You are here

Balkáni Fordulat koalícó

Mohammed szakállára mondom, ezeknek már semmi sem szent.

Tudjuk mindannyian, hogy Allah hatalmas (Mohammed az ő prófétája), de néha mégis meglepődünk...

A Magyar Fordulat két prominens vezetője Rácz Szabó és Csonka újabb pálforduláson megy keresztül. Ráébredtek, hogy a szandzsáki (raškai) bosnyák (mohamedán) közösséggel karöltve mehet a kisebbségi magyar is a területi, nemzeti és perszonális jogok hetedik mennyországába.


Legújabb fondorlata a két tagságtalan pártvezetőnek, hogy a Novi pazari Zukurlić mufti köré csoportosuljonak a szerbiában élő kisebbségiek, szlovákok, horvátok, macedónok és mi magyarok, hogy így valósuljon meg a kisebbségi markáns képviselet Szerbiában. Mert hát egy a bajunk, kisebbségiek vagyunk – állítják .

Nagyon elkedvetleníthette őket, hogy a látszat-magyarságtömörítő egyesülésük ellenére Magyarország miniszterelnöke egyértelművé tette, hogy kit támogat (a VMSZ-t). Annyira kedvüket szeghette a hír, csalódtak nemzetben, Istenben és hazában, hogy a Novi pazarig meg sem álltak (és a muftinak felajálták életüket és vérüket, mert szavazatokat és pénzt sehonnan sem tudtak). A szandzsáki bosnyák közösség egy homogén tömb, erős nemzeti és vallási öntudattal. Érthető a számítása nemzetpolitikai kalandorainknak. Ha már szülővárosukban sem tudnák összeszedni a látszatkoalíciójukban rájuk eső támogatói aláírás részt a köztársasági parlamenti választások lista-állításához, akkor kell egy nagy és erős szövetséges, akinek meglesz a szükséges támogatottsága, de elég messze van ahhoz, hogy messziről jött ember azt mondhasson neki, amit akar.

Tragikus hogy a politikai kalandorság még mindig jelen van a vajdasági magyar közéletünkben. A politikai megkapaszkodás, a porondon maradás mindenféle bűvészmutatványt, ámítást és csalást eltűr egyesek szerint. Csinálnak valamit, amiről utólag megmagyarázzák, hogy miért jó nekünk, magyaroknak, és nem célt jelölnek ki és programot valósítanak meg, amivel a közösség ügyét valósan szolgálnák.  A közéleti szerepmegtartás szerintük minden eszközt szentesít. Szerintem pedig nem. Következetes, kitartó és szakszerű politikai irányvételre van szükség, ami mostmár egyértelműen kitapintható.

Amíg mi a Vajdasági Magyar Szövetségben a civil szervezetekkel és történelmi egyházainkkal egyeztetünk a szerepvállalásról és a választási programról, mások a Balkán közepén akarják a magyarságot megváltani.

Mohammed szakállára mondom, ezeknek már semmi sem szent.