You are here

Mikor, mire és milyen feltételekkel lehet majd pályázni a magyarországi támogatásból kiírásra kerülő pályázatokon? Ezekre a kérdésekre kaptak választ az érdeklődők Óbecsén. A vajdasági terület- és gazdaságfejlesztési stratégiával kapcsolatos tudnivalókról tartott előadást a helyi Petői Sándor Magyar Kultúrkör nagytermében tegnap délután Pásztor István, a VMSZ elnöke, valamint Juhász Bálint és Fejsztámer Róbert.

Nemcsak Óbecséről, hanem más Tisza-parti településekről is érkeztek érdeklődők. Közülük a legtöbben mezőgazdasággal foglalkoznak.

Január 31-éig első körben a legnagyobb érdeklődésre számító pályázatokat hirdetik meg. Ezek mikro-és kisvállalkozások, valamint családi termelők számára nyújtanak majd önrészt is igénylő, vissza nem térítendő támogatásokat.

Juhász Bálint, tartományi gazdasági titkárhelyettes: „A gazdaságfejlesztési stratégia, cselekvési terv fókuszában a mezőgazdaság, az élelmiszer termelés, legyen az növényi vagy állati eredetű, ill. a vállalkozásfejlesztés, legyen az kezdő vagy már meglévő vállalkozás és a turizmusfejlesztés áll, legyen az kapacitásfejlesztés vagy a turisztikai desztináció vonzóbbá tétele.”

Az összesen 50 milliárd forintos támogatásból 20 milliárdot vissza nem térítendő támogatásként osztanak szét, 30 milliárdot pedig kedvezményes banki kölcsön formájában folyósítanak. A gazdaságfejlesztési programot a magyar kormány a Vajdasági Magyar Szövetséggel közösen valósítja meg.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Január második felében, január vége felé, amikor az összes kérdésre meglesznek a válaszaink, akkor indul el igazából ennek az egész történetnek a részletekbe menő ismertetése, akkor kerülnek kiírásra a pályázatok és onnantól kezdve válik ez a mostani lehetőség realitássá.”

Jövőre összesen 5 milliárd forintot osztanak ki, 2017-ben és 2018-ban pedig évente 7,5 milliárd forint támogatásra lehet majd pályázni.

Pannon RTV