You are here

Április óta emlegetik a kormányátalakítást. A médiában már hetek, vagy talán hónapok óta spekulálnak a nevek körül. Mégis, lesz belőle valami? Mit is jelent a kormányátalakítás tulajdonképpen?

A személyes véleményem az, hogy amennyiben komolyan gondolnák és ha valós súlya lenne, nem halasztanák ezt a kérdést hetek, sőt hónapok óta. De megpróbálom valami módon mégis a pozitív oldaláról megközelíteni a kormányátalakítás kérdéskörét.

A kormánykoalíciót alkotó pártok elnökei és többi vezetői a múlt vasárnap délután (azaz egy hete) végre leültek és megkezdték a tárgyalást a kormány átalakításáról, legalábbis erről értesülhettünk a médiából. A jelenlegi kormányfő, a kormányfő-helyettes, valamint a pénzügyi és gazdasági miniszter (vajon meddig?) megegyeztek abban, hogy július végéig átalakul a kabinet. Eddig állítólag elsősorban a kormány új programjáról és célkitűzéseiről beszéltek, de nevekről nem esett szó.

A három pártelnök megegyezett abban, hogy kinevezik az EU-val folytatandó csatlakozási tárgyalások szerb tárgyalóbizottságának a vezetőjét. E személy neve körül is már hetek óta folynak a találgatások, de eddig senki sem erősítette meg hogy jelölt-e vagy sem.

A múlt héten a kormány célkitűzéseit vitatták meg a felek (semmi új), ez a hét folyamán pedig várhatólag pártokon belül tárgyalnak majd a perszonális kérdésekről. A kormányátalakítási tárgyalások harmadik hetében a kormány és a parlament végzi majd el a szükséges teendőket, hogy lehetővé tegye az átalakított kormány zavartalan működését. Tehát ezt várjuk mi. Pontosabban, a héten új ülést kezdünk, de a parlament házbizottságának legutóbbi ülésén úgy beszéltük meg, hogy csak egy rövidet, mert várjuk a kormányátalakítást.

De miért is van erre szükség? Azt mondják, az eredményesebb munkavégzés miatt, elsősorban a gazdaság terén. Talán. A koalíció legerősebb pártjából érkező korábbi bejelentés szerint széleskörű, átfogó változásokra kell számítani. Ezt csak remélni tudjuk.

Az a fontos, hogy a kormányátalakítás mellett a csatlakozási tárgyalások mielőbbi megkezdésével, a munkanélküliség csökkentésével és a külföldi beruházások idevonzásával is foglalkozzon a kormány. Mindegy, hogy a régi vagy az új, csak foglalkozzon már ezzel is valaki.

A múlt héten arról is értesülhettünk, hogy szinte semmi különbség sincs a szerb kormány eddigi és új céljai között, hisz a kormány által bejelentett célokat már mindenki korábbról is ismeri, ugyanis a legfontosabb célkitűzések a csatlakozási tárgyalások biztos megkezdése, illetve Szerbia európai uniós csatlakozása, majd tagsága, valamint a munkanélküliség csökkentése. Be kell ismerni, a szerbiai kormány, talán az elvárásokkal ellentétben, maximális teljesítményt nyújtott a brüsszeli Koszovó-párbeszédben, de nem igazán adtak választ a munkanélküliség és az infláció csökkentésének kérdéseire, a nehéz gazdasági helyzetből való kilábalásra.

Aztán a kormányfő arról értesített bennünket, nem tartja kizártnak, hogy a kormány átalakításakor a Szerbiai Szocialista Párt és a Szerb Haladó Párt felcserélik egymás között az általuk jelenleg irányított minisztériumok némelyikét. Jelentéktelen. Azt is elmondta, hogy a koalíciós partnerek a héten állnak majd elő a személycserékre vonatkozó javaslataikkal és hozzátette: „Nem fejezzük le a vezetőket.” Tehát nincs meg a kellő bátorság hozzá.

Végül tehát egyik párt sem fog kilépni a kormányból? Egyik párt képviselőit sem fogják kidobni, lecserélni az eddigi ellenzéket alkotó pártok valamelyikével? Ezt sem lehet tudni.

Mindenesetre, a kormány átalakításáról a kormány minden tagjának és persze nekünk, azaz a köztársasági parlamentnek is ki kell fejtenie a véleményét. Eddig csak bizonyos politikai pártok beszéltek erről a témáról, a többiek bölcsen hallgatnak, esetleg bizonyos személyekről beszélnek, pedig az átalakítás lényege egyáltalán nem az, hogy ki melyik minisztérium élén áll, hanem, hogy valóban hatékonyabb és eredményesebb lehet-e a kormány ezt követően. Vagy ez is csak egy „cirkusz”, egy új esély megadása a kormánynak, illetve elhalasztása annak, hogy a polgárok kifejezzék szociális elégedettlenségüket?