You are here

A Vajdasági Magyar Szövetség 2007-ben vált Európa legnagyobb pártcsaládjának, az Európai Néppártnak (angolul European People's Party, EPP) a tagjává. Az, hogy a VMSZ az Európai Néppárt tagja, számos előnnyel jár.

A meglévő kapcsolatrendszereken túlmenően, ily módon nagy lehetőség van arra, hogy a VMSZ európai szinten érvényesítse érdekeit, elképzelései európai támogatást élvezzenek.

Az Európai Néppárt európai szintű, jobbközép politikai párt. Kereszténydemokrata pártok alapították 1976-ban, később konzervatív pártok és más jobbközép irányultságú pártok is csatlakoztak.

A legnagyobb európai párt, az Európai Unió minden szervezetében képviselteti magát, és ugyanígy a legnagyobb párt az Európai Parlamentben. 74 tagpártja van összesen 39 országból.

Az Európai Néppárton belül 3 típusú tagság létezik: teljes tagság, társult tagság, valamint megfigyelő pártok. A társult tagság a legmagasabb szintű tagság egy EU-n kívül működő párt számára, hiszen teljes tagsággal csak az EU-tagállamok pártjai rendelkeznek, például az Ausztriai Néppárt (Austrian People's Party - ÖVP), a franciaországi Unió egy Népi Mozgalomért (Union for a Popular Movement - UMP), a hollandiai Kereszténydemokraták (Christian Democratic Appeal - CDA), a németországi Kereszténydemokrata Unió (Christian Democratic Union - CDU), a Fidesz, a KDNP, az MKP, az RMDSZ és mások.

Jelenleg a VMSZ az egyetlen szerbiai párt, amely a Néppárt tagja. Pártunk és a vajdasági magyar közösség kapcsolati tőkéje egyre nagyobb európai uniós intézményekben, viszont a Néppártnak is az az érdeke, hogy olyan személyektől kapjon információkat, akik ismerik a szerbiai folyamatokat.

A néppárti csoport az Európa Tanács parlamenti Közgyűlésén, melynek jómagam is tagja vagyok, a legnagyobb frakcióként védi a szabad véleménynyilvánítás és tájékozódás, valamint a szabad mozgás, a gondolat- és vallásszabadság elveit.

Elősegíti a szubszidiaritás elvének és a helyi autonómiának az érvényesülését, valamint védi a nemzeti, szociális és más kisebbségeket. Az EPP csoport képviselői részt vesznek a választási megfigyelői missziókban és elkötelezetten támogatják a demokratikus értékek gyakorlását.

A VMSZ eddig megfigyelői státusban volt tagja az Európai Néppártnak, tavaly decemberben átadta a társult tagsági kérelmét. Többek között erről tárgyalt és döntött a Néppárt munkacsoportja, illetve Politikai Közgyűlése szeptember 1-jén és 2-án Brüsszelben. Jómagam is ott voltam a munkacsoport ülésén és a VMSZ felépítéséről, működéséről és eredményeiről tartottam bemutatót.

Az ülésen jelen volt többek között Joseph Daul, a Néppárt elnöke, Doris Pack, a Nők az Európai Néppárt női szervezetének elnöke, Eduard Kukan, az EU–Szerbia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Bizottságba delegált küldöttség elnöke, David McAllister, az EP Szerbiai jelentéstevője és Deli Andor, európa parlamenti képviselő.

Azt tudom megállapítani, hogy nagy mértékben ismernek fel bennünket Európában, érdeklődnek politikánk, értékrendszerünk iránt, nagy a VMSZ elfogadottsága, ami egyértelműen a hosszú ideje tartó jelenlét és a hazai politikában betöltött szerep eredménye.

Meggyőződésünk, hogy rendkívül fontos erősíteni a magyar közösség brüsszeli jelenlétét, s folyamatosan kapcsolatban maradni azokkal, akik kihatnak Szerbia uniós csatlakozására, megemlíteni nekik terveinket, szándékainkat, elvárásainkat, problémáinkat, hogy azok a csatlakozás folyamatában mindig ellenőrizhetők legyenek. Ahhoz, hogy itthon egyre nagyobb legyen az érdekérvényesítési képességünk, szükség van arra, hogy befolyásunk legyen azokon a színtereken, ahol Szerbia sorsáról döntenek.

És nem utolsó sorban, az EPP nevéhez köthető sok speciális szervezet, melyek saját szemináriumokat tartanak, fórumokat vezetnek, publikációkat adnak ki és más tevékenységeik is vannak.

Ezek az egyesületek többek között a következők: Európai Demokrata Diákok, Európai Szenior Állampolgárok Uniója, Kis- és középvállalkozók Uniója, Nők az Európai Néppártban, az  Európai Néppárt Fiataljai stb., amelyekkel a jövőben intenzív együttműködést tervez a VMSZ Ifjúsági, Női, illetve Nyugdíjas Fóruma.