You are here

A tavalyi év októberében édesapám hívta fel a figyelmem egy pályázatra, melyet az akkor friss Magyar Szóban látott meg. A pályázatra, mely szerint lehetőség nyílt egy hónapos gyakornokságra Deli Andor vajdasági származású parlamenti képviselő irodájában és teljes betekintést nyerni a parlament felépítésébe, működésébe és munkájába. Rögtön tudtam, hogy számomra ez a tökéletes alkalom arra, hogy főleg szakmai szempontból egy nemzetközi környezetben próbálhassam ki magam. Véleményem - és ma már tapasztalatim – szerint kevés testre szabottabb és ingergazdagabb intézmény létezik ma egy nemzetközi tanulmányok szakos hallgató számára, mint az Európai Parlament.
Az időpont kiválasztása esetemben gyorsan ment, hiszen rögtön sikerült azt a hónapot megbeszélnem Laurával, amely az irodának is és számomra is az egyetemi kötelezettségek mellett tökéletesen megfelelt. (ittlétem alatt többen is említették, hogy sikerült a “legszebb” időszakban kiutaznom, hiszen ekkor süt legtöbbet a nap és esik keveset az eső – ami Brüsszel időjárását ismerve meglepő, de igaz volt )
Az egy hónap alatt sikerült megtapasztalnom, hogy a parlamenten belüli munka és élet nem könnyű. Alapos és komplex tudásra mindenképpen szükség van, ha az ember naprakész akar lenni, hiszen a képviselő úr több bizottság tagja illetve póttagja is, ami ebben az esetben a turizmusban, közlekedésben, regionális- és kohéziós politikában vagy adott esetben kisebbségi kérdésekben való jártasságot jelent. Ülések napi szeinten többször is voltak, amelyek részvétele során a már fent említett meglévő tudás mellé sok újat is sikerült begyűjtenem. Számomra ez kiemelten fontos volt, hiszen az egyetemen szerzett elméleti tudásom mellé olyan gyakorlati tudást szerezhettem, amelyről eddig csak könyvekből olvashattam, tanulhattam. Természetesen mind a munkám során, mind a szabadidőmben használhattam és bővíthettem a nyelvtudásomat is, amit szintén egy pozitívumként könyvelhetek el.
A képviselő úrral való találkozás számomra egy nagy élmény volt, akiről elmondható, hogy egy pozitív, rokonszenves, szimpatikus és emberközeli személyiség. Ugyanez a pozitív tapasztalat mondható el magáról az irodásról és az iroda hangulatáról is, ahol Laura és Gábor segítették a munkámat és készségesen, türelemmel válaszoltak minden felmerülő kérdésemre. Különös öröm volt számomra, hogy Laurával részt vehettem Szerbia EU-ba való csatlakozásának kihívásaival és lehetőségeivel foglalkozó konferencián. Plusz pozitívumként emelném ki, hogy az irodában nem egyedüli gyakornokként vehettem ki a részem a munkából. Amelett, hogy az üléseken közösen vettünk részt, Gergőnek köszönhetően ismerhettem meg jobban magát a Parlament épületét, a benne található könyvtárat - ami a szakdolgozatom megírásában nagy szerepet játszott - illetve turzimussal kapcsolatos tanulmányai által az ahhoz kapcsolodó kérdésekben tőle kaptam segítséget.
A parlamenten és azon belül az Európai Néppárt képviselőinek gyakornokai között kiváló a kommunikáció és a szervezkedés. Több új és hasznos ismerettsgére tehettem szert az itt eltöltött idő alatt és ennek köszönhetően sikerült látogatások keretén belül megismerni az Európai Bizottság és a NATO munkásságát is. Természetesen a parlametnen kívül is lehetősgéünk nyílt találkozni és összeülni és jövőbeni kapcsolattartás, esetleges szakmai együttműködés reményében jobban megismerni egymást.
Rendkívül örültem annak, hogy részese lehettem ennek a gyakornoki programnak és olyan tapasztalatra tehettem szert, amit a továbbiakban biztosan felhasználok majd, nem beszélve arról, hogy mindezt egy vajdasági magyar képviselő irodájának keretein belül.