You are here

Tegnap az Európai Parlament Emberi jogi bizottsága (DROI) előtt.   Az emberi jogok helyzete a Nyugat Balkánon, tekintettel az ország-jelentések emberi jogokról szóló részére címmel tartottak meghallgatást.

A parlamenti képviselőkön kívül az ülésén részt vettek az érintett országok nagykövetei, az Európai Bizottság Bővítési Főigazgatóságának osztályvezetője, Az Európa Tanács és még számos, a régióban tevékenykedő civil szervezet képviselője. Deli Andor a vajdasági FIDESZ-es európai parlamenti képviselő felszólalásában a következőket mondta:

Elnök asszony, tisztelt képviselők, kedves kollégák, tisztelt Nagykövet úr, hölgyeim és uraim,

Nagy örömmel tölt el, hogy idén az Európai Bizottság egy meglehetősen pozitív ország-jelentést adott ki Szerbiáról. Sokan azt állítják, hogy ez egyedül a tavalyi Koszovó és Szerbia közötti sikeres párbeszédnek köszönhető.

Azonban én most egy másik nagyon fontos megbékélési folyamatra szeretném felhívni az Önök figyelmét a régióból, ami Magyarország és Szerbia között zajlik. Az elmúlt két évben ez a két ország nagyon sok erőfeszítést tett arra, hogy egyeztessék és tisztázzák történelmi különbségeiket, sérelmeiket, amelyeket főként a II. világháború és az azt követő időszakban szenvedtek el.

A tavalyi év folyamán a két ország államfői kölcsönösen emlékműveket avattak fel és virágokat helyeztek az ártatlan magyar és szerb áldozatok sírjaira. Pár hónappal ezelőtt Belgrádban egy nagyon jelentős és termékeny közös kormányülésre került sor, a két ország miniszterelnökei és miniszterei részvételével.

A megbékélési folyamat egyik csúcspontjaként pedig, pár nappal ezelőtt, a szerb kormány eltörölte és semmisnek nyilvánította azt a 1945-ös határozatot, amellyel három vajdasági település magyar lakosait kollektív bűnösséggel vádolták kiűzve őket saját otthonaikból, megtiltva azt, hogy valaha is visszatérjenek.

Úgy hiszem, hogy ez egy kiváló példa arra, hogy a történelmi megbékélés igenis lehetséges. A két kormány jelentős szerepe mellet mindenképp ki szeretném hangsúlyozni a legnagyobb vajdasági magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség meghatározó szerepét az ügyben.

Ők, mint a folyamat kezdeményezői, mozgatói és közvetítői, kiváló példával szolgáltak arra, hogy miként tudnak a kisebbségek hídként, összekötő szerepet betölteni két ország között.   

                                                                                                                                                                                                                            Deli Andor