You are here

Miután a tavalyi évben már eltöltöttem egy hasonló jellegű gyakornokságot az Európai Parlamentben, reménykedtem abban, hogy újra lehetőségem lesz kijutni, és még részletesebben megismerni az Európai Parlament munkáját. Amikor október elején megjelent a kiírás, tudtam, hogy ezt a lehetőséget nem szalaszthatom el. Összegyűjtöttem a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat, és beküldtem a jelentkezésemet Deli Andor képviselő úr irodájába, reménykedve abban, hogy pozitív elbírálásban részesülök.
Körülbelül egy hónap elteltével megérkezett a válasz, aminek nagyon örültem. Brüsszel újra, egy új felállásban! Igyekeztem minél gyorsabban lecsapni egy olyan periódusra, amikor nincsenek az egyetemen komolyabb kötelezettségeim, így már a következő napon tudtam, hogy a februári hónap a gyakornokságom ideje.
Szállást foglaltam, és repülőjegyet, és lassan elkezdtem a bőröndömbe pakolni 28 kilónyi ruhát. (ennyit szabad felvinni a gépre). Az utazás napja gyorsan eljött, és röpke 2 óra alatt Brüsszelbe értem, Belgium fővárosába. A helyszín ismerős volt, a parlament épületében is kiismertem magam, a tavaly ugyanitt eltöltött egy hónapnak köszönhetően.
A munka hétfőn kezdődött, az irodába lépve végre megismerkedhettem a két asszisztenssel, Laurával s Gáborral, akikkel eddig csak e-mailen keresztül kommunikáltunk. Mindketten kedvesen fogadtak, a hangulat az irodában barátságos, kellemes. Külön öröm volt számomra, hogy nem egyedüli gyakornok vagyok az irodánál, van még valaki aki velem azonos beosztásban van itt.
Nagy élmény volt a képviselő úrral való találkozás, akit eddig csak a médiából ismertem, és így követtem munkásságát. Meglepően közvetlen, vidám, kedves embert ismertem meg személyében.
Fő feladatköröm a parlamenti üléseken való részvétel, jegyzetelés és azok figyelemmel kísérése volt. Egy-egy ülésen való részvétel rengeteg új információt, érdekes adatok megismerését, érdekfeszítő, hasznos és sokrétű tapasztalatot jelent. A Parlament programjának sűrűségétől függ, hogy egy nap hány ülésen kell részt venni. A hagyományos heteken a parlamenti ülésrend általában sűrűbb, dinamikusabb, egy nap akár több ülésen is kötelező a részvétel, míg a Strasbourgi heteken a történések általában a plenáris ülés keretein belül Strasbourgban összpontosulnak, így Brüsszelben az irodában folyik a munka.
Amellett, hogy a munka során is lehetőségem nyílt megismerni új embereket, a szabadidőm is lehetővé tette ugyanezt, gyakornoktársaimmal közös programokat szerveztünk a hétvégéken, és számos hasznos ismeretségre, barátságra tettem szert a jövőbeni kapcsolattartás, esetleges szakmai együttműködés reményében.
Nagyon örülök, hogy lehetőségem nyílt újra eljutni ebbe a hatalmas intézménybe, megismerni a munka egy új oldalát, új témákról hallani és egy Vajdasági magyar képviselővel dolgozni.

De Negri Laura