You are here

A KAS (Konrad Adenauer Stiftung), a JU (Junge Union) és a VMSZ szoros együttműködésének köszönve, lehetőség nyílt két vajdasági magyar fiatal számára, hogy része legyen annak a 30 tagú nemzetközi csoportnak amely vendégként részt vett a Deutschlandtag 2016 nevű rangos rendezvényen.

            Október 8-án érkeztünk meg Düsseldorfba két órával a tervezett időpont előtt. Mivel a düsseldorfi InterCity hotelben a bejelentkezés csak 14 órától volt, így alkalmunk volt körbejárni a városnegyedet. Akkor még nem sejtve, hogy az 5 napos program során ez lesz az egyetlen fakultatív időtöltési lehetőségünk. Amint a későbbiekben kiderült, a német fegyelem  nem csak a közbeszédben létezik. Miután megtörtént a „check-in”, attól a pillanattól minden percünk tervezett volt és alkalmazkodni kellett az órarendhez.

            Az esemény helyszíne első és második nap a legnépesebb német tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália parlamenti épülete volt. Az mellett, hogy a plenáris teremből gyönyörű kilátás nyílik a Rajnára, az épület egyéni abból a szempontból is, hogy egy terme/szobája sem négyszögletes, így dinamikussá téve  a hangulatot az ott tartózkodók számára. Itt lehetőségünk volt beszélgetni Armin Laschet-tal, egykori tartományi titkárral és jelenlegi CDU Észak-Rajna-Vesztfália vezetőjével, Fabian von Lütken-nel, a JU nemzetközi bizottság tagjával, valamint Hendrik Schmizt-cel, a tartományi képviselőház CDU-s képviselőjével. A beszélgetések zöme a közel-keleti témákat célozta meg: miként érinti a migránsválság Európát, Németországot, potenciális megoldások, következmények. Szerbia helyzetén kisebb volt a hangsúly, viszont egyértelműen elhangzott, hogy a jelenlegi kormány nagyon jó úton halad az EU-s felzárkózásban és a nyugat országainak pozitív előrejelzései vannak országunkkal szemben.

            A második nap úti célja Iserlohn városka volt. Mielőtt a Campus Garden üzleti hotelnek vettük volna az irányt, egy rövid kitérőként meglátogattuk a KIRCHOFF Automotive iserlohn-i részlegét amely az autó elem- és alkatrészgyártás egyik legversenyképesebb termelő cége. A látogatók számára előre tervezett körút után bőséges fogadásban részesítve, megismerkedhettünk a vállalat vezetőivel, akik egy rövid prezentáció keretén belül bemutatták a céget. Az esti órákban megérkeztünk a szállodába. A Campus Garden hotel étterme többek között arról is híres, hogy vendégül látta Bill Clinton-t, Tony Blair-t és Borisz Tadityot is. A vacsorával párhuzamosan itt lehetőségünk volt néhány jeles németországi politikai személy beszámolóját hallani de kérdezni is tőlük. Peter Liese, európai parlamenti képviselő, Matthias Heider, a Bundestag képviselője, valamint Paul Ziemiak, a JU köztársasági elnöke tett ránk legnagyobb benyomást. A tartományi képviselőkkel folytatott beszélgetéshez hasonlóan, itt is a migránsválság volt középpontban. Szerbia és Koszovó függetlenségének kérdésével kapcsolatban csupán annyi hangzott el, hogy Koszovó kérdése nem fog akadályt jelenteni amennyiben kellő diplomatikus lépéseket teszünk a kompromisszumos megoldás felé. Az est fennmaradt részében az IYDU (International Young Democratic Union) tartott elnökségi gyűlést amelyen a csoport többi tagja is részt vehetett mint megfigyelő.

            Az estét követő reggelen ismét szállodaváltás következett és a csoport útnak indult Paderbornba. Itt is volt két rövid kitérőnk. Az első, a dSPACE nevű szoftver és technológia fejlesztő cégbe való látogatás volt. A dSPACE az autópilóta rendszerrel ellátott járművek fejlesztésében foglal el vezető pozíciót a szoftveriparban. A második (édes) kitérő a Dr. Oetker gyár falai között történt. Ugyanis itt Paderbornban, több mint 100 éve létezik a Dr. Oetker székhelye. A tartalmas látogató túra és bőséges degusztáció után folytattuk utunkat a primáris végállomás felé. A kora esti órákban megérkeztünk a Deutschlandtag 2016 megnyitójára. A számos hasznos beszéd és előadás mellett (amelyeknek  témája továbbra is többnyire a migránsválság és a Brexit voltak) sok hasznos és szórakoztató időtöltési lehetőség kínálkozott a részvevők számára. Fényképezkedni lehetett Konrad Adenauer álló figurájával, jutányos áron kapható német sörök mellett ismerkedhettünk többnyire német (de más nemzetiségű) fiatalokkal (is), lehetőségünk volt „selfieket” készíteni jelentős személyiségekkel akik egyébként nagyon közvetlenek és barátságosak voltak velünk. Különösen meglepő volt a Philip Morris kiállítóhelye és a tény hogy ingyen cigaretta szálakat osztogattak a részvevőknek korlátlan mennyiségben.

 A rendezvény csúcspontja Angela Merkel, érkezése és beszéde volt. A jövő évi országos szintű választásokat figyelembe véve, teljesen érthető, hogy a kancellár az aktuális migránsválság és Brexit mellett, kihasználta az alkalmat hogy aktuális ifjúsági vonatkozású Németországra specifikus témákat is érintsen.         

            A (hatalmas) búcsúbulit követő reggelen önállóan szerveztük a visszautunkat.

Meggyőződésünk, hogy az 5 napos program mindannyiunkban maradandó nyomott hagyott. Szakmailag, politikailag, kapcsolat teremtés szempontjából és végezetül de nem utolsósorban emberileg is gazdagodtunk ez a néhány nap alatt.

 

Újvidék, 2016. október 23.

Kremenovity Ökrész Viktor és Nyilas Ágnes