You are here

Mint pályakezdő építészmérnöknek egy bánáti kis faluból elképzelésem sem volt arról, hogyan működhet egy Európát összefogó intézmény olyan, mint az Európai Parlament. Kíváncsiságom és a tapasztalatszerzési szándékom miatt, úgy határoztam, hogy jelentkezem a gyakornoki programra, amit Deli Andor képviselő úr irodája hirdetett meg. Nagy kihívás elé néztem, mikor tudatosult bennem, hogy azon szerencsések közé tartozom, akik a 2016-os évben részesei lehetnek az Európai Parlament mindennapjainak.

Maga az épület, amelyben Európa legmeghatározóbb döntései születnek, önmagában komolyságot sugárzott, és egy nemzetközi kis várost alkotott magában Brüsszel városában. A folyósok, számtalan irodák és üléstermek között az első napokban, mint új gyakornok elveszettnek tűntem. A gyakornoki teendők és tudnivalók elemzése után azonban gyorsan tisztázódnak bennem a gondolatok, hogy milyen feladatok várnak rám az ittlétem alatt. Deli Andor képviselő úr személyében egy nyitott és kommunikatív embert ismertem meg, aki egyedülálló szaktudással képviseli a vajdasági magyar érdekeket az európai politikai életben. Közvetlenségének és az asszisztensei, Gábor és Attila, nyitottságának hála, hamar feloldódtak a gátlásaim és teljes erőbevetéssel próbáltam megfelelni a rám bízott feladatok ellátása terén. Feladataim során betekintést nyerhettem abba, hogyan születnek meg az új politikai jelentések, melyekről jegyzeteket készítettem, figyelemmel kísértem a módosítások felvételét és átdolgozását egy szabályzaton belül, megtapasztaltam, hogy egy politikai folyamat milyen átdolgozáson fut végig, mire eléri a végleges, minden tagállamnak megfelelő formáját, és életbe lép az Európai Unió területén. Részt vettem TRAN üléseken, amelyeken a tagállamok közlekedéssel és idegenforgalommal megbízott képviselői újabb és újabb indítványozásokat kezdeményeztek. Innovációk születését első kézből tanulmányozhattam kutatásokból: a fenntartható turizmus egy régióra való hatásainak mértékét környezetvédelmi és politikai téren; a drónok veszélyét az európai légtérben; a légi autópályák kialakítására külön figyelmet szenteltem, mert egy számomra eddig ismeretlen tényezőket átfogó jelenségek határozzák meg egy ilyen mértékű összeurópai projekt megvalósítását. A parlamenti élet nem csak a politikáról szól, mint ahogy hittem, rengeteg rendezvénysorozat, kiállítás és egyéb kulturális műsor is helyt kap a tanácsülések mellett. Az irodán keresztül megrendezésre került egy fotókiállításunk is a Duna folyó szerbiai természeti kincseivel. Kárpát-medencei agrárszövetkezetek képviselőivel is találkozhattam, akik régiójuk jelenlegi mezőgazdasági helyzetét tárták fel a parlamenti képviselőknek.
A nemzetközi környezet nagyban hozzájárult, hogy az angol nyelvtudásomat több szintéren is fejlesszem. Új ismeretségekre tettem szert gyakornokokkal és asszisztensekkel más országok képviseletében, akik a továbbiakban hozzájárultak ahhoz, hogy egy barátságos környezet alakuljon ki az itt tartózkodásom alatt. Együtt felfedeztük Brüsszel építészeti és turisztikai látványosságait, különböző belga söröket próbáltunk ki Brüsszel vendéglőiben, ínyenckedtünk a belga csokoládéban és gofriban is egyaránt. Hétvégenként a környező belga és holland városokba is lehetőségem volt elutazni, és ezáltal olyan helyeket is bejártam, mint az Északi-tenger partja, Amszterdam csatornái, Brugge, Leuven és Ghent gótikus stílusú központjai.
Hatalmas élettapasztalatot szereztem az ittlétem alatt, változott a világnézetem a politikával szemben, komolyabban és felelősségteljesebben fogok hozzáállni az elkövetkezőkben a politikai tevékenységek terén. Ehhez nagyban hozzájárult maga a multikulturális város Brüsszel, az Európai Parlament pörgő életszínvonala, nemzetközi kapcsolatszerzés. Hálás vagyok Deli Andor képviselő úrnak, hogy eddigi életem egyik legemlékezetesebb idejét tölthettem el a brüsszeli irodájában, sokrétű tapasztalatot szerezve ezzel. Hiszem, hogy továbbra is sikeresen fogja vezetni az irodát és kellőképpen fogja képviselni a magyar érdekeket az európai politikai életben, és ehhez kívánok neki és asszisztenseinek, Attilának és Gábornak sok sikert, és a legközelebbi viszontlátásig.

Csorba Norbert