You are here

Mozgalmas hetem volt. Kedden az oktatási törvénycsomagról szavaztunk és megpróbáltuk elkezdeni az új ülést, de nem volt kvórum. Szerdán ünnepi ülésünk volt, amelyen Áder János, Magyarország elnöke szólt a képviselőkhöz.

Őt követvén, voltam Csúrogon, Szabadkán. Mégis úgy döntöttem, hogy ez alkalommal nem erről a tapasztalatról, a szerbek és magyarok közötti történelmi megbékélésről írok, azt a médiára hagyom, hanem arról ami július elejétől végre aktuális, még pontosabban arról, hogy mi mit is gondolunk e téma kapcsán.

Július 1-től 15-ig lehet benyújtani a babaeledelre és -holmira kirótt általános forgalmi adó visszaigénylési kérvényeket, az idei, pontosabban az év első felében kiadott számlák alapján. Az összegyűjtött, őrizgetett számlákat a fiatal szülők végre átadhatják az Adóhivatalban.

Az állam visszafizeti a baba két éves koráig megvett termékekre kirótt adót. Amennyiben betartják a törvényes határidőket, a visszafizetett pénznek legkésőbb augusztus végére meg kellene érkeznie a számlákra.

A babaeledelre és –holmira kirótt általános forgalmi adó visszafizetésére azon szülők és nevelőszülők jogosultak, akiknek a tavalyi összkeresete nem haladja meg a 960.000 dinárt, ami 80.000 dinárt tesz ki havonta. Korlátolt a visszafizethető ÁFA összege is. A baba első életéve alatt a szülők 40.000 dinárt kaphatnak vissza, a második életéve alatt viszont 30.000 dinárt. A tápszerre, a bébiételekre, a kiságyakra, a babakocsikra, az etetőszékekre, az autós ülésekre és a pelenkára kirótt adó igényelhető vissza.

A visszaigénylési kérvényeket az Adóhivatal lakóhelyhez legközelebbi egységében kell átadni. A kérvény, azaz a létező formanyomtatvány mellé kell csatolni a fiszkális számlákat, azok fénymásolatát, valamint egy listát azok sorszámairól.

A visszaigényelt pénzt a szülők, illetve nevelőszülők által feltűntetett számlára fizetik majd be. A kérvény beérkezése után, az Adóhivatal leellenőrzi, hogy a szülők vagy a nevelőszülők eleget tesznek-e a követelményeknek. Az erre a feladatra előlátott határidő 30 nap. A kiadott végzés utáni 15 napon belül, a kifizetett ÁFÁ-t visszafizetik. Az idei év folyamán a babakelengyére kirótt áltános forgalmi adó visszafizetése iránti igényeket csak júliusban fogadják. A jövő évtől, február 1-től 15-ig is igényelhető a visszafizetés.

A VMSZ Női Fóruma még tavaly, amikor sokan olcsó politikai poénszerzésre használták ezt a témát, sajtóközleménnyel reagált, melyben üdvözölte a mára már volt szerbiai kormány azon döntését, melynek értelmében elfogadta az általános forgalmi adóról szóló törvény módosításáról szóló törvény javaslatát, amellyel eltörlik a babakelengyére kirótt ÁFÁ-t. Arról szerettük volna értesíteni a közvéleményt, hogy a törvénymódosítás parlament által történő elfogadásával valósulna csak meg és szűnne meg ténylegesen a babaételre- és felszerelésre kirótt adó.

A visszaélések elkerülése érdekében, tehát azért, hogy kizárólag a szülők részesüljenek ebben a kedvezmény-lehetőségben, az ÁFA visszatérítését is megfelelő megoldásnak tartjuk.

Emlékezzünk csak vissza, hogy a Szavazz a babákra elnevezésű akció keretein belül a B92 Alap, a Szülő egyesület, a Bebac internetes portál és a Helló baba tanácsadóközpont kezdeményezte a babakelengyére kirótt áruforgalmi adó eltörlését. 30 ezer aláírás begyűjtésére volt szükségük, hogy a kezdeményezés a kormány elé kerülhessen megvitatásra.

Egy szó, mint száz, a legfontosabbak az eredmények, és annak ellenére hogy végül a parlament mégsem vitázott erről a témáról, hanem az új kormány hozott meg egy rendeletet, az a fontos, hogy ez a kérdés elmozdult a holtpontról és hogy itt az első alkalom az ún. „baba ÁFA” visszafizetésére. Mi mindig a probléma valódi megoldását szorgalmaztuk és szorgalmazzuk és az adminisztratív nehézségek ellenére, reméljük, hogy a fiatal szülők a gyakorlatban érzékelik majd ezen lépés pozitív hatását.