You are here

A „Hogyan működik az EU” elnevezésű képzéssorozat június 23-tól folytatódott Brüsszelben. Mivel többségünk számára ez volt az első repülőutunk, nagy izgalommal vártuk, hogy június 22-én felszálljunk a repülőre és elinduljunk Brüsszelbe. Mivel az Európa bajnokság mérkőzései is zajlanak, a pesti repülőtéren való tartózkodásunk alatt Magyarország utolsó csoportbeli mérkőzését is végigkövettük, és hangosan szurkoltunk a nemzeti tizenegynek.

Másnap reggel Berczeli Gábor, a Robert Schuman Intézet megbízott igazgatója, valamint Kecskés Viktor és Paulik Petra, a Robert Schuman Intézet munkatársai kíséretében elindultunk az Európai Parlamentbe. A helyszínen Deli Andor fideszes EP-képviselő fogadott bennünket, aki beszédében kiemelte: „Ebben a pár napban először adatik lehetőség a vajdasági magyar fiatalság képviselőinek, hogy testközelből megismerkedhessenek az EU és intézményei működésével.

Nagyon fontos, hogy majd amikor Szerbia csatlakozik az Unióhoz, felkészült és az EU működésében jártas fiataljaink legyenek, akik megállják majd helyüket az európai színtéren és közösségünk érdekeit sikeresen tudják megjeleníteni. Ezért is láttuk értelmét egy ilyen közös képzésnek”. Gál Kinga, aki 2004 óta EP képviselő, az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és igazságügyi Bizottságának alelnöke, és Sógor Csaba EP képviselő is beszédet intézett hozzánk, melynek témája a nemzeti kisebbségek képviselete Európában volt.

Ezt követően Eduard Kukan szlovákiai EP képviselő barátságos szavait élvezhettük,  aki örömét fejezte ki, hogy ilyen szép számban megjelentünk, mint leendő politikusok, akiket az EU működése érdekel.

Ezt követően fél órát tartózkodtunk az Európai Parlament gyűléstermében, ahol a 751 képviselő ülésezik. Mindannyiunk számára maradandó élményt nyújtott  az, amikor a 16-os csatornára állítottuk az ülésünk mellett található készüléket, és a fülhallgatókon keresztül anyanyelvünkön, szinkronfordításban élvezhettük a plenáris ülést.

Majd utunk az Európai Néppárt székhelyéhez vezetett, ahol Patrick Voller várt minket, aki a külkapcsolatokért felelős titkár. Prezentációjában kitért az Európai Unió és Szerbia együttműködésére, illetve ismertette az Európai Néppártot. A kérdésekre nyitott volt, szívélyesen válaszolt és lendülete mindannyiunkat magával ragadott.

Őt Amelia Li Naoi váltotta, aki bemutatta az Európai Néppárt ifjúsági szervezetét, a YEPP-et, és az ebben rejlő lehetőségekről számolt be.

Prezentációról prezentációra egyre nagyobb mennyiségű információ áradt felénk, új ismeretekre tettünk szert.

Az Európai Bizottság épületében Szokira Tamás, Navracsics Tibor kabinetének tagja tartott előadást, melynek témája a csatlakozásra váró országok lehetséges együttműködése volt.

A nap végén tartotta meg előadását a ciprusi Kyriacos Charalambous, aki Johannes Hahn kabinetének tagja. Előadásában röviden beszámolt az EU lehetséges bővüléséről 2020-ig, illetve Szerbia útjáról az EU-ba.

Azt hiszem, nem túlzok vele, hogy már ekkor egy igazán tartalmas és hasznos napot zárthattunk volna, de még ekkor sem volt vége. A vacsorát egy kellemes étteremben fogyasztottuk el, ahol csatlakozott hozzánk Deli Andor, valamint Manzinger Krisztián, aki a brüsszeli Magyar Állandó Képviselet tagja. Kérdésekkel bombázhattuk őket, és ők igyekeztek is mindent megválaszolni. Ugyanakkor ők is kíváncsiak voltak a mi véleményünkre, legfőképp arra, hogyan látjuk az EU működését.

A vacsora után Deli Andor és Berczeli Gábor mind a 12 résztvevőnek átadták az okleveleket, a három állomásos képzéssorozaton való részvételért.

Este villámlátogatást tettünk a városban, és bizony találkoztunk a brüsszeli unalmas esővel, megnéztük a pisilő kisfiút, majd a pisilő kislányt, ittunk fantasztikus belga söröket, és hajnalban kipróbáltuk a sült krumplit is, cocktail szósszal.

Másnap délelőtt a Régiók Bizottsága székhelye felé vettük az irányt, ahol Ines Roseta és Simone Brusadin fogadtak minket, mindketten a Régiók Bizottságon belül az Európai Néppárt csoportjának tagjai. Prezentációjuk a régiók együttműködéséről szólt.

Talán a társaságunk kissé kezdett elfáradni a képzés végéhez közeledve, azonban az új ismeretek, az információk, de leginkább a vissza nem térő alkalom felismerése, mégis éberen tartott bennünket.

 Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság épületében Joó Kingával találkoztunk, aki a Bizottság tagja, és aki annak munkáját, felépítését ismertette.

A nap, és egyben a képzés utolsó állomása a Wilfried Martens Európai tanulmányok központja volt, ahol Bernada Cunj ismertette a központot, és néhány szóban a Nyugat-Balkán országainak lehetséges együttműködéséről szólt.

Ezt követően várt ránk egy 2 órás repülőút Budapestig, ahol elköszöntünk a Viktortól, Petrától és Gábortól,, akik végigkísértek bennünket a képzéssorozaton, és annak teljes ideje alatt segítettek nekünk. Remek szervezők voltak.

Pénteken éjszaka, június 24-én már Vajdaság ismert utain robogtunk, és társaim arcán széles mosolyokat véltem felfedezni.

Köszönjük a Bíró Károly Alapítvány, a Robert Schuman Intézet, a Polgári Magyarországért Alapítvány és Deli Andor Európai Parlamenti Képviselői Irodája együttműködését, köszönjük ezt a felejthetetlen élményt.

 

Gecse Attila