsó bejegyzések egyike a szülési szabadságom előtt. Jövő tavasszal választunk, ezért írok ez alkalommal erről. Jó választási eredmény ugyanis csak akkor érhető el, ha a kampány minden fázisában dolgozunk. Véleményem szerint most is ugyanaz a feladatunk, mint általában, tehát az, hogy kommunikáljunk a polgárokkal és, hogy átadjuk a politikai üzenetünket.

Ez az üzenet majd kicsit változik a szavazás közeledtével, hiszen ilyenkor már a polgárok választásokon történő megjelenésének fontosságát is ki kell hangsúlyozni. A polgárok meggyőzése, hogy a mi listánk a legjobb, nem ér semmit, ha a szavazónapon nem járulnak az urnákhoz. Sokan azt gondolják, hogy az ő szavazatuk nem fontos, pedig nincs igazuk, nem így van. Ezért kell nekik bebizonyítanunk, hogy a támogatásuk rendkívüli fontossággal bír.

Tehát, jövőre MNT választások lesznek, ami újra egy erőpróba. A sikerességére megvannak a feltételek, hisz a mögöttünk álló eredmények, a munka, amit az elmúlt időszakban az MNT és a VMSZ elvégzett és amit folytatni kíván, mind ezt a célt szolgálja.

Biztos vagyok benne, hogy az elmúlt időszak eseményei után mindenki számára világossá vált, hogy azok a politikai erők, amelyek szerb pártok listáin próbáltak meg magyar érdekeket képviselni, leszerepeltek.

Ezért remélem, hogy mára már nyilvánvaló mindenki számára, hogy csak a nemzeti alapon szerveződő politikának van létjogosultsága. Eredményekre csak akkor számíthat a magyar közösség, ha kiáll céljai mellett.

Az MNT választás nagyon fontos esemény a számunkra, hiszen ilyenkor tudjuk megmutatni, hogy létezünk, ilyenkor tudunk beleszólni sorsunk alakításába. A jövő évi választások tétje: megteremtjük-e önmagunknak a lehetőséget, hogy továbbvigyük azt a közösségépítő, előremutató folyamatot, amit megkezdtünk. Ahhoz, hogy eredményes legyen az érdekképviseletünk, csupán az kell, hogy jól szerepeljünk a választáson. Mindannyian.

Ezért vegyünk részt a 2014-es nemzeti tanácsi választásokon minél tömegesebben, és szavazzunk a VMSZ által támogatott listára. Járuljunk hozzá a közösségünk, a vajdasági magyarság további fejlődéséhez.