You are here

Amikor az Európai Unióhoz való közeledésről beszélünk, akkor sokszor halljuk, hogy a határ, a folyó nem elválaszt, hanem összeköt. Mert annak ellenére, hogy az országhatár egyik vagy másik oldalán élünk, sok hasonlóságot fedezhetünk fel. Csongrád megyében és vajdaságban is végeláthatatlan rónaság vesz bennünket, s ugyanolyan fontos az emberek számára a mezőgazdaság.  A folyó bármely partján is élünk, nagy eséllyel ugyanolyan meghatározó a számunkra a halászat, a folyó hajózhatósága.

A hídról viszont az összekötés, összeköttetés jut rögtön az eszünkbe, hiszen összeköti a folyó két partját, s összeköttetésbe kerülnek az folyó két partján élő emberek. A horvát határ mentén, Palánka községben, a nestiniek nem ezt vallják. A kilencvenes évek értelmetlen háborúi, sok szörnyűséget, hagytak ránk, különösen a volt jugoszláv tagköztársaságok határán húzódó térségben. A rossz emlékek maradtak, a Duna két partját összekötő híd viszont „elment”. Nem fizikailag, de ma már nem csak két települést köt össze, hanem két országot. Aki iskolába szeretni járni, dolgozni menne vagy csak a saját portékáját vinné el a palánkai piacra, annak két határon kell átkelni. Így hozta a sors. Nem ők vándoroltak, csak a határ. Na erről tudnánk mi is mesélni, vajdasági magyarok... A helyzetük tovább nehezedett azzal, hogy Horvátország EU-s tagállammá vált idén júliusban. Szigorúbb szabályok, nehezebb átkelés. S a mezőgazdasági termékeket az EU-n keresztül lehet csak elvinni a helyi piacra. Abszurd helyzet ez is, valljuk meg.

A palánkai polgármester VMSZ-es segédjével, Bodor Vladimirrel, s a többi kollegával azon dolgozunk, hogy komp közlekedéssel oldjuk meg a helyiek bajait. S ez megoldás is lenne részben. Van aki  határ innenső oldalán még egy hidat építene. Hosszú folyamat, költséges, s nehezen indokolható. Gazdaságilag, közlekedésileg egyaránt. Sokkal egyszerűbb és természetesebb megoldás lenne, ha Szerbia is az EU-hoz tartozna, ahol a határok átjárhatóak, a személy és áruforgalom zökkenőmentesebb. S ez nem csak a nestinieknek jelentene megoldást. A vajdasági magyar közösség is könnyebben és ugyanakkor sokkal erősebben tudna az egyetemes magyar nemzethez kapcsolódni. Egyikünk régi sérelmei sem szűnnének meg, a történelmet nem lehet megváltoztatni. Az országhatár marad, ott ahol van. De a lényegi, gyakorlati dolgokban nem akadályozna bennünket annyira, mint ma.

Nem véletlenül támogatja a Vajdasági Magyar Szövetség Szerbiát az Európai Unióba vezető úton. Nincs igazán alternatíva. S tesszük ezt egyedi módon. Egyszerre magyar, vajdasági és európai pártként, ismerve és vállalva ezeket az értékeket.