You are here

Mint ismeretes, pártunk, a Vajdasági Magyar Szövetség a nőket is bekapcsolja a közéletbe, sőt politikai szerepvállalásra ösztönzi őket. A VMSZ Alapszabályával összhangban, annak hasonló élethelyzetű és társadalmi tevékenységet folytató tagjai fórumokat alakíthatnak, így alakulhatott meg, pontosan hat évvel ezelőtt a Vajdasági Magyar Szövetség Női Fóruma. Mára már Vajdaság szinte minden egyes magyar lakta településén megalakult a VMSZ Női Fórumának tagozata, pártunk tagjainak 41%-a  nő.

De mit is csináltunk mi, a VMSZ Női Fórumának tagjai az elmúlt időszakban? Ruhát, babaholmit, könyveket, ajándéktárgyakat gyűjtöttünk, jótékonykodtunk, bálakat, művelődési eseményeket, oktatási, egészségügyi, ismeretterjesztő előadásokat szerveztünk, politikai képzéseken vettünk részt, kirándultunk, beszélgettünk, segítettünk egymásnak, a pártunknak, a közösségünknek. Több, a nyilvános szereplésről, a nemi egyenjogúságról, a protokollról, a családon belüli erőszakról, az időbeosztásról szóló képzést, nyári tábort szerveztünk, vitafórumoztunk, kamera-gyakorlatokon vettünk részt. Arról is informálódtunk, hogy milyen a nők helyzete a közéletben, a politikában. Közben megerősödött a párttársnőink önbizalma és igazi barátságok szövődtek a más-más körzetekhez, községekhez tartozó hölgyek között, hiszen az elmúlt hat évben kéthavonta rendszeresen találkoztunk más-más helyszíneken.

Örömmel fogadtuk a választási törvények azon módosításait, amelyek a nők arányosabb részvételét teszik lehetővé a politikai döntéshozatalban és a közéletben. Persze tisztában vagyunk vele, hogy a kvóta nem a legjobb megoldás, de pillanatnyilag csak az biztosítja, hogy valóban többen kaphassunk helyet a közéletben.

Sajnos a társadalmat, melyben élünk, továbbra is néha a nőket a nyilvános életben hátráltató hozzáálások, szokások és viselkedésformák jellemzik. Fontos lenne megszabadulni mindazoktól a gyakorlatoktól, amelyek a férfi és női nemi szerepek előítéletekből eredő felfogásán alapulnak. Persze elég sok időnek kell elmúlnia ahhoz, hogy mindenki számára világossá válljon - a nők és a férfiak egyenlőek, egyenjogúak, a házimunkát meg lehet osztani, nem léteznek női és férfi foglalkozások, a nőnek nem kell tűrnie az agresszív partnerét és ezért nem ő a hibás, a nő is szabadon foglalkozhat politikával stb.

A nők több szinten is akadályokba ütköznek, kezdve a háztartási kötelezettségektől, a családi életen keresztül, a még mindig érvényes nőkkel szembeni kulturális hozzáállásig.

Az anyaság a legszebb dolog a világon. A társadalombiztosítási jogszabályok módosítása során a gyermekvállalás ösztönzése külön jelentőséggel bír. Külön figyelmet kell szentelni a mezőgazdaságban dolgozó és a magánvállalkozó kismamák helyzetére.

Az európai országok között igen nagy különbségek vannak a szülési szabadság hosszát és a juttatást illetően, sőt, vannak olyan országok is, amelyekben létezik közös szülési szabadság. A Vajdasági Magyar Szövetség Női Fóruma síkraszáll a pozitív intézkedésekért a nők javára, figyelembe véve, hogy ők a családvállalás miatt megszakítják a karrierjüket. A nők alapvető szerepet játszanak a gyermeknevelésben, viszont a szülési szabadság után a munkaerőpiacra való visszatérésnél gyakran nehézségekbe ütköznek, sőt, alacsonyabb személyi jövedelemmel rendelkeznek, mint a férfiak, ami végül alacsonyabb nyugdíjakat eredményez.

A VMSZ Női Fórumának meggyőződése, hogy véget kell vetni a nők elleni hátrányos megkülönböztetésnek a munkaerőpiacon. A kismamákra való tekintettel rendkívül fontos lenne a részmunkaidő és más mechanizmusok gyakoribb alkalmazása, valamint a megfelelően fizetett szülési szabadság és az olyan esetek, amelyekben a nők gyermekvállalás miatt maradnak munka nélkül, szigorú bűntetése.

Remélem, hogy a jövőben mindannyian folytatjuk a közös munkát egy jobb világért a nők és férfiak számára egyaránt és hogy a Vajdasági Magyar Szövetség Női Fóruma tovább bővül, hiszen „Ha egy nő egyedül lép be a politikába, meg kell változnia, viszont ha ezer nő lép be a politikába, megváltoztatják a politikát.“ (Michelle Bachelet)