You are here

Tanulmányút Budapesten

Áprilisban mutatkozott be a Bíró Károly Alapítvány a vajdasági magyar fiatalok előtt, amikor is a Robert Schuman Intézettel karöltve két napos előadást tartott, a "Hogy működik az EU?" elnevezéssel.

Az Újvidéken megtartott előadásokat követően az Európai Unioról szerzett tudás letesztelése tette lehetővé annak a 12 résztvevőnek a június 9-e és 11-e közötti budapesti tartózkodást, mely a megkezdett képzés-sorozat második állomását jelentette.

Június 8-án, szerdán a délutáni órákban érkeztünk meg Budapestre. Kecskés Viktor és Paulik Petra fogadott bennünket, a Robert Schuman Intézet munkatársai. Viktor vajdasági gyökerekkel rendelkezik, ezért gyorsan megtaláltuk a közös hangot. Ekkor került részletes ismertetésre az előttünk álló három nap, amikor is tudatosult bennünk az, hogy ez a képzés valóban komoly tartalommal bír és a tempót is bizony tartani kell.

Másnap reggel Schaller Ernő, a Polgári Magyarországért Alapítvány külügyi igazgatója köszöntött minket, majd Kovács Elvira, a Bíró Károly Alapítvány Kuratóriumának tagja fejezte ki elégedettségét, és a megjelent fiatalokat a támogatásáról biztosította.

A hivatalos megnyitó utolsó felszólalójaként Berczeli Gábor, a Robert Schuman Intézet megbízott igazgatója is üdvözölt bennünket, és reményeit fejezte ki annak érdekében, miszerint  a megkezdett képzés-sorozat hozzájárul majd ahhoz, hogy a megjelentek közül ifjú vezetők kerüljenek ki.

Majd Velina Tchakarova előadását hallgathattuk meg, aki Ausztriából, az Európai- és Biztonságpolitikai Intézetből látogatott el. Előadásában igyekezett bemutatni  az Európai Uniót napjainkban, és azt, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie, valamint, hogy milyen lehetőségeket tartogat a számunkra. Az előadás után műhelymunka következett, amikor is 4 csoportra lettünk osztva, és olyan témák kerültek feldolgozásra, mint a terrorizmus, a migráns áradat, Oroszország és Ukrajna viszonya, valamint az EU gazdasági kihívásai.

Az ebéd után ellátogattunk az Országházába. Az alapos feltérképezés után rájöttünk arra, hogy teljesen mindegy az, hogy valaki közülünk járt-e már a falain belül, vagy először lépked a piros szőnyegén, akkor is szájtátva hallgatja a annak történelmét és minden alkalommal rácsodálkozik az épület falaira, mennyezetére, a bejárati lépcsőházra, a kupolateremre, majd hosszasan pihenteti a szemét a Szent Koronán.

Egy igazán kellemes beszélgetésnek lehettem részese a Parlamentben, amikor is Csenger-Zalán Zsolt, országgyűlési képviselő, a Külügyi bizottság tagja fogadott bennünket. A képviselő úr szólt Magyarország és Szerbia viszonyáról, érintve a nemzetpolitika kérdéskörét, és a kettős (szerb-magyar) állampolgárságot.

Ezt követte az Alapjogokért Központ képviselői, Vargha Rita és Kovács István előadása, akik a magyar érdekek képviseletéről szóltak az Európa Unióban.

Vacsoravendégekként, többek között, a köreinkben üdvözölhettük Faragó Csabát, a YEPP (Youth of the European People's Party) alelnökét, Vince Gézát, a Fidelitas alelnökét, Nacsa Lőrincet, az IKSZ (Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség) elnökét, amikor is a jóízű falatok között értékes és ígéretes együttműködés alapkövei lettek elhelyezve.

A pénteki napot a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumba való látogatással kezdtük. Elsőként Benkő Levente, Biztonságpolitikáért Felelős Helyettes Államtitkár fogadott bennünket, amikor is a Délkelet-európai országok perspektíváiról szólt, az Eu-ba vezető úton. Magával ragadó előadása teljesen lenyűgözött bennünket, a Balkáni országok történelménél, majd Szerbia csatlakozási folyamatának kérdéseinél hosszasan időztünk.

Ezt követte dr. Mocsáry Péter, az Európai Uniós Főosztály vezetőjének előadása, amikor is Magyarország csatlakozási tárgyalásának tapasztalatairól szólt nekünk.

Ebéd után újabb látogatásra került sor, amikor is az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletére látogattunk el, ahol Fridely Ágnes, sajtóreferens látott vendégül bennünket. Hozzánk intézett szavaiban igyekezett bemutatni az Európai Bizottság Képviseletének működését, annak funkcióját, majd részletesen kitért a közösségi médiatevékenységre.

A napot Steiner-Isky Annamária, volt Európai parlamenti asszisztens és tanácsadó zárta, aki az Európai Uniós terminológiáról beszélt, amikor is az EU-s szaknyelvvel ismerkedtünk, angolul.

Lévén, hogy csapatunkat, több mint 80%-ban fiúk alkották, péntek este, nagy foci drukkerként a Deák Ferenc téren, a hatalmas kivetítő előtt szurkoltunk az EB-t megnyitó focimérkőzés apropóján.

Szombaton Berczeli Gábor protokoll tréningje derített mindannyiunkat jókedvre, amikor is neves politikusok félrenyúlásait, viselkedési-és öltözési szokásaikat vettük górcső alá. Megértettük, hogy mikor nyújt először a hölgy kezet, vagy éppen, hogy kerülheti el a nem kívánatos pusziáradatot, mikor kell hosszúszárú zoknit húzni és milyen sorrendben foglalnak helyet a vendégek az asztalnál.

A képzést a következő szavakkal tudom fémjelezni: tartalmas, hasznos, érdekes, élménnyel teli, felemelő, kacsamáj-pástétom, metrózás, Országháza, csapatszellem, szép idő, nevetés, Kraken és mély álom, lehetőség, kapcsolati tőke, kihívás.

Alig várom a képzés harmadik állomását, a brüsszeli tanulmányutat.

 

Erdődi Edvina