You are here

Nagyon nehéz ma olyan emberrel beszélni szűkebb pátriánkban, aki optimistán tekint a jövőbe. Különösen igaz ez a gazdasági környezetre. Nem véletlen ez, hiszen lassan öt éve komoly kihívással küzd a világgazdaság nagy része. A gazdasági mutatók haladás helyett hanyatlást jegyeztek az elmúlt évben, s a befektetők száma is megcsappant az elmúlt években.

Azonban a gazdasági válság első csapásait követően újra a külföldi befektetők látó- és érdeklődési körébe került Szerbia, s azon belül is Vajdaság. Ez gondolom senkit sem lep meg, egyrészt azért, mert az ország egészségesebb gazdasági térsége, másrészt ennek komoly hagyománya is van. Az elmúlt több mint tíz évben a Szerbiában megvalósult külföldi beruházások 40%-a Vajdaság területén jött létre.

A közelmúltban két komoly külföldi delegáció is meglátogatta tartományunkat, s érdeklődést mutatott az itteni beruházási lehetőségek iránt, kifejezte együttműködési szándékát. Előbb egy közel harminc fős svájci üzletember csoport vendégül látásában, majd egy török szállítóvállalatokat tömörítő szervezet képviselőinek fogadásán volt alkalmam részt venni tartományi gazdasági titkárhelyettesként.

A svájci üzletembereket tömörítő Wolfsberg csoport tagjai első alkalommal látogattak Szerbiába, s mielőtt Pásztor István elnök úr meghívására a Tartományi Képviselőházba érkezett volna a csoport, belgrádi, szmederevói és karlócai intézményeket, szervezeteket látogatott meg.

Újvidéken a képviselőház titkárával, valamint a VIP beruházás ösztönzési alap igazgatójával fogadtuk az üzletembereket. Először Vajdaság Autonóm Tartományról és annak intézményeiről kaptak információt a látogatók, majd bemutattuk nekik a vajdasági turisztikai, befektetési, gazdasági együttműködési  lehetőségeket, valamint a tartományi kormány befektetés ösztönző intézkedéseit.

Vajdaság nem kifejezetten idegenforgalmi régió, hiszen nincsenek hatalmas hegyeink, vagy akár tengerpartunk, de mégis rendelkezünk olyan értékekkel, amelyekre büszkék lehetünk. Vajdaság mindig is a kultúrák, a nyugati és keleti világ, a kereszténység és az iszlám találkozásának helyszíne volt.

Ez a kulturális sokszínűség ma is a térség védjegye. Az itt megtalálható vallási-, történelmi épületek jó lehetőséget adnak a vallási turizmus fejlesztésére. Az illír, kelta vagy római időkben, de a későbbi századokban kiépült településeink is kínálnak látnivalót, kitűnő példa erre Szabadka és Palics szecessziós építészete. Vajdaság gazdag természeti kincsekben is.

Három nagy folyó a Duna, a Tisza és a Száva, számos tó található itt, emellett a Fruska Gora nemzeti park, valamint a Ludasi tó és környéke, mint tájvédelmi övezet az ott található állati- és növényvilággal külön értéket képviselnek. Vajdaság híres a jó ételekről, s a különböző nemzetek sokszínű konyhájáról.

Egyre elterjedtebbek az őshonos szőlőfajták, s ennek köszönhetően egyre több a sikeres borászat, megjelentek az első bor utaink is. Vajdaság szinte minden települése szervez hagyományos rendezvényeket, évente mintegy ezer rendezvény, azon belül közel ötven nemzetközi méretű várja itt a látogatókat. A fürdő turizmus fejlesztése terén Vajdaság ugyanazokkal a lehetőségekkel rendelkezik, mint Magyarország vagy Szlovénia, de sajnos ezek a lehetőségek még kiaknázatlanok.

Ebben a vonatkozásban mindenképpen van lehetőség a gazdasági együttműködésre, a külföldi befektetésekre, a jó példák meghonosítására.

A beruházások kapcsán bemutattuk az elmúlt években sikeresen megvalósított projekteket, s a vajdasági beruházások előnyeit. Elmondtuk, hogy a tartományi kormány hogyan támogatja a bel- és külföldi, zöld- és barnamezős beruházásokat. Bemutattuk a munkahelyteremtő programjainkat, a klaszteresedést és a tanúsítványok megszerzését segítő intézkedéseinket, valamint a Képző Központunkat, ahol a munkaerő képzését, átképzését tudjuk szervezni, akár egy – egy beruházó igényei szerint is. A bemutatókat követően számos kérdéssel fejezték ki érdeklődésüket az idelátogató üzletemberek, mi pedig arról igyekeztünk meggyőzni őket, hogy érdemes Vajdaságba befektetni.

A svájci csoportot pár nappal egy törökországi látogatói csoport követte. Az ottani szállító cégeket tömörítő egyesület azzal a céllal látogatott hozzánk, hogy Szerbiát, s Vajdaságot is bekapcsolják egy nemzetközi fuvarozó cégeket tömörítő egyesület létrehozásába.

A céljuk az, hogy védjék az áru- és utasszállító cégek érdekeit minél több országban, orvosolják a szállítás során felmerült problémákat. Ha sikeres lesz az együttműködés, Szerbia lehet a 12. ország, aki bekerül ebbe a projektbe. Vajdaságot a Panontransport egyesület képviselheti, amennyiben létrejön az együttműködés.

Ezek a látogatások is azt bizonyítják, hogy valami mégis mozog, hogy Vajdaság több szempontból is érdekes régió a külföldi befektetők, partnerek számára.

A közös kihívás mindannyiunk számára, hogy ki – ki a maga területén sikeresen dolgozva hozzájáruljon, hogy az ilyen látogatásokból konkrét, megvalósult, sikeres projektek szülessenek.