You are here

Az intim kapcsolatokban jelentkező lelki erőszak az erőszak széleskörűen elterjedt formája. Számos formája lehet, mint például a verbális bántalmazás, kiabálás, fenyegetés, zaklatás, folyamatos bírálat, megszégyenítés, hibáztatás, sértegetés, gúnyolódás, az áldozat önálló tevékenységeinek ellehetetlenítése, szerettei megölésével vagy tárgyai elpusztításával való fenyegetés stb. Az ilyen fajta erőszak leigázott helyzetbe hozza az áldozatot. A lelki erőszak hatása tartós és nehezen győzhető le. Ide tartozik a depresszió, pánikrohamok, alvászavarok és a szorongás.

Az elmúlt években az Európa Tanács számos tagállamához hasonlóan Szerbia is megerősítette a nők elleni és a családon belüli erőszakról szóló jogszabályait.

Az áldozatok azonban sajnos gyakran nem jelentik fel az elkövetőt a hatóságoknak, főleg társadalmi és gazdasági okokból, a bosszútól való félelmük miatt, de azért is, mert fokozatosan hozzászoknak az erőszakhoz és magukat hibáztatják. Féltik a saját vagy a gyermekeik biztonságát. Gyakran nem eléggé tájékozottak az áldozatok jogairól, alacsony az önbecsülésük és önmagukat hibáztatják azért, ami történt.

Ezért kellene nagyobb erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy a közvélemény jobban odafigyeljen a lelki erőszakra. Elsősorban alapos képzést kell biztosítani az e fajta erőszakról a bírák és az ügyészek részére. Az egészségügyi szakembereknek is megfelelően képzetteknek kell lenniük, hogy fel tudják ismerni a lelki, illetve a családon belüli erőszak jeleit.

A lelki erőszak nem hagy látható nyomokat az áldozat testén, de mély és tartós sebeket okoz, amelyek nagyon nehezen gyógyulnak. Ezért az erőszak komoly formájaként kellene kezelni.

A lelki erőszak az erőszak kevésbé ismert formája - kevésbé ismert a közvélemény előtt, maguk az áldozatokat előtt is, valamint a rendőrség és az igazságszolgáltatás körében.

A lelki erőszak áldozatainak többsége nő, de férfiak is lehetnek ebben a helyzetben, annak ellenére, hogy a hiányzó adatok és a tudományos kutatás hiánya ezen a területen nem teszik lehetővé a megbízható becslések elkészítését. Ezen felül, a férfi áldozatoknak még nehezebb, mint a nőknek, hogy feljelentsék az elkövetőt a hatóságoknak.  

Az intim kapcsolatokban jelentkező lelki erőszak az erőszak olyan formája, amely aránytalanul érinti a nőket. Az áldozatok gyakran nem kapnak még egy esélyt arra, hogy újraépítsék az életüket, új állást, partnert, otthont találjanak. Néhánynak közülük nem lesz esélyük a túlélésre sem.

Ezért tartom rendkívül fontosnak, hogy mindannyian harcoljunk ezen nők második esélyre való jogáért.