You are here

Már egy bizonyos ideje, hogy még egy hatalmas logikátlansággal kell szembesülnöm az egészségügy, pontosabban az egészségügyi biztosítás terén. Idén január 1-től ugyanis nem a lakóhelyemhez legközelebbi egészségügyi intézményhez tartozom, hanem oda kellene járnom egészségügyi vizsgálatokra és orvosi beavatkozásokra, ahol a munkaadóm székhelye van, és mivel pillanatnyilag a Szerbiai Képviselőházban vagyok főállású képviselő, ez a helység Belgrád.

Tekintettel arra, hogy ez a kérdés nem csak az én személyes problémám, hanem egy olyan kellemetlenség, amivel többen szembesülünk, múlt csütörtökön, a parlamenti vita kezdete előtt a képviselői kérdésekre szánt időben felhoztam ezt a témát. Kérdésemet elsősorban az Egészségügyi Minisztériumhoz intéztem, de valójában mindannyian, sőt az egész kormány is elgondolkodhatna rajta.  

Néhány tény. Az egészségügyi biztosításról szóló törvény egyik alapvető célja, valamint az egyik ok, ami miatt rászavaztuk, és ahogy nemrégiben a módosításairól szóló vita alkalmával ki is hangsúlyoztam, hogy a lakosság minél szélesebb köre, lehetőleg mindenki számára biztosítsuk a közpénzekből finanszírozott egészségügyi védelmet.

Mégis létezik egy bökkenő, ami valószínüleg 2010-ben került bele a törvénybe és az év elejétől kezdték alkalmazni. Emiatt a kérdésem konrétan ezen törvény 17. szakaszának 3. pontjára, azaz a biztosított személyek következő kategóriájára vonatkozott: megválasztott vagy kinevezett tisztségviselők, amennyiben a tisztségük végzéséért fizetés vagy valamilyen juttatás jár, valamint ugyanezen törvény 129. szakaszának 2. pontjára. Ugyanis ezen szakaszokkal összhangban az említett biztosított személyek esetében, amennyiben a lakóhelyük és a járulékfizető székhelye különböznek, a megfelelő egészségügyi intézményt, amelyhez tartoznak és ahol gyógyíthatják magukat, a járulékfizető székhelye alapján határozzák meg. Nem lenne-e logikus, hogy a megválasztott vagy kinevezett tisztségviselők ne legyenek mindannyian belgrádiak, hogy ne lakjanak mindannyian Belgrádban, hogy a közvélemény ezen személyek iránti általános negatív hozzáállásával és véleményével ellentétben ne legyen mindannyiuknak belgrádi lakása, ne aludjanak mindennap a fővárosban, ne tartózkodjanak ott főleg amikor betegek, vagy például várandósak, mint én?

                        Mégegyszer kihangsúlyoznám, ezen szakaszok a terepen való alkalmazása azt jelenti, hogy én, valamint minden képviselőtársam, képviselőtársnőm, valamint a többi megválasztott vagy kinevezett tisztségviselő teljesen láthatatlan a lakóhelyéhez legközelebb álló egészségügyi intézmény rendszerében, és arra kényszerül, hogy Belgrádban vagy magánúton gyógyítassa magát. Tehát én konkrétan nem létezem a nagybecskereki Nőgyógyászat rendszerében. A terhességemet persze magánúton kell kísérnem, vagy minden egyes apró kivizsgálásért, mint amilyen például a vérvétel, a kora hajnali órákban Belgrádba kellene utaznom. Nem beszélve arról, hogy ugyanez a helyzet a legegyszerűbb megfázások és a legalapvetőbb egészségügyi szolgáltatások esetében is.

                        A Vajdasági Magyar Szövetség mindig is a valódi decentralizációért szállt síkra, tehát az egészségügyi védelem és biztosítás központosításásnak megszűntetéséért is, ill. az egészségügyi védelem jobb elérhetőségéért és hozzáférhetőségéért. Ez, valamint az én konkrét példám is csak azt bizonyítja, hogy nem ritka eset az egészségügyi biztosításból eredő jogok csorbulása vagy nehézkes megvalósulása.  

                        Nem titok és nem számít újdonságnak, hogy az egészségügyi intézményekben szinte minden alkalommal igen mogorva ápolónők fogadják a beteget, vagy ha telefonon lehet időpontot kérni, akkor azt a telefont szinte soha senki sem veszi fel; ha netán valami csoda folytán mégis sikerül időponthoz jutni, magától értetődő, hogy ha a beteg a megbeszélt időpontban megjelenik az orvosi rendelőben, legalább másfél órát kell még várnia, stb.

                        A pénzhiány nem lehet kifogás és ezen hiányosságok és logikátlanságok magyarázata. Remélem, hogy az Egészségügyi Minisztérium felfigyel erre és az ehhez hasonló kérdésekre, és, hogy a közeljövőben megold legalább néhányat ezen konkrét problémák közül.